10 kínos baki az Indiana Jones első részében

A mitológiai és zoológiai pontatlanságok mellett még egy rosszul lereagált saller is akad.

Több mint 40 év távlatából is az egyik legszórakoztatóbb kalandfilm Az elveszett frigyláda fosztogatói. Ezzel indult útjára az Indiana Jones-franchise, amely megerősítette Steven Spielberg hollywoodi pozícióját, és megmutatta, hogy Harrison Ford nem csak Han Solóként tud kultikus karaktert alakítani. Olyannyira, hogy jövőre érkezik Indy kalandjainak ötödik felvonása.

Azonban minden elismerésünk ellenére, Az elveszett frigyláda fosztogatói nem hibátlan mű: itt-ott olyan bakikat, következetlenséget és pontatlanságokat lelni benne, amik elsőre talán fel se tűnnek, de némi alapos megfigyelés után nem is értjük, hogyan maradhattak benne. Régészkedjünk együtt, íme tíz bődületes baki a filmből.

 

Hiteltelen tarantulák

A film elején, mikor Indy (Harrison Ford) és Satipo (Alfred Molina) a bálványt keresik a barlangban, elhűlve veszik észre, hogy mindkettőjük hátán tarantulák másznak. Csakhogy ezek a pókok nem honosak Dél-Amerikában, ahol a jelenet játszódik. Ezek bizony mexikói vöröstérdű tarantulák, amik valószínűleg azért kerültek a filmbe, mert egyfelől könnyebb volt őket beszerezni, másfelől jóval ártalmatlanabbak és kezelhetőbbek, mint dél-amerikai társaik.

 

Kamu kobra

Amikor Indy bezuhan a Lelkek Kútjába, rémülten szembesül vele, hogy az tele van kígyókkal, márpedig a régészprofesszor mindennél jobban utálja a kígyókat. Az egyik kobra még fel is ágaskodik, amitől hősünk teljesen ledermed. Ám ezzel a vitézkedő kobrával is ugyanaz a helyzet, mint a tarantulákkal: nem igazán őshonos Afrikában. A jelenetben látható monoklis kobra sokkal inkább az olyan délkelet-ázsiai országokat kedveli, mint például Thaiföld, Banglades vagy Kambodzsa.

 

Kilátástalan menekülés

Miután Indy kijut a barlangból a bálvánnyal, kénytelen menekülőre fogni, hiszen egy csapat bennszülött lohol a nyomában. Egy ponton jelez a hidroplán pilótájának – aki épp békésen pecázik –, hogy indítsa be motort, mert nagyon gyorsan el kell innen tűzni. Csakhogy, ezután Jones egy sűrű fás/bokros részen bukdácsol át, így viszont nehezen tudott jelezni a pilótának, ha mindez eltakarta őt.

 

C vagy K

Ez a baki csak az eredeti, angol hangsávban hallható, ugyanis egy kiejtési hibáról van szó. Az egyetemen játszódó jelenetsorban Jones professzor épp a hallgatókat oktatja, amikor elhangzik a ‘cist’ szó, ami régi kegyszertartó urnát jelent. A szót kétféleképpen szokás ejteni: vagy kemény ‘k’-val, vagy lágy ‘c’-vel. A régészek általában az előbbit preferálják, mégis, Jones pont a másik módon ejti ki, pedig ugye elvileg ő is régész volna.

(A következő két baki is még ennek a jelenetsornak a része, így a hozzá tartozó videók is azonosak, ez nem baki.)

 

Felfújt frigyláda

Abban a jelenetben, amiben Marcus Brody (Denholm Elliott)  a frigyláda erejét ecseteli, jócskán megszaladt a forgatókönyvírók tolla. Azt ugyanis, hogy hegyeket gyalul le, városokat tizedel meg, és akinek a birtokában van, az legyőzhetetlenné válik, semmilyen forrásban nem említik. A frigyláda valójában egy kegytárgy, nem egy tömegpusztító fegyver.

 

Keveredés a kőtáblák körül

Ugyanebben a jelenetben Indy arról beszél, hogy a frigyládában található az a kőtábla is, amelyen a tízparancsolat olvasható, és amelyet Mózes lehozott a Sínai-hegyről, majd látva, hogy népe elfordult Istentől, földhöz vágta, minek következtében darabokra tört. Csakhogy a Biblia szerint a frigyládában nem az összetört táblák vannak, hanem újak, amikért Mózes ismét felment a hegyre.

 

Semmivé vált épület

Miután Marion (Karen Allen) elbújik egy fedeles kosárban, ám a szemtelen kis majom leleplezi, és felpakolják teherautóra, Indy a nyomába ered, ám az akció közben a jármű eldől és felrobban. Na, pont ez előtt látható az, hogy a sofőr egy zsákutcában, egyenest egy épület felé hajt, ám a következő snittben nyílt terepen vagyunk: itt borul és robban a teherautó. A vágások folytonossága szerint viszont semmi keresnivalója itt.

 

Egy lábbal magasabb fejrész

A térképteremben Indy végül megleli a frigyláda pontos helyét, amire Rá botjának fejrésze világít. Ehhez az kellett, hogy megfelelő időpontban a megfelelő helyre szúrja le botot. Na igen, a bot, ami elvileg 152 centi magas, de valahogy nem stimmel a dolog, mivel Harrison Ford 185 centis, és még így is jóval fölé magasodik a botra szúrt fejrész.

 

Ismeretlen bóbiskoló

Forrás: PRO4

Mikor Indy és Marion kijutnak a Lelkek Kútjából, a szűk kijárat mellett balra egy férfi fekszik, aki nem igazán illik a képbe. Azért nem tudjuk, ki ő, mert kivágták a film végleges verziójából azt a jelenetet, amikor Indy kidugja a fejét, megpillantja szerencsétlen őrt és leüti.

 

Ördöngös ököl

A film egyik csúcspontja, mikor Indy a kopasz, megtermett nácival verekszik, miközben egy repülőgépet is kerülgetnek (igen, ez lesz végül a náci veszte). A bunyó koreográfiája pazar, kivéve azt az egy pillanatot, mikor Jones egy olyan ütést kap, amitől balra kéne perdülnie, de mégis jobbra pördül.

 

(via Screen Rant)