11 méltatlanul mellőzött film a streamingoldalokon

Gyilkos szatíra, szívmelengető dráma, csavaros krimi, időhurkos romkom és merész dokumentumfilm.

A streamingoldalakra sok olyan film kerül fel, amely aztán méltatlanul gyorsan tűnik el a fő oldalról, hogy átadja helyét az új bemutatóknak. 11 olyan filmet válogattunk most ki a Netflix, az Apple Tv, az HBO GO és a Prime Video kínálatából, amely több figyelmet érdemelne. (Legutóbbi hasonló ajánlónk itt böngészhető.)

Hater: A gyűlölet új arca

A lengyel Jan Komasának sikerült az a bravúr, hogy egy év leforgása alatt két kiváló filmet is be tudott mutatni. A magyar mozikba is eljutó Corpus Christi után a Netflixre került fel a Hater: A gyűlölet új arca, amelyben egy fiatal joghallgató belekóstol a politika mocskos világába. Egy PR-cégnél kezd dolgozni, és az a feladata, hogy troll farmokat hozzon létre, vagyis olyan hamis profilokat, amelyekkel le tudja járatni megbízóinak a politikai ellenfeleit. Frissen szerzett hatalmát arra is felhasználja, hogy közelebb kerüljön a politika és a gazdaság legfelsőbb köreiben mozgó Krasucki családhoz, illetve a lányukhoz, aki korábban, amikor a fiú még csak egyszerű egyetemista volt, visszautasította őt.

Komasa szatírája tökéletesen mutatja be, hogyan működik a „fake news”-t használó modern politika, amelyben már minden eszköz megengedett. A Hater legalább olyan aktuális most, mint A közösségi háló volt a bemutatója idején.

Elérhető: Netflix

Okja

Bong Joon-ho neve talán már annak is mond valamit, aki be van oltva az ázsiai filmek ellen, a dél-koreai rendező ugyanis tavaly, óriási meglepetésre, elhozta az Oscar-díjat az Élősködők című szatírájával. Első, részben angol nyelvű filmje a 2017-es Okja, amelyben egy óriáscég új megoldással áll elő a bolygó élelmezési problémáinak megoldására. Génmanipulációval kifejlesztenek egy óriási szupermalacot, de mielőtt megkezdődhetne a tömeges tenyésztés, néhány példányt a világ különböző pontjain élő farmerek gondjaira bíznak, és messziről figyelik a növekedésüket. Az Okja névre hallgató jószág Dél-Koreába kerül, és összebarátkozik a gazdája unokájával. A kislány nehezen viseli, amikor megjelennek a cég emberei, hogy az óriásröfit New Yorkba szállítsák, ezért elhatározza, hogy kiszabadítja.

Bong filmje úgy indul, mint egy cukiskodó Disney-matiné, később igazi akcióorgiába csap át, végül azonban teljesen rááll a környezetvédelmi vonalra, és a nagyüzemi húsfeldolgozást és a génmódosítást veszi célkeresztbe, olyan színészek közreműködésével, mint Jake Gyllenhaal vagy Tilda Swinton.

Elérhető: Netflix

Palmer

Fisher Stevens szívmelengető drámájában Justin Timberlake alakítja a főszereplőt. Palmer 12 év börtön után nagymamája louisianai otthonában kénytelen új életet kezdeni, ahol azzal szembesül, hogy a nagyika megengedte egy drogfüggő fiatal nőnek és a gyerekének, hogy lakókocsijukkal a kertjében parkoljanak. Függősége miatt az anya gyakran hagyja magára a kisfiút, akire ilyenkor Palmer nagymamája vigyáz, így kénytelen-kelletlen a férfi is botcsinálta bébiszitterré lép elő, majd a körülmények csakhamar úgy hozzák, hogy hősünk huzamosabb ideig nem hivatalos, de egyedüli gondviselője lesz a gyereknek, aki a fiúk helyett jobban érzi magát a lányok társaságában. Az előítéleteit leküzdve Palmer az apja helyett is az apja lesz a gyereknek.  A Port kritikusa szerint „a film egyértelműen az év eleje legnagyobb meglepetése, és Timberlake-et egy jobb világban még Oscarra is jelölnék érte.”

