Gasztronómiai utazás karácsonyra

Főzni tudó, nem tudó, szerető ismerősöknek, rokonoknak bátran ajánljuk a következő friss, ropogós szakácskönyveket.

1. Budai Zsanett - Tonté Barbara: Romani Gastro


Szeretünk enni, etetni. Szeretjük a bennünk rejlő kreativitást és alkotóvágyat a főzésben kiteljesíteni. Főzünk a családunknak, főzünk a barátainknak, étellel békítjük meg a másikat, és ha valami jó történik, az tökéletes alkalom arra, hogy együnk valamit.


Az elsődleges célunk, hogy megismertessük és újraértelmezzük a cigány konyhát. Mint minden nemzet konyhájának, úgy a roma gasztronómiának is folyamatosan reagálnia kell az újonnan jött igényekre. Egyszerre éljük meg a cigány és a magyar tradíciót úgy, hogy közben próbálunk az otthonról hozott értékekből a lehető legtöbbet megtartani. A hagyományos ételeken túl ugyanakkor azt is megmutatjuk, hogyan lehet ezeket a fogásokat egészségesebb és fenntarthatóbb módon elkészíteni.
Hiszünk abban, hogy az étel összetartó erővel bír: összetartja a közösséget, közelebb hozza az idegeneket és képes hidat teremteni a kultúrák között. Hiszünk abban, hogy azzal, hogy rávilágítunk a hasonlóságokra, képesek vagyunk utat nyitni egy befogadóbb társadalom felé. (Bara és Zsani)

2. Pálinkás Norbert: 100% disznó

A sertés az amatőr és profi szakácsok számára egyaránt csodálatos állat: minden felhasználható belőle, ami a bőrén belül és a belén kívül van. A Kárpát-medencében máig divatos sőt újra egyre divatosabb házi disznóvágásokon a tökéletességig fejlesztették ennek különböző módozatait. Hiszen nem mindegy, melyik alkatrészét mire, illetve mibe szánjuk. A fagyasztóládák korában pedig nem csak a disznótoros hurkáról és kolbászról, vagy a füstölt sonkáról és szalonnáról kell gondoskodnunk.

Az elraktározott alapanyagokból számtalan izgalmas fogást főzhetünk a levesektől egészen a desszertekig az év bármelyik időszakában. A szerző kamaszkorában került először a disznóvágás közelébe, azóta járt sváb disznóvágáson, erdélyi disznóvágáson, szabolcsi disznóvágáson, spanyol disznóvágáson. Megtanulta, mit mikor kell felvágni és levágni, kivenni és berakni, megmelegíteni és kihűteni nem hentesként, hanem a konyhában sokat mozgó civilként. Ennek a tudásnak jó része, és nyolcvan hagyományos és újratöltött disznós recept is elolvasható a 100% DISZNÓ című könyvben, mindez egy saját disznóvágás történetébe csomagolva.

3. Gianni Annoni: Olaszul l'enni jó - Szakácskönyv, Vallomás. Egy sikertörténet kulisszatitkai

A könyvben Gianni mesél kicsit a családjáról, a gasztronómiai indíttatásáról, arról, mi minden kell ahhoz, hogy sikeressé váljon egy étterem. Beavatja az olvasót a vendéglátósok életét folyamatosan megnehezítő próbatételekbe is, mint amilyen például egy csapat összekovácsolása és egyben tartása vagy éppen a kábítószer és az alkohol függőség problémája is. A könyvet lapozgatva, olvasva, egy-egy receptet elkészítve azt érezheti az Olvasó, hogy egy virtuális és szellemi utazáson vesz részt. Egy olyan íz utazáson, ahol közben egy kicsit tágul a látóköre, betekinthet a kulisszák mögé oda, ahová egyébként csak igen ritkán van mód belesni.

 4. Márk Szonja: Édesem süteményei

 

Csurog a karamell, olvad a csokoládé, lágyan omlik a tejszínhab, a sütemény szaftos, a habcsók roppan. Mintha a nagymamád kony­hájába lépnél, érzed az otthon melegét. A jól ismert illatok, ízek… vagyis várjunk csak! Ott mikor készülne olívaolajjal a pite, mascar­ponéval az ökörszem vagy kínai ötfűszerrel a csokis puffancs?

