Felfutóban a használt könyvek, hiszen a járványhelyzet miatt egyre többet olvasunk!

A koronavírus-járvány kitörése óta a világ népessége átlagosan 35 százalékkal több időt tölt olvasással a pandémia előtti időszakhoz képest, és továbbra is a papírkönyveket favorizálják a legtöbben.

A Global English Editing remek infografikája szerint a koronavírus-járvány kitörése óta a világ népessége átlagosan 35 százalékkal több időt tölt olvasással a pandémia előtti időszakhoz képest, és továbbra is a papírkönyveket favorizálják a legtöbben, az e-könyvek és hangoskönyvek jóval kevésbé népszerűek.

Olvasnivalót keresnek a vásárlók a Vaterán

 A járvány alatt sokan kerestek maguknak olyan kikapcsolódási tevékenységet, amellyel kis időre elfeledkezhettek a korlátozások és a pandémia nyomasztó valóságáról. Ilyen hasznos tevékenységnek bizonyult az olvasás is, jó néhányan hétről hétre szereztek be valamilyen új olvasnivalót az elmúlt hónapokban. A Vatera statisztikái azt mutatják, hogy a magyar olvasók igyekeznek a könyvvásárlás során is spórolni: az online piactéren gazdát cserélő könyvek 85 százaléka használt kötet, és csupán 15 százaléka új. Ráadásul a kötetek kevesebb mint 2 százaléka tankönyv vagy szótár, tehát túlnyomó többségében olvasnivalót keresnek maguknak a vaterázók.

Ez nem véletlen, hiszen

egy használt, de jó állapotban lévő, sértetlen kötet ugyanolyan kellemes olvasási élményt tud adni, mint egy még soha fel nem lapozott új kötet,

annyi különbséggel, hogy jutányosabb az ára – hacsak nem ritkaságról van szó. Ráadásul a Vaterán elérhető használt köteteket ugyanúgy lehet házhozszállítással vagy csomagpontos átvétellel kérni, mint egy online áruházból. Csaknem minden második vaterás könyvrendelést így adnak fel.

 

Hogyan érdemes könyvet venni a Vaterán?

 A globális trendekhez igazodnak a Vatera számai is: az e-könyvek és hangoskönyvek eladásai itt is 1 százalék alattiak, a legtöbben papírkötetet rendelnek az oldalról, méghozzá főként regényeket, történelmi, társadalomtudományi témájú műveket, illetve gyermek-, és ifjúsági irodalmat.

 

A legtöbben egyesével rendelnek olvasnivalót a Vateráról, ami nem meglepő, hiszen böngészés közben könnyen lehet érdekességekbe futni, legyen szó akár egy brutalista építészet történetét bemutató művészeti kötetről, vagy olyan klasszikusokról, mint Rejtő, Verne, Jókai, Mikszáth, Kosztolányi vagy a Delfin-könyvek. Egyébként közel sem csak retró művekből áll a kínálat, általában Háy János, Krasznahorkai László, Esterházy, Szabó Magda, Vámos Miklós, Kepes András és gyakorlatilag az összes kortárs író művei is megtalálhatók a folyamatosan változó kínálatban.

 A Vaterán egyébként rengeteg könyvcsomagot is kínálnak a hirdetők – néhány ezer forintért hozzá lehet jutni például sci-fi, horror vagy éppen romantikus tematikájú gyűjteményekhez. Bizonyos könyvcsomagok csak néhány kötetből állnak, de elérhetők teljes életművek, igény szerint akár több száz kötetes, hagyatékból megmaradt gyűjtemények is vannak az oldalon.


Batman, Dagobert bácsi, Kockás és társaik

 Szép számmal érhetők el képregények is a Vaterán: főként a húsz-harminc évvel ezelőtti kiadványok keresettek, ami mind olvasói, mind eladói szempontból érdekes. Olvasóként azért, mert az oldalról ötvenezer forintért akár a nyolcvanas évek népszerű Kockás füzeteinek teljes kollekcióját is megvehetjük (ugyanez igaz a Batman, Donald kacsa és hasonló füzetekre).

Ha pedig esetleg a padláson, pincében vannak ilyen

retró képregények, és jó állapotú, nem szakadt példányok, darabjuk akár több ezer forintot is érhet.

Például az itthon a hetvenes évek elejétől 2010 tájékáig megjelent Mozaik képregényújság évfolyamait több százezer forintért adják-veszik a Vaterán.

 A képregényekből 2015 óta a legdrágábban a Mozaik 1971-es és 1972-es évjáratának öt száma kelt el, ezért egy gyűjtő 465 ezer forintot fizetett. Az öt legdrágábban eladott vaterás képregényből egyébként négy tétel Mozaik képregényújság, egy pedig egy Star Wars-képregénykollekció volt.

 

Gyerekkönyv is elkelhet rekordáron

 A regények közül a nyolcvankötetes

Jules Verne-kollekciókat vették meg a legdrágábban (250 ezer, illetve 200 ezer forintos áron),

150 ezer forintért talált gazdára Rejtő Jenő Albatrosz-kiadású köteteinek gyűjteménye. Egy kicsivel olcsóbban, 120-130 ezer forintért vették meg a Jókai-összest, illetve két sci-fi kollekciót, amelyek a Star Wars, illetve a Dűne világában játszódó köteteket tartalmaztak.

 A gyermekkönyvek közül a Klasszikus Walt Disney mesék sorozatában kiadott Merida, a bátor kötet a rekorder, ezért 186 ezer forintot fizettek ki, de a Szörny Egyetem történetét tartalmazó könyvért is kiadtak 144 ezer forintot.