Elérhető: Apple TV

A leghidegebb játék

A hidegháborús machinációk állnak Lukasz Kosmicki 2019-es filmjének középpontjában, amelyet A vezércsel rajongóinak is bátran ajánlunk. 1962-ben, a kubai rakétaválság idején játszódik a történet, amikor a két rivális szuperhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió közel került a harmadik világháború kirobbantásához. Éppen ekkor rendeznek meg a két ország között egy sakkbajnokságot, amelyben az oroszokat Alexander Gavrylov nagymester (Evgeniy Sidikhin), az amerikaikat pedig Joshua Mansky matematika professzor (Bill Pullman) képviseli. Az eseményt természetesen óriási érdeklődés kíséri, a közvélemény a nagyhatalmi játszma részének tekinti a két zseni összecsapását.

Elérhető: Netflix

Az ifjú nyomozó

Az Adam Brody főszereplésével készült film igazi csemege a különleges hangvételű krimik rajongóinak. Főszereplője Abe Applebaum, akiről már gyerekként kiderült, hogy komoly tehetsége van a nyomozáshoz, az iskolatársai megbízásából mindenféle apró-cseprő ügyet megoldott. Már ő maga is elhitte, hogy legalább akkora géniusz, mint Sherlock Holmes, amikor szembejött egy valódi bűnügy. Egy eltűnt iskolatársát kellett volna felkutatnia, de kudarcot vallott. A már nem annyira ifjú nyomozó a történet elején 32 éves, és teljesen kiégett. Még mindig nyomozóként dolgozik, de eltűnt állatok megtalálásának komolyabb ügyeket nem bíznak rá. Már azon van, hogy feladja a gyerekkori álmát, amikor bekopog hozzá egy gimnazista lány egy igazi megbízással: a barátja gyilkosát szeretné megtalálni. (Kritikánk itt olvasható.)

Elérhető: a Google Play-en 

Szárnyaló madár

Steven Soderbergh olyan tempóban forgatja a filmjeit, hogy bocsánatos bűn, ha lemaradunk valamelyikről. A Netflixen szerencsére pótolható a Szárnyaló madár, amelyben Ray Burke, egy dörzsölt sportmenedzser (Andre Holland) és segítőtársa (Zazie Beetz) kihasználják, hogy leállították az NBA-meccseket, és a jól bejáratott, milliós szponzori szerződéseket lefölöző rendszeren kívül közvetítik a fiatal tehetségek kosármeccsét a rajongóknak. A film feszültségét többek közt az adja, hogy a terv végrehajtására Burke-nek mindössze 72 órája van. A forgatás során Soderbergh a 2018-as Tébolyulthoz hasonlóan ismét egy iPhone-t használt, ami a képi világon persze nem látszik meg.

Elérhető: Netflix

Wolfwalkers

Toom Moore animációs filmje némileg kakukktojás, hiszen pár napja még az Oscarért versenyzett, így talán túlzás lenne ismeretlen gyöngyszemnek nevezni, viszont tény, hogy háttérbe szorult az aktuális Pixar-mozi (Lelki ismeretek) mögött.

1650-ben járunk, az ír Kilkenny városában, amely Oliver Cromwell lordprotektor fennhatósága alá tartozik. Az angol parancsnok arra utasítja a kisváros fővadászát, az angol Bill Goodfellowe-t, hogy tisztítsa meg a környező erdőségeket a közveszélyesnek minősített farkasoktól. Bill azt kéri lányától, hogy maradjon otthon, amíg ő dolgozik, de az izgága Robyn apja után szökik, hogy segítsen neki vadászni. Odakint összetalálkozik egy rejtélyes, vörös hajú, vadóc kislánnyal, akiről kiderül, hogy egyike az utolsó wolfwalkereknek, vagyis olyan lény, aki képes éjszakánként a fizikai testét elhagyva farkassá változni. Mebh egyedül van, mert anyukája nem tért vissza a legutóbbi farkaskörútjáról, Robyn ezért úgy dönt, segít új barátjának a keresésben.

