Náray Tamás új regénye lett június legkeresettebb könyve

A nyár kezdetével gyakran átrendeződnek a könyves sikerlisták: előtérbe kerülnek az olvasmányos szórakoztató és szépirodalmi alkotások, valamint újra nő az érdeklődés az önismereti könyvek iránt. Ez a trend jellemzi a Bookline júniusi sikerlistáját is, hiszen az ötven legkeresettebb mű között 34 regény, illetve 9 pszichológiával foglalkozó írás található.

A Bookline júniusi sikerlistájának első helyét Náray Tamás legújabb könyve, az Anyám szerint foglalja el. A Spanyolországban élő író, divattervező, festőművész személyes hangvételű, szókimondó kötetében olyan – visszatérő módon édesanyjához kapcsolódó - családi történeteket és eseményeket tár az olvasók elé, melyek a mai napig meghatározzák életét. A lista második helyén Karády Anna A füredi gyermek című kötete áll.

A szerző első alkotását 2021-ben jelent meg: a Füredi lány hamar nagy népszerű lett az olvasók körében. A füredi gyermek az azóta sorozattá bővült történet lezáró fejezete, melyben Karády Anna visszarepít bennünket Balatonfüredre, és még több részletet tudhatunk meg a főszereplő Almássy Anna életéről.

 

A hónapban a sikerlista harmadik helyét Dr. Máté Gábor szerezte meg A test lázadása című munkájával. A Kanadában élő magyar származású orvos-író könyvében kutatásain, valamint saját tapasztalatain keresztül mutatja be stressz betegséget és egyúttal segítséget kíván nyújtani az állandósult feszültség csökkentésében. Azonban nem csak A test lázadását övezi nagyfokú érdeklődés: Dr. Máté Gábor mind a négy eddig megjelent könyve szerepel a Bookline tizenöt legkeresettebb alkotása között.


A szépirodalmi és szórakoztató címek közül júniusban népszerűek voltak a kortárs magyar szerzők könyvei, a romantikus történetek, valamint több ifjúsági regény is.

 

Továbbra is sokan keresik Nádas Péter Rémtörténetek című művét. A Kossuth-díjas író legújabb regénye egy vízparti település hétköznapi világába repíti az olvasót. A néhány napot átfogó cselekményben az elesettség, kiszolgáltatottság, függőség és az erőszak újabb és újabb változatait ismerjük meg, amelyeket a szenvedők a saját egyetlen életükként érzékelnek.

Nádas Péter hetedik helyen lévő alkotását Tóth Krisztina legújabb írása követi. A majom szeme című regényben – ahogy az a fülszövegben olvasható – egymást épp csak súroló életek tárulnak fel: nők és férfiak, feleségek és férjek, anyák és apák történetei, melyekkel párhuzamosan a hatalom és gépezete a múlt eltemetésén munkálkodik szakadatlanul.

 

Sokan forgatták Mörk Leonóra Asszonyom, édes úrnőm című könyvét, amely az 15. századi Prágába repíti az olvasót. Középpontjában az újabb változás előtt álló Európa áll, valamint egy fiatal lány, aki az igaz szerelmet keresi.

 

Romantikus olvasmánnyal szerepel két New York Times Bestseller szerző is a Bookline sikerlistáján. Jennifer Probst Egy nyár Itáliában című alkotása a Booklist szerint „Igazi kikapcsolódás családi drámákkal, csodálatos környezetben, csipetnyi romantikával fűszerezve”.

 

 


Elena Armas Spanyol szerelmi átverés című könyvének középpontjában pedig egy fiatal egyedülálló lány, Catalina áll, akinek négy hete van arra, hogy találjon valakit, aki hajlandó átrepülni vele Európába, illetve végig úgy tenni, mintha együtt lennének. Idegesítő kollégája vállalkozik a feladatra, viszont a vele töltött idő alatt a főszereplő rájön, hogy a férfi talán nem is olyan szörnyű, mint amilyennek munkahelyén elkönyvelte.

 

 

A gyerek- és ifjúsági könyvek közül a legelőkelőbb helyet Adam Silvera Mindketten meghalnak a végén című kötete szerezte meg. A könyv sikerét mutatja, hogy a TikTokon több mint 74 millió bejegyzés szól róla, valamint felkerült The New York Times sikerlistájára is. A Mindketten meghalnak a végén legfőbb üzenete, hogy „halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet - és egyetlen nap alatt is megváltoztathatjuk az egész világunkat.”


Sok fiatal érdeklődött Jenny Han könyvei iránt is. A huszadik helyet szerezte meg a Nyár trilógia első része, a folytatás pedig a huszonhatodik helyen végzett. Bár A nyár, amikor megszépültem című kezdő kötetben a főszereplő Belly-n keresztül megismerünk egy nyaranta összeverbuválódó társaságot és felcsillan a remény a szerelemre is, a Nincs nyár nélküled címmel kiadott folytatásban egy kellemetlen fordulat miatt Belly mégsem a megszokott társasággal, hanem otthon tölti a nyarat. Izgalmakból persze ebben a kötetben sincs hiány, sőt!