114 éve született Johnny Weissmüller

Korának leggyorsabb úszója, ötszörös olimpiai bajnok és maga Tarzan. Kell ennél több?

Weissmüller Johann 1904. június 2-án látta meg a napvilágot a ma Temesvárhoz tartozó Szabadfalván egy földműves apa és dohánygyári anya gyerekeként. A kisfiú még egy esztendős sem volt, amikor a család kivándorolt Amerikába - először Pennsylvaniában, majd Chicagóban telepedtek le.

A kis Johnny vézna, beteges fiúcska volt, ezért orvosai tanácsára elkezdett úszni. 190 centis megtermett legénnyé vált, és először vízimentőnek állt, majd versenyszerűen úszott és vízilabdázott: öt olimpiai aranyérmet nyert, ötvenkétszer lett amerikai bajnok, hatvanhét világrekordot úszott, és ő volt az első, aki a 100 méteres gyorsúszás távját egy percen belül teljesítette. (Wikipedia)

Megjelenésének köszönhetően hamar felfedezték a filmesek is: először csupán fürdőnadrágokat reklámozott, ám első igazi szerepével, az 1932-es Tarzan, a majomemberrel Hollywoodban is rögtön a csúcsra került. 

A karakter megalkotójának, Edgar Rice Burroughsnak alapvetően tetszett a feldolgozás, de nagyon utálta, hogy az őserdő ura bután beszéli az angolt ("Tarzan szeret Jane."), így megcsinálta a saját, konkurens filmsorozatát Herman Brix súlylökő olimpikonnal a címszerepben - egyébként ő lett volna eredetileg a Weissmüller-féle filmben is, de a forgatás előtt eltörte a vállát.

Weissmüller összesen 12 Tarzan-filmben játszott - hatot az MGM, hatot az RKO gyártott, utóbbiak jóval kevesebb pénzből készültek. Miután végzett a majomemberrel, maradt az őserdőben, és belevetette magát a Jungle Jim-szériába. Alakja annyira összeforrt a dzsungel hőseivel, hogy a tizenharmadik filmet (plusz egy sorozatot) követően a karakterét átkeresztelték a saját, polgári nevére, így az utolsó három részben (a végén már 51 éves volt) Johnny Weissmüllerként harcolt a kannibálok és gonosz kultuszok ellen. 

1958-ban, a forradalom ideje alatt épp Kubában golfozgatott, amikor a golfkocsiját katonák vették körül. Mivel nem beszélte a nyelvüket, úgy próbálta megmagyarázni nekik, ki is ő, hogy Tarzanként elüvöltötte magát. A katonák erre azt kiabálták, hogy "Ez Tarzan! A dzsungel Tarzanja!", és nem, nem rabolták el, sőt, társaival együtt visszakísérték a szállodába.

Filmes karrierje után a golfozgatás mellett különböző üzleti vállalkozásai voltak, ötször házasodott, és három gyereke született. Szerencsétlen üzleti döntései miatt élete végére elszegényedett, vacak munkákat végzett, végül 1984-ben halt meg.