Két díjat is nyert Fenyő D. György Útikalauz a vershez című kötete

A különleges kötet egyrészt elnyerte az Artisjus Irodalmi Díját, valamint a HUBBY Év Ismeretterjesztő Könyve megosztott díját is.

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez
Gráf Dóra illusztrációival
Tilos az Á Könyvek, 2021

Az Útikalauz a vershez 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni. Rávezet, hogy a versek igenis mindenkihez és mindenkiről szólnak.

Fenyő D. György mögött hosszú évek tanári tapasztalata áll, éppen ezért pontosan tudja, hogyan lehet jól szólni a fiatalokhoz. Közös gondolkodásra sarkall ahelyett, hogy életrajzi információkkal tömné az olvasó fejét, megérteni segít a költészetet, nem feleltet belőle.
Ha ez nem lenne elég, Gráf Dóra csodás illusztrációi biztosan felkeltik a fiatalok érdeklődését. Miután pedig kezükbe vették a könyvet, már egyenes út vezet a versek megszeretéséhez.

Beleolvasó a könyvbe
Korábbi interjú a szerzővel


ÉV GYEREKKÖNYVE DÍJ

A 2016-ban alakult Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY – Hungarian Board on Books for Young People) minden évben megszervezi és átadja aszakmai zsűri által odaítélt Év Gyerekkönyve Díjat, és immár hatodik éve díjazza független szakmai zsűri döntése alapján a legjobb gyerekirodalmi alkotásokat. Az Év Gyerekkönyve Díj kiosztása a Libri Könyvesboltok támogatásával valósul meg. Gyerekkönyv írói 0-6 éves korig, gyerekkönyv írói 6-12 éves korig, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint innovációs és ismeretterjesztő könyv kategóriában érkeztek a nevezések a 2021-ben megjelent könyvek közül. A 2021-es megjelenések legjobbjait, az Év Gyerekkönyve díjazottjait és a HUBBY különdíjait az Ünnepi Könyvhéten hirdették ki.

A 2020-2021-es évek terméséből összesen tíz Pagony-könyv is elismerésben részesült, sőt, a HUBBY illusztrátori különdíját is egyik nagyszerű Pagony rajzoló nyerte el.
Az Év Ismeretterjesztő Könyve megosztott díját Fenyő D. György kapta Útikalauz a vershez című kötetéért.

ARTISJUS IRODALMI DÍJ

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek munkájához. Az Artisjus Irodalmi Díj presztízsértéke abban rejlik, hogy a pályatársak szavazzák meg a legjobbnak tartott kötetekért: irodalomtörténészekből és írókból álló bizottság dönt a díjazottakról minden évben. A bizottság tagjai idén Báthori Csaba, Bazsányi Sándor, Grecsó Krisztián, Margócsy István, Reményi József Tamás, Szilágyi Zsófia – valamint az idén márciusban elhunyt Szkárosi Endre, aki a díjazottak kiválasztásában még részt tudott venni.

2022-ben Bereményi Géza, G. István László, Keresztury Tibor, Gyimesi Emese mellett Fenyő D. György vehette át az Artisjus-díjat, melyet esszé kategóriában kapott az Útikalauz a vershez című kötetéért.