Péksütemények, kekszek, piték, brownie-k, torták, sajttorták és jégkrémek – 60 csupa háziasan modern édesség, néha egy kis csavarral. Az Édesem Cukrászda jól bevált, tökéletesen működő és otthon is könnyen elkészíthető receptjeiben mindezt megtalálod, a villám­gyorstól a lassúig, a kezdőtől a haladóig. Minden jó minőségű alap­anyagokkal, friss gyümölcsökkel, valódi csokoládéval, vajjal és tejszín­nel elkészítve; ételfesték és mesterséges adalékanyag nélkül!

 5. Családi receptek - Fűszer és lélek

Fűszeres Eszter – miközben számos jól használható hétköznapi és ünnepi fogás receptjét mutatja be nekünk – közben mesél a zsidó családi hagyományokról. Kétgyermekes családanyaként tudja, hogy milyen az, amikor az egész családról kell gondoskodni, mindezt a hagyományos recepteket életben tartva vagy felelevenítve, gazdaságosan és praktikusan. Szakácskönyve bárkinek jól használható receptekkel szolgál, akik szeretnék a családi asztal hagyományát őrizni.

 6. Nagy Zita: Vegán reggeli

A BOOOK Kiadó egészségtudatos sorozata új könyvvel bővül, mely ezúttal a mindennapjainkat megalapozó, energiával feltöltő reggeliket helyezi a fókuszba.
Szerzője Nagy Zita - a Zizi kalandjai bloggere - vegán recepteket kínál a húsmentes gasztronómia világából, ízletesen szemléltetve a növényi alapú konyha gazdagságát, szépségét és változatosságát. A Reggeli - nem csak vegánoknak az elmúlt évek során kipróbált kedvenc finomságokat sorakoztatja fel, melyek nemcsak egészségesek, hanem az elkészítésük is többnyire egyszerű, így könnyen a napi táplálkozási rutinunk részeivé tehetők.

Bár a több mint 70 recept kizárólag természetes növényi alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, gabonák és magvak) felhasználásával készül - vagyis egyik sem tartalmaz semmilyen állati eredetű élelmiszert (tejterméket, tojást, mézet, halat és húst) - nem csak vegetáriánusok, vegánok számára jelenthet egyedülálló változatosságot, hanem mindenkinek, akinek fontos, hogy mivel táplálja magát és családját, akinek nem mellékes, hogy mivel és hogyan indul a nap.

 7. Nimila Ági: Széll Tamás sokszínű élete

Hogyan lesz egy meglehetősen válogatós kisfiúból a világ egyik legismertebb séfje? Milyen tapasztalatokat, inspirációkat hoz otthonról? Mit csinál, amikor leteszi a szakácskabátot? Miért éppen a kaméleonokért rajong?

Mi kell ahhoz, hogy egy séf és a mögötte dolgozó csapat megnyerjen egy olyan nehéz versenyt, mint amilyen a Bocuse dOr Europe volt? Széll Tamás mindent elmesél laza, érdekes stílusban, és elárul egy-két kulisszatitkot is azoknak, akik szakácstudományukat szeretnék egy kicsit fejleszteni.

 

8. Jónás Mónika: Öröm és szerelem a konyhában

Szerelmes könyv – étel és életreceptek minden napra, minden hangulatra. A 78 recept mindegyike gluténmentes, kukoricaliszt mentes, vagy teljesen lisztmentes, szójamentes, tisztán növényi alapanyagokból, cukor nélkül, természetes édesítéssel készült a szerző étrendje, receptjei alapján.

 A receptek, tiszteletben tartva mindenki étkezési szokásait, arra hivatottak, hogy megmutassák, semmiről nem kell és nem is szabad lemondani, és mindent el lehet készíteni könnyedebb változatában is.

Könyvbemutató:
december 8., 18:00, Budapest, Szelence Café, 1013., Pauler utca 8.
december 12., 18:00, Pécs, Szabadkikötő, Király utca 64.,