10 kihagyhatatlan film az őszre

A filmes szempontból a szokásnál is gyengébb nyár után itt az ősz, és a jó hír az, hogy megint beindul a moziszezon, olyan nagy mesterek új munkáival, mint Woody Allen, Ridley Scott vagy Guillermo del Toro, visszatér a 007-es, végre egy jó Johnny Depp alakítást láthatunk, Tom Hardy pedig stílusbravúrra készül.

Víkend (2015. szeptember 10.) 
Az ősz magyar filmjei közül legalább egyet meg kell említenünk, és ez a legambizózusabbnak tűnő darab. Mátyássy Áron zsánerfilmet készített, amolyan embervadászatos, üldözős-átverős thrillert, ahol három jómódú, sikeres ember indul Erdélybe egy vadászatra. Egyikük a milliomos építési vállalkozó, másikuk a csinos ügyvédje, a harmadik pedig az ügyvédnő férje, és az ártatlan vadászaton naná, hogy meghal valaki, de ez még csak az eleje az akciónak. Az várható, hogy a sziklás erdélyi helyszín sokat dob a hangulaton, és remélhetőleg a sztori, amiben Árpa Attila rosszfiút alakít, működni fog, a kérdés inkább az, hogy a magyar filmek leggyakoribb betegsége, a modorosság megjelenik-e. Az előzetes alapján igen, de az is lehet, hogy Gryllus Dorka tényleg ennyire ellenszenves karaktert hoz majd Lengyel Tamás és Simon Kornél pedig inkább áldozat lesz. 

Abszurd alak (2015. szeptember 17.) 
A hamarosan 80. életévét betöltő Woody Allen csak nem áll le, és újra meg újra képes meglepni rajongóit, például a színészválasztással. Joaquin Phoenix példul nem az a fajta színész, akit az ő filmjeiben képzel el az ember, sőt, de most mind a ketten bevállalták egymást, és elég kevés esélyt látunk arra,hogy ezzel rossz döntést hoztak. Phoenix egy kiégett irodalomprofesszort alakít, aki egy vidéki egyetemen próbálja összeszedni magát, de annyira lazán kiégett, hogy annak egy nő sem tud ellenállni, beleértve egy házas kolléganőjét és egy diákját - Emma Stone ismét nagyszájú vagány csajt alakíthat, mint mindig -, de aztán véletlenül fültanúja lesz egy beszélgetésnek, ami mindent megváltoztat. Ha Joaquin Phoenix képes végigjátszani úgy a filmet, hogy ne motyogjon közben, akkor akár csodás is lehet a végeredmény. 

Everest (2015. szeptember 17.) 
A legtöbb embert a hegymászós filmek hidegen hagynak, még azokat is, akik a különböző hegyi katasztrófák hírére – például Erőss Zsolt halálának hírére – felkapják a fejüket, egyszerűen azért, mert borzasztó nehéz a vásznon visszaadni, milyen érzés több ezer méter magasan, a világ tetején, állandó veszélyek között lenni. Filmen ez egyszerűn nem tűnik valóságosnak, ám Baltasar Kormákur izlandi rendező, aki tud egyet és mást a rideg természetről, most megpróbál minderre rácáfolni. Filmje egy 1996-os katasztrófát mutat be – amely ironikus módon a forgatás megkezdéséig a leghalálosabb expedíció volt, de közben „felülírta” egy még tragikusabb eset - , amikor az Everest csúcsánál szerencsétlen torlódás alakult ki, majd vihar csapott le az ott lévőkre. Az előzetes alapján az Everest egyik nagy erőssége nem a hegymászós rész, hanem az alaptábor és a különböző karakterek bemutatása lesz - köztük van az a Jon Krakauer is, akinek a visszaemlékezésein alapszik a film, és akit Jake Gyllenhaal alakít. 

Mentőexpedíció (2015. október 1.) 
Sokan berzenkednek a magyar cím miatt, de mi bizakodóak vagyunk. Adott a rendező Ridley Scott, egy (tudományos-)fantasztikus regény alapanyagként, és Matt Damon, mint főszereplő. Ő az az űrhajós, aki egy balul sikerült űrutazás után egymaga a vörös bolygón ragad, ráadásul sokáig halottnak is hiszik, ám, akárcsak a Breaking Badban, itt is kiderül, hogy a tudomány egy, a mindennapok szintjén is roppant praktikus dolog, és hősünk hamarosan új életet épít magának, és még a menekülésre is gondol. A fontosabb szerepekben olyan remek színészek tűnnek fel, mint Jessica Chastain, Jeff Daniels, Kate Mara és Kristen Wiig, de ez alapvetően Damon egyszemélyes filmje, aki időnként egészen csodálatos dolgokra képes – gondoljunk csak az első Bourne-filmre.

Legenda (2015. október 8.) 
Bár a 60-as évek Londonjának hírhedt alakjai, a Kray testvérekről a nyomába se érhettek amerikai kollégáiknak – sem módszerekben, sem az elkövetett bűnök nagyságrendjében -, de az angoloknak is kell egy kis gengszterromantika, így már a sokadik filmes feldolgozása született meg kalandjaiknak. A mostani verzió elsődleges érdekessége, hogy az ikertestvéreket, a sármos és népszerű Reggie-t, és a pszichopata Ront ugyanaz a színész játssza, és ami még fontosabb, ez a színész nem más, mint a népszerűsége csúcsán lévő Tom Hardy. A film jó eséllyel inkább erről a színészi és stílusbravúrról szól, mint a testvérek East End-i ámokfutásáról, ami azért valójában nem is volt olyan nagy szám.

