Megnyitotta kapuit az első közösségi kutyás könyvtár

Az első Közösségi Kutyás Könyvtár nyitotta meg kapuit október 4-én a DOG3 Közösségi Kutyás Térben a III. kerületben. A könyvtárat a több mint 10 éves EB OVO Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy olyan magas színvonalú vagy Magyarországon nehezen beszerezhető szakmai művek váljanak elérhetővé az érdeklődők számára, amelyekből minden gazdi tanulhat, fejlődhet.

Forrás: EB OVO


Az ötlet Vass Viktóriától, az EB OVO elnökségének egyik tagjától származik. Ő válogatta össze azt az 53 könyvet és 44 e-book-ot, melyek jelenleg elérhetőek. “A magyar nyelven elérhető könyvek többsége leginkább általános szórakoztató céllal szól a kutyákról.” – mondja Viki – “Én kutyatrénerként sok időt áldozok arra, hogy képbe kerüljek az aktuális külföldi kutyás szakirodalommal, és azt gondoltam, nem vagyok ezzel egyedül. A könyvtár tartalmát nem csak szakmabelieknek, hanem magukat képezni akaró gazdák számára is válogattam.”

 
A könyvtárban főként angol nyelvű könyvek vannak, de magyar könyvekkel is találkozhattok.

Forrás: EB OVO


A könyvek között olyan ritkaságok is szerepelnek, mint például Turid Rugaas norvég kutyakiképző alapművei, köztük a kutyák csillapító jelzéseiről szóló mű, amely megjelenésekor alapjaiban változtatta meg a kutyák kommunikációjáról való ismereteinket; vagy James O’Hare amerikai viselkedéskutató a kutyák (főként nemkívánatos) viselkedése értékelésének módszereiről szóló könyve. A könyvek válogatása során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a fiatalabb korosztály is találjon kedvére valót: akár a szépirodalmi kutyás művekben (pl. Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya című kötete amely a népszerű Disney animáció alapját képezte), akár a Lili Chin amerikai grafikus által illusztrált Dr. Sophia Yin állatorvos könyvében, amely a kutyákkal való helyes kapcsolatteremtés veszi át egyszerűen, ám érthetően a gyerekek és szüleik számára.
 
Az első Kutyás Közösségi Könyvtár jelenleg olvasótermi kereteken belül működik az óbudai Kutyás Közösségi Térben és a DOG3 Klubtagok számára elérhető nyitvatartási időben.