11 dolog, amit nem tudtál a Rossz szomszédság 2-ről

Mi lett a swingerekkel, hogy jönnek ide a Toy Story-filmek, és tényleg fillérekért játszottak a sztárok? Válasz ezekre az égető kérdésekre és másokra Seth Rogen és Zac Efron a héten bemutatott új filmje kapcsán.

1. Alacsony gázsi, magas kárpótlás

Ahhoz, hogy az első rész egyáltalán elkészülhessen, az összes szereplő a szokásos gázsijánál kevesebbért dolgozott, sőt, a két főszereplő, Seth Rogen és Zac Efron gyakorlatilag fillérekért vállalta a szereplést, de a dolog bejött. A Rossz szomszédság minden idők negyedik legnépszerűbb korhatáros vígjátéka lett, és már a nyitó hétvégén majdnem ötven millió dollárt hozott, és a legelső napon visszahozta és túl is szárnyalta azt a pénzt, amit az elkészültére költöttek – ami $18 millió volt. A színészeket pedig ne sajnáljuk, áldozatvállalásukért cserébe bónuszt kaptak a haszonból. 

2. Két gyerek = egy gyerek

A főszereplő házaspár kisbabáját, Stellát egy ikerpár játszotta, Elise és Zoey Vargas, ami bevált gyakorlat, hiszen így a kicsiket felváltva lehet szerepeltetni és nem fáradnak el, nem lesznek nyűgösek. A Vargas lányok olyan jól dolgoztak, hogy az egész stáb megszerette őket, és az utolsó forgatási napon bulit rendeztek a tiszteletükre. A kicsik, akik a folytatásban visszatérnek, csak egyetlen egyszer csaptak patáliát, amikor filmbeli szüleik egy jelenetben egymással veszekedtek – azt kikérték maguknak.

3. Öt író dolgozott a filmen

Míg az első rész forgatókönyvét csak ketten írták, Andrew Jay Cohen és Brendan O'Brien, a második részt összesen öt író jegyzi, Cohen és O’Brian mellett maga Rogen és mindenkori alkotótársa, Evan Goldberg – ők négyen produceri minőségben is szerepelnek -, illetve a mindkét részt rendező Nicholas Stoller, akinek már nem jutott produceri babér. Bár az első rész sikere gyakorlatilag garantálta a ráadást, Nicholas Stoller rendező meglehetősen tartott a második rész elkészítésétől, mivel nem szereti a folytatásokat, és csak akkor nyugodott meg, amikor rájött, miből meríthetne ihletett.

4. Különös ihletés

Ez pedig nem más, mint a Pixar szívmelengető újrázása, az 1999-es Toy Story – Játékháború 2 volt, amiben ugyanúgy megvan a felnövéstől való félelem, amely a Rossz szomszédság filmek szereplőinek mozgatórugója. „A Toy Story filmek adták az ihletet, és a Rossz szomszédság 2 pontosan olyan, mint egy buta, gusztustalan, korhatáros Toy Story 2.” – vallotta be Stoller.

5. Egyetemisták helyett swingerek

Amikor a folytatás történetén ötleteltek, egy ponton úgy folytatták volna a sztorit, hogy a szomszéd házba nem egy zajos egyetemi társaság költözik, hanem egy idősebb, de kicsapongó swinger pár, akik rendre orgiákat rendeznek. Mondjuk ez a verzió is érdekes lehetett volna.

6. Rocco már megszületett

Rose Byrne 5 hónapos terhes volt, amikor befejezte a Rossz szomszédság 2 forgatását. Azóta megszületett kisfia, Rocco, akinek az édesapja Bobby Cannavale színész, akit a most futó HBO sorozatban, a Bakelitben láthatunk. Bár eddig rengeteg filmben szerepelt, ez az első élőszereplős folytatás, amelyben Seth Rogen játszott – a Kung Fu Panda filmekhez csak a hangját adja, a testét nem.

7. Plakátparódia

A film mozis posztere egy másik 2016-ban kijövő filmet, az Amerika Kapitány: Polgárháborút parodizálja. Ez Rose Byrne és Seth Rogen harmadik közös munkája, a két Rossz szomszédság film mellett együtt játszanak a készülő The Something című űrvígjátékban, amelyben rajtuk kívül Bill Hader és a vicces, de kiejthetetelen nevű Zach Galifianakis szerepel még. A színésznő szintén harmadszor dolgozik együtt Nicholas Stollerrel, hiszen korábban együtt forgatták a Lehangolva című, a zeneipart kifigurázó komédiát ami nálunk sajnos nem került moziforgalmazásba, pedig nagyon vicces.

8. Jeanne D'Arc kimaradt

Lena Dunham, az HBO Csajok című sorozatának megalkotója és főszereplője leforgatott a filmhez egy jelenetet, amelyben a szentté avatott Jeanne D'Arc-ot alakította, de ezt végül kivágták a végleges verzióból – nem tudni, hogy azért-e, mert nem sikerült elég jól, vagy azért, mert egyesek vallásos érzékenységét sértette volna, de ez talán sosem fog kiderülni.

9. Zack Efron imádja Seth Rogent

Zack Efron, aki egy Simon Cowell által felajánlott lemezszerződést utasított vissza a színészkarrier kedvéért, és akinek Johnny Depp a példaképe, korábban két filmet nevezett meg kedvenceként, Felkoppintva (2007) és a 40 éves szűz (2005) – mit tesz isten, mindkettőben szerepel mostani filmes partnere, Seth Rogen.

10. Chloe Grace Moretz az egyik legelfoglaltabb tini lehet a világon

Chloe Grace Moretz, aki a Twitteren jelentette be, hogy játszani fog a filmben, 17 éves korára már 7 remake-ben szerepelt: A rettegés háza (2005), A szem (2008), Az égig érő paszuly (2009), Engedj be! (2010), Éjsötét árnyék (2012), Carrie (2013) és a A védelmező (2014). Bár a filmet a tinisztár Selena Gomez nevével is reklámozzák, a hölgy nagyjából 2 percig látható a teljes játékidő alatt.

11. Mi van a légzsákokkal?

Mindkét részben fontos szerepet játszanak az autóból kiszerelt légzsákok, bár itt akad némi pontatlanság. Az első részben ugyanis négy lopott légzsák keseríti meg Seth Rogen életét, noha abba az autóban, amit vezet - Subaru Outback – gyárilag csak kettő lehet beszerelve, mindkettő elöl.