10 dolog, amit nem tudtál A kék lagúnáról, de most megtudod!

Brooke Shields mellére odaragasztották a haját, hogy ne legyen gond, de még így is kongresszusi különbizottság vizsgálta ki az esetet, de arra senki sem számított, hogy új leguán fajt fedeznek fel (persze nem a bizottság!)

A francia Henri Bernardin de Saint-Pierre  1788-as Paul et Virginie című regényében két fiatal hajótörött kalandjait mesélte el, és ez lett az alapja A kék lagúna (1980) történetének, amit kiegészített egy 1908-ban megjelent könyv az ír Henry De Vere Stacpoole-tól, aki hajóorvosként egzotikus tájakat járt be, majd A kék lagúna sikere után főállású íróvá vált, és kényelmesen éldegélt a vidéki Angliában.

A kék lagúnát már az 1980-as változat előtt is megfilmesítették kétszer. Előbb egy némafilm készült belőle, majd 1949-ben Jean Simmons főszereplésével forgatták le a történetet a Fidzsi-szigeteken, és Angliában ez lett az év egyik legnépszerűbb filmje. Brooke Shields után 1991-ben a fiatal Milla Jovovich tért vissza a kék lagúnába, és 2012-ben is készült egy tévés adaptáció, ami a jelenben játszódik, és kevesebb benne az erotika, de a kritikusok is kegyesebben bántak vele.

A film pikáns témájánál fogva nem csoda, a már tini Emmeline-t játszó Brooke Shields egyik napról a másikra szexszimbólum lett, ahogy az sem, hogy kisebb botrány alakult ki a film körül, mivel a színésznő a forgatáskor csak 14 éves volt. Az ügy miatt létrehozott kongresszusi vizsgálóbizottságot csak az nyugtatta meg, amikor a filmesek bebizonyították, hogy a pikánsabb jelenetekben egy felnőtt testdublőr helyettesítette, amikor pedig őt látjuk, a haja, pontosabban hosszú parókája végig a keblére van ragasztva.

A színésznő eredeti testdublőre a forgatás közben súlyos balesetet szenvedett és eltört a gerince.

Végül a delfinek idomárja ugrott be a helyére, aki pont hasonló alkat volt, mint Shields.

A film egyik sokkoló jelenete, amikor a gyerekek holtan találják az őket megmentő és a szigetre hozó hajószakácsot, Paddy-t, és a férfi szájából kimászik egy rák. A férfit alakító Leo McKern később elmesélte, hogy a jelenet az ő ötlete volt, és a felvételekor semmiféle trükköt nem alkalmazta, egyszerűen bevett egy rákocskát a szájába, majd amikor azt hallotta, hogy „felvétel!”, kinyitotta a száját, és hagyta, hogy a rák kimásszon. Az éles szeműek ugyanakkor megfigyelték, hogy bármilyen mozdulatlan is, látni lehet, ahogy az orrán veszi a levegőt.

Sok nézőnek feltűnt, hogy míg a gyermek Richard jobbkezes, addig felnőttként, vagy legalábbis tiniként már balkezes – a folytonosságnál némi hiba csúszott be, mert a már nagy Richardot alakító Christopher Atkins balkezes volt, de a gyerekszínész nem.

Hogy a stáb kellőképp felvegye A kék lagúna hangulatát, a rendező őket is nomád körülmények között tartotta. A Fidzsi-i magánszigeten nem voltak utak, se víz, se elektromosság, viszont egymást érték a csodálatos tengerpartok. A stábnak egy sátortábort vertek fel, és a technikai felszerelést és az élelmiszereket egy hajón tárolták.

Maga a film, amit a Grease (1978) révén sikeressé vált Randal Kleiser rendezett, egyébként inkább közepes fogadtatásra talált, Amerikában nem is lett kiemelkedő siker, de furcsa módon három országban kultuszdarab lett belőle: Brazíliában, Romániában és Magyarországon. Máshol inkább megmosolyogták, a Top secretben (1984) még ki is figurázták. Több helyen is felkerült a legszerethetőbb rossz filmek listájára.

A kék lagúna szerepel azon a hírhedt listán is, amelyben a híres filmkritikus, Roger Ebert a szerinte legrémesebb filmeket foglalta össze, de vannak a filmnek tagadhatatlan erényei is. Az operatőr, a spanyol születésű, Kubában nevelkedett, majd Franciaországban dolgozó Néstor Almendros munkáját ugyanis Oscarra jelöltek. Almendrost négyszer jelölték a díjra és a Mennyei napokért (1978) meg is kapta a díjat.

Vicces mellékszál, hogy nem sokkal a bemutató után a mozinézők között ott volt egy John Gibbons nevű herpetológus, aki a Fidzsi közelében, egy apró, magánkézen lévő szigeten forgatott filmet nézve azt fedezte fel, hogy az ott látható iguánákat még senki sem írta le tudományosan. Utánajárt a dolognak, és valóban egy új fajról volt szó, és megtörtént a csoda:

egy moziban fedeztek fel egy új állatfajt, a tarajos leguánt (Brachylophus vitiensis).