Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy John McClane

Az E.T. vagy a Vissza a jövőbe gyerekkönyvként is tökéletes, de létezik viccesen mesés feldolgozása az Aliennek is. A Die Hardból készült képeskönyvet azért mégsem adnánk gyerek kezébe.

Szerte az interneten csomó ötletes rajzot találhatunk különböző művészektől, akik elképzelték, hogyan néznének ki gyerekkönyvként az olyan filmek, mint a Cápa, A nagy Lebowski, vagy a Mad Max. De míg azok csak stílusos viccek, találunk létező, hollywoodi filmek alapján készült képeskönyveket is - olyanokat is, amikről eszünkbe sem jutna, hogy akár kedves esti meseként is lehetne tálalni.

A kanadai Kim Smith már több ismert filmet és sorozatot is átdolgozott gyerekkönyvvé. Kötetei közül (egyelőre) a Reszkessetek, betörők képeskönyv változata jelent meg magyarul, 2016-ban, a Naphegy Kiadó gondozásában - Smith halál aranyos rajzain az egyébként marhára irritáló Kevin is egy rosszcsont kiskölökké változik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smith képeskönyvesítette az E.T.-t, a Vissza a jövőbe első részét, a Buffy, a vámpírok rémét és az X-aktákat is. Utóbbi kettő koncepcióján annyit változtatott, hogy gyerekek lettek a főszereplőkből, és nyilván a kalandjaik sem félelmetesek. 

A kis Mulder és Scully például jó barátok, és a kertben sátoroznak, mikor belecsöppennek a különös eseményekbe - a zseblámpa fényénél meglátnak egy szörnyeteget, de kiderül, hogy csak egy kutya árnyéka az, és így tovább.

És Buffy-ék világa ugyan szintén tele van szörnyetegekkel, de ebben a kalandban még annyi esélyük sincsen a főszereplők ellen, mint a sorozatban, Buffy könnyedén szembeszáll velük.

Talán az a legjobb ezekben a könyvecskékben, hogy meseként is kiválóan működnek. A fentiekből láthatjuk, hogy nem csupán poén az átdolgozás, hanem üzenetet is hordoz a kicsiknek, a rajzok eszméletlenül aranyosak, de gyanítható, hogy nem kell ahhoz szülőnek lenni, hogy valaki begyűjtse ezeket a köteteket.

 

Doogie Horner és JJ Harrison A Die Hard Christmas: The Illustrated Holiday Classic című képeskönyvét viszont nem adnánk gyerek kezébe, mert ez egyértelműen csak egy jópofa vicc: bár gyerekkönyvnek néz ki , de John McClane ugyanúgy kegyetlenül leszámol Hans Gruber pribékjeivel, mint a filmben.

Még az Alienből is lehet mesekönyvet csinálni, méghozzá olyat, amit a gyerek is vidáman forgathat. Joey Spiotto Alien Next Door című kötetében a xenomorf bevásárol, tévét néz, nyaralni megy és le is ég, szóval teljesen hétköznapi dolgokat csinál - és mindez annyira vicces, hogy az alábbi videóban egy kislány végigrötyögi az egészet.

Bár nem kifejezetten gyerekkönyv,  de meg kell említenünk Rory Lucey Jonesy: Nine Lives on the Nostromo Jonesy című képregényét is, ami a Nostromo macskájának szemszögéből, szöveg nélkül, vicces rajzokkal meséli el A nyolcadik utas: a Halál történetét. 

 

Képek forrása: Kim Smith illusztrátor weboldala, a kimillustration.com,  és JJ Harrison weboldala, a jjwharrison.com.