Megjelent Annie Ernaux Lánytörténet című regénye

Annie Ernaux regénye egy #metoo történet – középpontjában a szüzesség elvesztése, a kamaszkor érzelmi viharai és az étkezési zavarok állnak. 1958, Franciaország. A vidéki kispolgári családból frissen szabadult 17 éves Annie először tölt el egy éjszakát egy fiúval. A fiú számára teljesen jelentéktelen esemény felforgatja a lány életét.

„Én is el akartam felejteni ezt a lányt. Tényleg elfelejteni, ami azt jelentette volna, hogy nincs többé kedvem írni róla. Hogy már nem gondolom, hogy írnom kell róla, a vágyáról, a tébolyáról, az ostobaságáról és a gőgjéről, az éhségéről és az elapadt véréről. Soha nem sikerült.

A naplómban folyton előbukkannak az »s.-i lányra«, »az 1958-as lányra« célzó mondatok. Könyvterveim közé húsz éve feljegyzem az »58«-at. Ez az örökösen hiányzó szöveg. Amit folyton elhalasztok. A megnevezhetetlen lyuk” – olvasható a regényben. Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye egy nyomozás története, amelynek során a szerző kíméletlen őszinteséggel igyekszik tetten érni jelenlegi énje születését.

„2003. augusztus 16-án, szombaton írni kezdtem: »1958. augusztus 16., szombat. Farmer van rajtam, Marie-Claude-tól vettem 5000 frankért, ő a roueni Eldában vásárolta 10 000-ért, és ujjatlan pulóver, kék-fehér, vízszintes csíkokkal. Ekkor vagyok utoljára ura a testemnek.« Mindennap folytattam a munkát, gyors ritmusban, igyekezve, hogy az írás napja pontosan megegyezzen 1958 megfelelő napjával, amelynek összes részletét feljegyeztem, rendezetlenül, ahogy felbukkantak az emlékezetemben. Mintha ez a mindennapi, szakadatlan, évfordulós írás lett volna a legalkalmasabb arra, hogy felszámolja a negyvenöt éves távolságot, mintha a »napról napra« megegyező dátumok miatt olyan könnyedén és közvetlenül vezetett volna el az 58-as nyárhoz, ahogy egyik szobából sétálunk át a másikba.”

Emlékekből, korabeli fotókból, levelekből és dalszövegekből egy letűnt világ kel életre: Franciaország történetének az az időszaka, amikor a híreket az algériai függetlenségi háború uralta. Annie Ernaux regénye annak a lánynak a megidézése, aki 1958 nyarán olyasmit élt át, ami hosszú évekre meghatározta önmagához, saját nőiességéhez és testéhez való viszonyát. A regény az emlékek felkutatásának és analízisének története, és annak a lánynak a megismerése, megértése, aki egykor volt.

Annie Ernaux a kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb alkotója, számos irodalmi díj birtokosa. A Lánytörténet Lőrinszky Ildikó fordításában jelent meg a Magvetőnél.