10 izgalmas forgatási érdekesség, amit Jamie Lee Curtisék meséltek el a Halloweenről

A színésznő és a 2018-as folytatás rendezője a Twitteren beszéltek a film kulisszatitkairól.

Bár a világszerte október 31-én ünnepelt Haloween még odébb van, Hollywood koronavírus miatti leállása kiváló alkalom volt ahhoz, hogy az önkéntes karanténba vonult Jamie Lee Curtis és David Gordon Green rendező izgalmas forgatási érdekességeket meséljenek a 2018-as Halloweenről. A kulisszatitkokat a #HalloweenAtHome elnevezésű „Twitter-bulin” osztották meg a rajongókkal (ebbe később becsatlakozott John Carpenter, a színészek közül Judy Greer, James Jude Courtney, Nick Castle, Andi Matichak valamint a két producer, Jason Blum és Ryan Turek is), ebből szemezgetett a The Hollwood Reporter mozimagazin, és most mi is itt a Port.hun.

Forrás: Miramax

 

1. Nem is Halloweenkor zajlott a forgatás. A 2018-as Halloween felvételei nem 2017 Halloweenjén zajlottak, hanem a következő év januárjában és februárjában, a dél-karolinai Charlestonban. Így aztán minden lehullott falevél és halloweeni töklámpás kamu volt a filmben, vagyis a kellékesek leleményessége. Érdekesség, hogy annak idején Jon Carpenter sem ősszel forgatta le az eredeti, 1978-as Halloweent, hanem '78 májusában, így az utcai jelenetekben szétszórt faleveleket mindig össze kellett gereblyéznie stábnak, aztán újra szétszórni és újra összegereblyézni egy másik helyszínen, ahogy a szereplők ide-oda mozogtak a történet során.

2. Az intróban nem volt semmi CGI. Egyszerű és nagyszerű trükk volt: Richard Wright díszlettervező egyszerűen fogott egy kifaragott Halloween-tököt, és lefilmezte, ahogy megrohad. A jelenetet végül visszafele lejátszva, felgyorsított time laps videóként tették be a film elejére.

3. Kimaradt egy fontos anya-lánya jelenet. Danny McBride és Jeff Fradley eredeti forgatókönyvében Laurie (Jamie Lee Curtis) lánya, Karen Strode (Judy Greer) gyerekpszichológusként nyugtalanítóan sok játékbabával vette körül magát. Lett volna egy kicsit félelmetes anya-lánya beszélgetős jelenet is Karen munkahelyén, ám ez végül ki lett vágva a filmből, mert nagyon megborította volna a ritmusát.

4. Jamie Lee Curtis tényleg pityergett a forgatáson az egyik szomorú jelenetben. A film igen sokáig eljátszik azzal, hogy Laurie-t egy bolond nagymamának állítja be, aki képtelen túllépni az 1978-as kisvárosi mészárlás eseményein, és teljesen becsavarodott Michael Myers miatt. Igen kifejező az a jelenet, amikor Laurie lánya és az unokája egy étteremben családi köszöntést tartanak, a főhősnő viszont a kocsijában ül, és szomorúan nézi, ahogy a sorozatgyilkos Michaelt egy teherautóval átszállítják egy másik börtönbe, hiszen tudja jól, hogy a melák meg fog szökni és vérfürdőt fog rendezni, csak ezt akkor még nem hiszi el neki senki. Jamie Lee Curtis elmesélte, hogy ez a rész pályafutása legmegindítóbb jelenete volt, mert a kamera látószögén kívül az egész stáb „Mi vagyunk Laurie Strode”-feliratú egyenpólót viselt, a Halloween franchise kultstátusza és Jamie Lee Curtis halhatatlan karaktere előtt tisztelegve.

5. Michael Myers hátborzongatóan ronda volt az álarca alatt. James Jude Courtney alakította a filmben a sorozatgyilkost, akinek a kultikus Kirk kapitány-maszk alatt mesterségesen elcsúfított szeme volt, ezzel utaltak ugyanis a készítők egy olyan sérülésére, amit még az 1978-as filmben szenvedett el, amikor Laurie fejbe vágta. Courtney saját bevallása szerint megszenvedett a film forgatásával, mivel az összes akciójelenetet úgy kellett felvenni vele, hogy a félszemű gyilkos minél hitelesebb alakítása érdekében neki is mindig letakarták az egyik szemét.

6. Michael egy sorozatgyilkos, tehát muszáj megmutatni, ahogy sorozatban gyilkol. A film egyik legdurvább jelenetsora, amikor a maszkos főgonosz megy, mint egy megállíthatatlan Terminátor, és sorra felkoncolja a békés kisváros lakóit, puszta gonoszságból. Összesen 11 áldozatot szed, egyetlen alkalommal áll csak meg egy pillanatra, amikor egy síró gyereket hall – a gyerekhangot egyébként pont Jamie Lee Curtis adta ki!

7. Az igazi rendőröknek is sok volt a sorozatgyilkosságok okozta káosz! A stáb éjszakai forgatás során vette fel azt a véres jelenetet, amikor az Oscar nevű szereplőt (Drew Scheid) a bivalyerős Michael felszúrja egy kovácsoltvas kapura. A munka folyamán nemcsak az okozott kellemetlenséget, hogy zuhogott az eső, hanem az is, hogy akkora volt a sikoltozás és a (megrendezett) káosz, hogy lakossági bejelentés nyomán kijöttek a helyszínre az igazi rendőrjárőrök is.

8. Eredetileg más lett volna „a gonosz Dr. Loomis” a történetben. Donald Pleasence legendás karaktere Halloween-filmről Halloween-filmre legalább olyan megszállottan hajszolta Michael Myerst, mint amennyire az őrült gyilkos szeretett ártatlan embereket öldösni. A 2018-as filmben a „jó zsaru” mellé szó szerint bejött volna a képbe egy „rossz zsaru” is, Dr. Sartain (Haluk Bilginer) ugyanis az eredeti forgatókönyvben még egy korrupt rendőr volt, és nem ördögi pszichiáter.

9. Teljesen más lett volna a film vége! Sajnos az alternatív befejezésről semmit sem mondott el a rendező, csak annyit, hogy a lezárás megváltoztatásával a lehető legjobb döntést hozta. A moziváltozatban úgy ért véget a film, hogy Laurie, a lánya és az unokája sikeresen bezárják Michaelt az erődszerű ház pincéjébe, majd rágyújtják az egész kócerájt – a kisunoka azonban gyanúsan sokáig magánál tart egy véres konyhakést, vagyis nyitva áll a folytatás lehetősége, hogy az átélt sokk hatására ő maga is bomlott elméjű gyilkos lesz...

10. Jön a folytatás! Ha minden jól megy, idén októberben már láthatjuk is a következő részt Halloween Kills címmel, amiről a rendező most csak annyit árult el, hogy Michael régi háza lesz a történet középpontja. Ezt követi 2021 Halloweenjén egy újabb epizód, a Halloween Ends. (via The Hollywood Reporter)