Bíborhegy (2015. október 22.) 
Az egyik – általunk – legjobban várt őszi film Guillermo Del Toro legújabb munkája, a Tom Hiddleston és Jessica Chastain és Mia Wasikowska főszereplésével készült gótikus horror, amelyben egy, a szellemekkel foglalkozó fiatal írónő egy titokzatos nemesemberhez megy feleségül, és annak kastélyéba költözik. Csakhogy a több száz éves ódon kastély afféle lélegző, érző organizmus, és korántsem barátságos a jövevénnyel szemben, akárcsak a férj sötét lelkű nővére – őt alakítja Chastain, valószínűleg legelső negatív szerepében. Az előzetestől leesett az állunk, bár volt egy olyan érzésünk, mintha nem del Toro, hanem Tim Burton rendezte volna, de ilyen színészekkel nem lehet nagyot hibázni, és amikor a hófödte tájban elkezdenek a kastélyhoz vezető ösvények vérezni, az tényleg hátborzongató. 

Sicario - A bérgyilkos (2015. október 22.)
Az amerikaiak által pénzelt mexikói drogháború a kezdetektől fogva egy igazi katasztrófa, amelyből a véreskezű kartellek mind megerősödve kerültek ki és egész szövetségi államok váltak háborús övezetté, de arra legalább jó a dolog, hogy izgalmas filmes témát szolgáltasson. Hősnőnk egy emberrablási ügyekre specializálódott FBI ügynöknő – a csodás Emily Blunt, aki akcióhősként is megállja a helyét -, egy bevetés során falba temetett, rothadó hullákra bukkan a Diaz család házában, és ezután kérik fel, hogy vegyen részt egy titkos akcióban a véreskezű drogbáró elfogására. Az egységet egy, a terepet jól ismerő kolumbiai bérgyilkos és egy különleges ügynök vezeti, és egyik sem válogat a módszerekben, ahogy az ellenfeleik sem, így hamar felmerül a kérdés, ki a gonoszabb és kegyetlenebb, még áruló is akad mindkét oldalon, és hősnőnk hamarosan az életéért küzd. Bienvenido en Ciudad Juarez!

Macbeth (2015. október 29.) 
Volt idő, úgy tizenöt éve, amikor minden rendező Shakespeare-feldolgozást készített, mert olyan jó – és közismert - az alapanyag, és mindenki úgy gondolta, hogy majd ő tud egy is pluszt adni az örök klasszikusoknak. Volt, akinek ez össze is jut, a legtöbbnek azonban nem sikerült, és végül lecsengett a nagy hullám. Most egy ausztrál rendező, Justin Kurzel próbálkozik a régi-új feladattal, és a skót trónbitorló történetéhez nyúlt hozzá, és a Macbeth nagyon sokak szerint Shakespeare legjobb (király)drámája. Mivel a két főszerepet Michael Fassbender és Marion Cotillard alakítja, majdnem mindegy, hogyan nyúlt hozzá a rendező a sztorihoz, velük gyakorlatilag minden végignéznék, és a nagy feladat nyilván Cotillardra hárul, a cselszövő, uszító Lady Macbeth-ként. Hozzánk biztosan szinkronizálva jut el a film, így nem derül ki, hogy a francia színésznő miként birkózott meg az eredeti szöveggel és a skót akcentussal. 

007 Spectre - A Fantom visszatér (2015. november 5.)
Ha minden igaz, ez lesz Daniel Craig utolsó szerepe James Bondként, majd új fejezet kezdődik a 007-es ügynök életében, ami jó vagy rossz hír, ki-ki döntse el magának, de mi már nagyon megbarátkoztunk Craig téglafejével és viharvert arcával, és a jelek szerint ő és a minden idők egyik legsikeresebb Bond-filmjét, a Skyfallt jegyző Sam Mendes rendező méltó fináléra készülnek. Hősünk ugyanis a sok korábbi gaztett mögött álló titokzatos szervezettel, a SPECTRE-rel kerül szembe – ez a magyar verzióban a Fantom. A helyszínek között szerepel Mexikóváros, London, Róma, Marokkó és az Alpok is, a szokásos Bond-lányok között pedig ott van a gyönyörű Léa Seydoux és a csodás MILF Monica Bellucci. Bár a film marketingkampánya kissé nyikorogva indult be, ilyen összetevőkkel azért nehéz lenne komolyat hibázni. 

Fekete mise (2015. november 12.)
Mi tagadás, Johnny Depp a nagy kedvenceink közé tartozik, és nehéz szívvel néztük, amint az elmúlt úgy öt-hat évben rosszabbnál-rosszabb szerepekben vergődve ásta magát egyre lejjebb  - a Mortdecai már egyenesen fájó élmény volt. Most minden esély megvan rá, hogy visszatérjen, mert a megtörtént eseményeken alapuló Fekete mise – amelyben Depp már sokadszorra alakít valóban élt amerikai gengsztert – egyszerre tűnik hátborzongatónak és nagyszerűnek. Gengszterromantikára azonban senki se számítson: a hírhedt bostoni maffiózó, James „Whitey” Bulger, akinek Depp a bőrébe bújik, egy gusztustalan pszichopata állat volt, aki, ha előnyére vált, a barátaival is végzett, de legszívesebben nőket ölt, és aki évtizedeken át az FBI spiclije volt – ezért is követhetett el annyi mindent büntetlenül. Depp még soha életében nem játszott el ennyire zsigerileg visszataszító alakot, kérdés, hogy beletörik-e a bicskája a feladatba, de valami azt súgja, hogy összejön neki.
 

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu