Magvető a könyvfesztiválon

Szeptember 29. és október 2. között ismét könyvfesztivál a régi-új helyszínen, a Millenárison! A Magvető újdonságait a Líra Könyv standjánál (G. épület 9. stand) találják az olvasók.

Itt dedikálnak a kiadó szerzői: pénteken Bereményi Géza, szombaton Závada Pál, Darvasi László, Bodor Ádám, Fehér Béla, Oravecz Imre, Tóth Krisztina, vasárnap pedig Grecsó Krisztián, Nádasdy Ádám, Szabó T. Anna, Dragomán György, Spiró György, Erdős Virág, Boldizsár Ildikó.


Fehér Béla: Miriam Rosenblum és a Kozma-kvintett

Miriam Rosenblum és a Kozma-kvintett című könyvéről kérdezi a szerzőt, Fehér Bélát Turi Tímea október 1-jén, szombaton 12 órakor a Nemzeti Táncszínház Kamaratermében. A regény mozgalmas és melankolikus történelmi tabló a 13. század végéről.
Elbeszélője a Kozma-kvintett egyetlen életben maradt tagjaként emlékezik vissza eseménydús életére. A regény elbeszélése szerint a Kézai Simontól kapott íróállványon megszülető kézirat szatirikus, pergő történet, s egyben megtört számvetés a szépség iránt mindig megújuló vággyal is, amelyet csak a művészet tud enyhíteni.


Tóth Krisztina: Világpuszi

Tóth Krisztinával Lovász Andrea irodalomtörténész beszélget a Világpuszi „embereknek szóló meséiről” október 1-jén, szombaton 17 órakor a Nemzeti Táncszínház Kisszínpadán. Tóth Krisztina legújabb történetei ugyanis gyerekeknek és felnőtteknek szólnak – vagyis mindenkinek százéves korig! A Világpuszi című könyv olyan jelenségeket mutat meg, amelyekre a gyerekek nehezen tudnak rákérdezni, illetve a felnőttek nehezen tudnak mit mondani róluk. Tóth Krisztina meséiben ahhoz nyújt segítséget, hogy megismerjük a világot, és megértsük a nehéz helyzetben lévőket.


Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde

A Csongor és Tünde teljes eredeti szövegét adta közre Nádasdy Ádám bőséges magyarázó jegyzetekkel és a nehezebb szövegrészek prózai átiratával. „Élvezetes munka volt ez számomra, mert a Csongor és Tünde igazi remekmű, a magyar irodalom egyik kincse. Remélem, ez a kiadás könnyebben hozzáférhetővé teszi a szélesebb közönség számára.”

Az élvezetes munkáról, a Csongor és Tünde filmszerűségéről, vaskos humoráról is szó esik majd Nádasdy Ádám és Fenyő D. György beszélgetésében október 2-án 11 órakor a Nemzeti Táncszínház Kisszínpadán. A drámából Péter Kata és Nagy Dániel Viktor olvas fel részleteket.

 

Sztehlo Gábor: Háromszázhatvanöt nap

 

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg Sztehlo Gábor memoárjának első teljes, csonkítatlan kiadása. Az evangélikus lelkész, a Világ Igaza 1944-es embermentő tevékenységére tekint vissza. A Háromszázhatvanöt nap című kötetről Kertész Botonddal és Előd Nórával beszélget László Ferenc október 2-án 15 órakor az Európa Pont Előadótermében.