A Wolfwalkers a rendező előző filmjeihez (A tenger dala; Kells titka) hasonlóan különleges vizualitású, csodaszép mese, amely az ír-kelta hiedelemvilágból merít. (Kritikánk itt olvasható.)

Elérhető: Apple TV

Apró tökélyek térképe

A tavalyi év egyik legjobban fogadott romkomja, az Andy Samberg és Cristin Milioti főszereplésével készült Palm Springs volt, amelyben a két főszereplőnek ugyanazt a napot kellett újra és újra átélnie. Amíg Max Barbakow filmje a magyar mozikba is eljutott, a hasonló témájú Apró tökélyek térképét „csak” a Prime Videón lehet elcsípni, de megéri adni neki egy esélyt. (Kritikánk itt olvasható.) Míg a Palm Springsben harmincas karaktereket követhetünk, Ian Samuels filmjének két gimnazista a főszereplője. Mark (Kyle Allen) átlagos tinédzser, átlagos problémákkal, akinek pechjére pont azt a napot kell újraélnie, amelyben semmi izgalmas nem történik. A fiú és a néző is azt hiszi, hogy az uszodában megismert lány meghódítása a küldetése, mígnem a sokadik sikertelen próbálkozás közben szó szerint belép a képbe egy másik lány (Kathryn Newton), akiről kiderül, hogy szintén az időhurok foglya. A napjaik egy részét ezután együtt töltik, de Margaret nem árulja el a srácnak, hogy miért kell mindig ugyanabban az időpontban lelépnie, és Mark közeledését sem akarja viszonozni, pedig látszólag megvan köztük a szikra.

Elérhető: Prime Video

A szerelem asszisztensei

A Netflix 2018-as filmje az Apád-anyád idejöjjön! és Az ördög Pradát visel keresztezése. A sztori szerint két agyondolgoztatott asszisztens megpróbál megszabadulni a rájuk tornyosuló munkától, ezért együtt kieszelnek egy tervet: összehozzák munkamániás főnökeiket egymással. Az egyik főszerepet a Mielőtt elmegyekben és a Zombieland folytatásában is szereplő Zoey Deutch alakítja, főnökét pedig a rég látott Lucy Liu.

Elérhető: Netflix

Boys State

Minden évben 1100 tinédzser fiú gyűlik össze a texasi Austinban, azzal a céllal, hogy alulról felépítsen egy reprezentatív kormányt, egy dokumentumfilmes stáb pedig az első lépésektől kezdve bemutatja azt a folyamatot, ahogy az eltérő társadalmi és családi háttérből érkező fiatalok megpróbálnak közös nevezőre jutni. Jesse Moss és Amanda McBaine filmjét a 2020-as Sundance Fesztiválon mutatták be, ahol meg is nyerte a zsűri nagydíját a dokumentumfilmes kategóriában. „Okos, szórakoztató, sötéten vicces és mélyen felkavaró; a Boys Sate egyszerűen briliáns” – írta róla a Slashfilm kritikusa.

Elérhető: Apple TV

Nemterhes

A tizenhét éves Veronica sohasem gondolta volna, hogy elbukik egy teszten, egészen addig, amíg azon találja magát, hogy egy műanyag rudat nézeget két halvány rózsaszín vonallal. Az ígéretes jövő most tűnik el a szeme elől, Veronica pedig olyan döntést hoz, amiről soha nem gondolta volna hogy meg kell hoznia. Ez a nehéz döntés egy kilencszáz mérföldes utazásra indítja Új- Mexikóba az egykori legjobb barátnőjével, Baileyvel, ahol rájönnek, hogy az egyik legfontosabb dolog az életben a barátság.

Lehet vígjátékot csinálni az abortuszról?, teszi fel a kérdést a Port.hu kritikusa, és meg is válaszolja: itt.

Elérhető: HBO GO