Ők lettek az év gyerekirodalmas felfedezettjei

A kétévente megrendezett Aranyvackor az ország legnagyobb gyerekirodalmas tehetségkutató pályázat, aminek tegnap volt a díjátadója. A Port.hu szerkesztőségének tagját is díjazták.

A Pagony Kiadó tíz évvel ezelőtt rendezte meg az első Aranyvackort, és azóta kétévente írják ki a magyar gyerekirodalom legnagyobb tehetségkutató pályázatát. Az aktuális témára szövegeket és illusztrációkat várnak a szervezők - míg korábban szerző-illusztrátor párosok nevezhettek, idén először különválasztották, és miután a beérkezett szövegekből az öt tagú zsűri (Kovács Eszter - a Pagony Kiadó főszerkesztője, Paulovkin Boglárka - illusztrátor, az Aranyvackor egyik alapítója, dr. habil Varga Emőke - a Szegedi Tudományegyetem tanár, Ruff Orsolya - kulturális újságíró és Tasnádi István - író) kiválasztotta a 30-40 legjobbat, és az illusztrátorok azokhoz készíthették el a pályaművüket.

Ők is az Aranyvackoron tűntek fel. (Forrás: Aranyvackor Facebook-oldala)

 Idén a "barátság" volt a hívószó, ami bár meglehetősen közhelyes, de nagy kreativitást igényelt a pályázóktól, és a zsűri legalább hamar kiszórhatta a didaktikus, negédes munkákat, ami a gyerekirodalom egyik legnagyobb átka.

A célcsoport életkorát is idén kategorizálták először, és ennek megfelelően több Aranyvackort osztottak ki, egyet-egyet írónak és illusztrátornak. Azért is jó dolog az Aranyvackort, mert kiadók is adnak különdíjakat, amik általában megjelenéssel is együtt járnak, de azok is a szakma látóterébe kerülhetnek, akik esetleg nem nyertek semmit. 

Idén őket díjazták a Petőfi Irodalmi Múzeumban megtartott rendezvényen:

A 2-5 éveseknek szóló mese kategóriában a zsűri fődíját NATTÁN-ANGELI NÓRA nyerte Rojt és Bojt című meséjével, valamint BERTÓTHY ÁGNES a Rojt és Bojthoz készített illusztrációival.

A 3-8 éveseknek szóló mese kategóriában a legjobb szöveg díját VÁRKONYI ÁGNES nyerte Nagymamamese című meséjével, a legjobb illusztráció díját BUN ZSÓFIA nyerte a Pöjte és Kampilla című meséhez készített képeivel. 

A 9 éven felülieknek szóló mese kategóriában a zsűri fődíját BECSKEI GÁBOR nyerte Panelország hősei című szövegével, valamint GÓGA BERNADETT a Panelország hőseihez készült illusztrációival. 

Szűcs Gyula örül a díjnak - fotó: Kaszás Tamás

Kiadói különdíjak a 2017-es Aranyvackor Gyerekirodalmi és Illusztrációs Pályázaton:

Pagony: SZŰCS GYULA Az óperenciás tenger kalandorai című meséjéért; és ENDRŐDI KATALIN a Rozi a parkban című meséjéhez készített illusztrációiért

Cerkabella: SOMFAI ANNA A barátságháló című meséjéért; Szepessy Zsófia A barátsághálóhoz készített illusztrációiért; és MAKSAI KINGA a Mia és Maja című szövegéért

Manó Könyvek: GÁRDOS JÁNOS Maksai Kinga Mia és Maja című szövegéhez készített illusztrációiért

Móra Kiadó: SÁSDI LAURA Somfai Anna Barátságháló című meséjéhez készített illusztrációiért

Diafilm: CSIKI ANDREA a Bengáli tigris a hátsó kertben című meséjéért; és Kovai Fruzsina a Bengáli tigris a hátsó kertben című meséhez készített illusztrációiért

Kolibri Kiadó: DUDÁS GYŐZŐ Szűcs Gyula Az Óperenciás-tenger kalandorai című szövegéhez készített illusztrációiért

Külön gratulálunk munkatársunknak, Szűcs Gyulának!