Cso Namdzsu: Született 1982-ben

A Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award) a második legjelentősebb irodalmi elismerésként tartják számon a Pulitzer-díj után az Egyesült Államokban. A 10 ezer dolláros pénzjutalommal párosuló díjat 1950 óta ítélik oda. Idén, az Athenaeum Kiadó gondozásában magyarul is megjelent Cso Namdzsu Született 1982-ben című kötetét is megtalálhatjuk a tíz legjobb között az idegennyelvű könyvek kategóriájában.

 

Kim Dzsijong a nővérével osztozik egy szobán. Az öccsének saját szobája van.
Kim Dzsijong iskolájában a lányok mindig a fiúk után kaptak ebédet, mert így hamarabb kimehetnek az udvarra, hiszen nekik nagyobb a mozgásigényük.
Kim Dzsijong kikap az apukájától, mert molesztálták az utcán.
Kim Dzsijong remek munkaerő, de keresztülnéznek rajta, amikor előléptetésre kerülne sor.
Kim Dzsijong feladja karrierjét – családanya lesz, akár akarja, akár nem. És ő nem akarja.
Kim Dzsijong furán kezd viselkedni, és pszichiáterhez kerül.
Kim Dzsijong nem önmaga többé: végre rátalált önmagára.
Kim Dzsijong nem átlagos nő: Kim Dzsijong teljesen átlagos.

Amikor a Született 1982-ben megjelent, Dél-Koreában szenzációt keltett; a regény azóta is számos beszélgetésnek, vitaestnek témája nemcsak Koreában, de szerte a világon, ahol napvilágot látott. Az intézményesített női elnyomás elleni fellépés mindannyiunkat érintő, húsba vágó téma – akár egyessel, akár kettessel kezdődjön a személyi számunk. A provokatív, eredeti és kompromisszumok nélküli történet a koreai kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása.

A Született 1982-ben megrendelhető itt.

Cso Namdzsu 1978-ban született. Az Ihva női egyetemen szociológiából diplomázott, majd tíz éven keresztül televíziós műsorkészítőként dolgozott, főleg aktuális eseményekkel, oktatással foglalkozott. 2011-ben első regénye, a „Szív suttogása” megkapta a Munhakdongne Kiadó díját. 2016-os „Comăneciért” című műve szintén díjat nyert. 2015 szeptemberében kezdte írni a harmadik, Született 1982-ben című könyvét, amelyet három hónap alatt fejezett be. 2017-ben megkapta a Ma írója-díjat. 2018-ban a könyv elérte az egymillió eladott példányt.