10 talányos tény, amit talán te sem tudtál II. Erzsébetről

Két születésnapja volt, imádta a Nintendo Wiit és az Arsenalt. A Monopolyt viszont betiltotta a királyi udvarban, mert szerinte túlságosan előtérbe hozta a rokonok kompetitív énjét.

96 éves korában a skóciai Balmoralban álló kastélyban elhunyt II. Erzsébet királynő, aki 1952 óta volt Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának uralkodója. A szomorú hírre Daniel Craig, Helen Mirren és más hírességek is részvétüket fejezték ki (ebben a PORT.hu-cikkben írtunk részletesen róluk, itt pedig fényképek egész során keresztül mutattuk be, hány hollywoodi sztár találkozott személyesen a királynővel).

A számtalan hivatalos út, reprezentatív esemény és beállított sajtófotó ellenére azonban olyan igazán sokat nem lehet tudni II. Erzsébetről. A királynő ugyanis igen ritkán adott interjúkat, így az emberek kevés betekintést nyerhettek az életébe, és nem sokat tudtak róla azon kívül, hogy rajongott a kutyákért és igen eklektikus kalapgyűjteménnyel büszkélkedhetett. A brit The Independent magazin összeállítása alapján azonban megpróbáltunk 9+1 izgalmas érdekességet összeszedni az életéről.

Forrás: Bettmann / Getty Images

 

1. Nagyjából 100 film és tévésorozat szólt róla

Ezek közül a produkciók közül magasan kiemelkedik Claire Foy és Olivia Colman, akik a Netflix A korona című sorozatában alakították őt, valamint Helen Mirren, aki  A királynő című filmmel II. Erzsébet megformálásáért nyert Oscar-díjat.

 

2. Minden este megivott egy pohár pezsgőt lefekvés előtt

Legalábbis a királynő unokatestvére, Margaret Rhodes szerint, aki azt állítja, II. Erzsébet ebéd előtt gint és Dubonnet-t (boralapú, édes aperitif likőr) fogyasztott, majd az étkezéshez egy pohár bort kortyolt el, amit egy száraz Martini és egy lefekvés előtti pohár pezsgő követett. No persze ha ezt tényleg minden nap megitta volna, akkor a brit törvények szerint alkoholistának minősült volna.

 

3. Nem kellett neki útlevél

A királynő nyugodtan utazhatott a bárhová anélkül, hogy szüksége lett volna arra a könyvecskére, amire nekünk, egyszerű földi halandóknak szükségünk van a külföldi utazásainkhoz. A brit útleveleket ugyanis Őfelsége nevében állítják ki, így a királynőnek nem kellett saját maga számára ilyet adni. Természetesen a királyi család többi tagjának, köztük Fülöp edinburgh-i hercegnek van útlevele, és korábban Károlynak is, amíg walesi herceg volt (most viszont már III. Károly brit király a hivatalos titulusa).

 

4. Két születésnapja volt

Jóllehet, II. Erzsébet 1926. április 21-én született, a „hivatalos” születésnapját azonban mindig júniusban ünnepelte meg, az évente megrendezésre kerülő Trooping the Colour parádén, ami egy hagyományos zászlós díszszemle Nagy-Britanniában. A királyi születésnap megünneplésének nyárra való áthelyezését egyébként még VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg, mivel az ő születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás kedvezőtlen bármiféle szabadtéri rendezvény megtartására. A júniusi hivatalos születésnapi ünnepség hagyománya azóta is él Nagy-Britanniában.

II. Erzsébet királynő és a kis Lajos herceg a 2022 nyarán rendezett születésnapi parádén (forrás: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

 

5. 14 különböző brit miniszterelnök járt nála

A királynő trónra lépésekor még Winston Churchill volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke, azóta pedig összesen 14 kormányfő váltotta egymást az uralkodása alatt. A már egyre romló egészségi állapota miatt II. Erzsébet a nemrégiben lemondott Boris Johnson utódját, Liz Truss egykori külügyminisztert a hagyományokkal ellentétben nem a londoni Buckingham-palotában, hanem a skóciai birtokán lábadozva nevezte ki pár nappal ezelőtt.

 

6. Óriási Arsenal-szurkoló volt

Ezt a bizalmas információt az ismert brit politikus, Jeremy Corbyn munkáspárti parlamenti képviselő kotyogta el a királynőről egy 2016-os alsóházi beszéde során, aki maga is az Arsenal rajongója. A futballklub korábbi középpályása, Cesc Fabregas korábban szintén azt állította, hogy Őfelsége Arsenal-drukker, mivel 2007-ben a Buckingham-palotában tartott fogadáson állítólag bizalmasan azt mondta neki, hogy „rajong a csapatért”.

 

7. Évente több mint 50 000 embert látott vendégül a Buckingham-palotában

A virágzó brit társasági életnek köszönhetően II. Erzsébet számos hírességgel találkozott a palotában különböző ebédeken, vacsorákon, banketteken és kerti partikon. Van közös fotója többek között Angelina Jolie-val, Helen Mirrennel, Rowan Atkinsonnal és Gillian Anderson (bővebben lásd a korábbi PORT.hu-összeállításunkat).

II. Erzsébet, Rowan Atkinson és Gillian Anderson (forrás: Sean Dempsey - WPA Pool/Getty Images)

 

8. Folyékonyan beszélt franciául

II. Erzsébet a modern kori történelem egyik legtöbbet utazó brit uralkodója volt. Számos hivatalos beszédet tartott franciául, ezzel is bizonyítva kiváló taníttatását, valamint azt, hogy ért a nemzetközi diplomácia hivatalos nyelvén.

 

9. Több mint 70 évig volt házas

II. Erzsébet és Fülöp herceg (aki tavaly, 99 éves korában hunyt el) 2017-ben ünnepelte a 70 éves házassági évfordulóját, ami az ő esetükben már a patinás platina házassági évfordulót jelentette. Annak idején, 1946. november 20-án a hagyomány szerint ők is a londoni Westminster-apátságban fogadtak egymásnak örök hűséget (akárcsak Vilmos herceg és Katalin hercegné 2011-ben, amikor már a fél világ élőben nézte őket a tévében), amit a visszaemlékezések szerint egy zártkörű, visszafogott partival ünnepeltek meg a windsori kastélyban.

 

10. Nagy gémer volt, de a Monopolyt betiltotta a palotában

A Gamestar magazin a II. Erzsébetről írt nekrológjában megemlíti, hogy a királynő imádott Nintendo Wii-n bowlingozni. Társasjátékozni is szeretett, viszont a Monopolyt betiltotta a rokonai körében, mert szerinte a világ legismertebb társasa túlságosan is előtérbe hozta a királyi család tagjainak kompetitív énjét. Állítólag az a játék volt a kedvence, amiben a játékosok híres emberek vagy karakterek nevét írták egy papírra és ragasztották egymás homlokára, és mindenkinek ki kellett találnia eldöntendő kérdések alapján, hogy ő kicsoda. A Rizikót állítólag szintén kedvelte a királyi család, és úgy tudni, erre a játékra már a királynő is áldását adta.