Kordos Szabolcs: Egy város titkai - Budapesti legendák, legendás budapestiek

Kordos Szabolcs legújabb könyve egyszerre csodaszép, fényképes album, mely bemutatja Budapest épületeit, és szórakoztató tényfeltáró kötet, melyben nemcsak a város házairól tudhatunk meg különleges titkokat, hanem a benne lévő emberekről is. Hiszen az épületeket téglák alkotják, de egy várost a benne élő emberek történetei.

A könnyed stílusban megírt kötet olyasfajta infotainment műfajt képvisel, melyben a sok hasznos információ nem válik érdektelenné, mert komoly hangsúly van a szórakoztatáson, humoron is. Letehetetlen, inspiráló könyv, mely arra buzdít minket, hogy legyünk büszkék Budapest legendás lakosaira, és fővárosunkra, mely annyi titkot és csodát rejt. Már a járvány előtt is hatalmas divatja lett az itthoni turistáskodásnak, főként Budapest újrafelfedezésének. Nem kell tengernyi pénzt költeni ugyanis ahhoz, hogy az ember utazzon, elég, ha megnézi Budapest épületeit. A gazdasági helyzet romlásával, az ilyen low budget-high quality szabadidős megoldások fokozattan előtérbe kerültek-kerülnek.

Forrás: 21. Század Kiadó


A kultúrturistáskodásra is használható Egy város titkai című kötet tehát várhatóan nagyon népszerű karácsonyi ajándék lesz, hiszen nemcsak igényes képi anyaggal, de szórakoztató, hasznos, nyaralás nélküli nyaraláshoz is használható tartalommal bír. Mindeközben pedig lenyűgöző emberek nem kevésbé lenyűgöző életén keresztül mutatja be Budapest csodáit, rejtélyeit.


Kordos Szabolcs előszava a kötethez
Korábbi könyveimben izgalmas szakmák gyakorlóit, luxushotelek dolgozóit, taxisokat, vendéglátósokat, a repülőtér kiszolgálóit kérdeztem a hivatásuk kulisszatitkairól. Ezúttal egy teljes várost faggatok. Mert minden épület története végső soron emberek története, a falak között élő hús-vér személyeké, hírességeké, legendáké, hősöké és antihősöké, tudósoké, bűnözőké, milliárdosoké és szobalányaiké. Budapest minden sarkon tartogat izgalmas történeteket. Felfedésükhöz tudnunk kell azonban, hogy milyen jeleket kell keresnünk. Egy titokzatos monogram a lépcsőház rácsain, egy különös napóra a homlokzaton, kis angyalkák, vagy éppen zord katonák az ajtó felett.

E soraimat egy olyan épületben írom, amelyet ledér hölgyek díszítenek, így állítva emléket egykori szoknyabolond építtetőjének, Pest egyik különc mágnásának. Az ablakom alatt elhaladók ritkán néznek felfelé, pedig ha tudnák mennyi intrikát, szerelmet és történelmet rejtenek e falak! Amit az olvasó a kezében tart, az nem történeti, vagy építészeti kalauz, hanem városi sztorik színes csokra. Ellátogatunk az egykori kivégzőhelyre éppúgy, mint Budapest legelegánsabb szállodai lakosztályba, a Deák tér kupolalakásába és a sztárok kedvenc forgatási helyszínére, az Adria-palotába. Megismerkedünk Móricz Zsigmond, Szendrey Júlia, Karády Katalin lakásának históriájával és a Sándor-palota első tulajdonosaival is.

A könyv oldalain 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatom be Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig. Nyomozásom során bújtam a régi újságcikkeket, könyveket, dokumentumokat, régi és új fotókat hasonlítottam össze. Újságíró vagyok, a riportok során olyan embereket is megszólítottam, akik nálam sokkal többet tudnak az adott történetekről. Így került a kötetbe mérnök, történész, író, muzeológus, művészettörténész, jelenlegi bérlők és a hajdani tulajdonosok leszármazottai. Őszintén remélem, hogy az olvasó legalább annyit tanul a városról, történelméről, lakóiról, mint én a könyv írása közben. A legjobban annak örülnék, ha a kötet elolvasása után senki sem tudna majd úgy végigsétálni egy ismertnek hitt utcán, hogy olykor fel ne kiáltson: ott a Titanic orvosának lakása, amott az egykori híres bordély!