12 dolog, amit nem tudtál a Rendes fickókról

A Ryan Gosling és Russell Crowe főszereplésével készült krimivígjáték eszelősen szórakoztató, izgalmas és megannyi furcsaságot kínál mind a története, mind az elkészülte, rendezője pedig számtalan titkot rejtett el benne.

Tévére tervezték

A projektet eleinte tévésorozatnak tervezték, az első forgatókönyv vázlatokat is így álmodták meg, sőt, egy pilot epizódot is írtak, majd a készítők kezdték vakarni a fejüket, hogy mi lesz, ha hőseink megoldották az első bűnügyet. Arra jutottak, hogy nem túl sok, mert lehet, hogy az alapötletben nincs több másfél-két óránál, így fogták magukat, és belekezdtek egy játékfilmes forgatókönyvben, amihez hamar találtak finanszírozó stúdiót is.

Az eredetek

A film sokat kölcsönöz a The Rockford Files című, James Garner főszereplésével készült, 1974 és 1980 között futott népszerű tévésorozatból. A Ryan Gosling által alakított Holland March önmagát magándetektívként reklámozó hirdetését például egy az egyben másolták a sorozatbeli Jim Rockfordéról, és akárcsak Jim Rockford, March is egy sütis edényben tartja a pisztolyát.

Ki van benne és ki nincsen?

Ez Shane Black első olyan rendezése, amelyben nem (fő)szerepel Robert Downey Jr. – persze nem beszélhetünk egy hihetetlenül hosszú listáról, Black korábban csak a Vasember 3-at és a Durr, durr és csókot készítette. Ez utóbbi egyik főszereplője volt Val Kilmer, akinek Jack Kilmer nevű fia is kisebb szerepet kapott akkor, majd a Vasember 3-ban és most is: ő Chet, a fiatal és szemtelen mozigépész, akinek talán nem kellett volna olyan szemtelennek lennie. Jack korábban játszott a mindenki által keresett Amerliát alakító Margaret Qualley-vel is a Palo Alto című filmben, az pedig evidencia, hogy az Amelia anyját játszó Kim Basinger és Russell Crowe már szerepelt együtt egy nagyon sikeres, szintén Los Angelesben játszódó filmben,a Szigorúan bizalmasban (1997), ahol Crowe úgyszintén egy verőembert alakított.

Hol járunk?

Bár vettek fel jeleneteket Los Angelesben is, például a Hollywood Boulevardon, a jelenetek zömét a georgiai Atlantában forgatták. A kellékként használt autók mind kaliforniai rendszámot kaptak, és néhányat közülük befestettek sárgra, pont olyanra, mint a hetvenes években működő Hollywood Taxi Co. járművei.

No smoking!

A klasszikus magánnyomozós filmekben mindenki dohányzott, a teljes cselekményt sűrű cigarettafüst lengte be, mert akkor még lehetett és mert ez volt a cool! Ma már ez gyakorlatilag illegális, Ryan Gosling karaktere mégis rágyújt. Csakhogy ha közelebbről megnézzük, hiába kattan vagy hússzor az öngyújtó, azt rendszerint nem látjuk, hogy tényleg dohányzik – a legtöbb helyen azt nem büntetik, ha valaki rágyújt a fimben vagy a tévéműsorban, csak azt, ha „letüdőzi” a füstöt, ezt pedig nem mutatják, csak azt, amikor egyszer kifújja a füstöt.

1977!

A cselekmény 1977-ben játszódik, és az igazi zenerajongók tudják, hogy ez az év arról volt híres, hogy ekkor adta ki a Pink Floyd az Animals című legendás albumát, aminek az egyik legfontosabb szimbóluma egy disznó. A film során többször is előbukkannak rózsaszín jegyzetpapírok, amiknek malac alakja van, rendszerint egy-egy fontos címet tartalmazva – ez kérem egy-egy finom utalás erre a lemezre és az együttesre.

Verdák

Csak lassan derül rá fény, de a történet szorosan kapcsolódik az amerikai autóiparhoz, és egy bizonyos ponton elmagyarázzák nekünk, hogy ezt bizony a nagy hármas képviseli – csakhogy 1977-ben még a nagy négyesként emlegették az autóipar óriásait, melyek név szerint a General Motors, a Ford a Chrysler-Plymouth és az American Motors voltak. Azóta sokat változott a felállás.

És a Gyűrűk ura?

Számos referenciát rejt a film a Gyűrűk urával kapcsolatban. Fontos szerepe van például a történetben egy Misty Mountains nevű pornócsillagnak, akit a film elején láthatunk meztelenül, de kicsit halottan: az ő neve a A hobbitból van, ahol magyarul Ködhegységként szerepel – és ez adta a film egyik produkciós a nevét is. Az özvegy Holland March a nyakában hordja a jegygyűrűjét, akárcsak Frodó hordta az Egy Gyűrűt és a Bel Airben tartott pornófilmes party-n láthatunk egy fának öltözött embert, vagyis entet is, aki aztán csúf véget ér.

Libácska

March Holland (Ryan Gosling) bal kezét már a film legelején eltöri valaki – nem árulkodunk, de valaki, akinek hozzá hasonlóan fontos szerepe van a filmben -, így aztán a játékidő jelentős részében begipszelt kézzel láthatjuk. A gipszen pedig egy ügyetlenül megrajzolt madár látható, nevezetesen egy kis liba, ami konkrétan Gosling családnevének jelentése.

Milyen zenék?

A film 1977 őszén játszódik, ám a legtöbb itt hallható és jól felismerhető szám ekkor még nem jelent meg – nem kísérőzenéről van szó, hanem az egyes helyszíneken, bulikon, stb. ezek szólnak. Ilyen a September az Earth, Wind & Fire-től, ami 1978-ban jelent meg, az Escape a The Pina Colada Song Rupert Holmestól, amit 1979-ben adtak ki, a Boogie Wonderland újfent az Earth, Wind & Fire-től ugyanebből az évből, illetve akad egy 1982-es szám is, a Get Down on It a Kool & The Gangtól. A Gosling kislányát játszó Holly szobájában egy Blondie poszter is látható, és bár az együttes már létezett ebben az évben, a rokonaikon kívül nem sokan tudtak erről: az őket népszerűvé tevő első kislemezük, a Heart of Glass csak 1979- ben jelent meg.

Hívjátok a 911-et!

Ryan Gosling karaktere nem a legerősebb jellem és hajlamos bepánikolni – igaz, gyakran kerül tényleges életveszélybe. Egy adott pillanatban azt kiabálja, hogy valaki hívja ki a 911- et, és bár a rendőrséget, mentőket és a tűzoltókat összefoglaló egységes segélyszámot 1968-ban már használták Alabamában, az országos elterjedésre – így a kaliforniai használatra is – egészen 1984. október 1-ig várni kellett még, a film viszont 1977-ben játszódik.

A tehetséges Mr. Gosling

Ryan Gosling annyira laza, hogy nemcsak felkapott színész és mindenki kedvenc pasija, de képzett jazzgitáros is egyben, akinek Chet Baker a példaképe. Barátjával, az időnként zeneszerzőként is dolgozó Zach Shields producerrel van is egy közös bandájuk, a Dead Man's Bones, aminek néhány számát Gosling honlapján meg is lehet hallani. A színész ezentúl kicsit a vendéglátáshoz is ért, két barátjával marokkói éttermet üzemeltet Tagine néven a Beverly Hillsen. És van még egy oldala: 2005-ben Csádba utazott, hogy dokumentumfilmet készítsen az ott tengődő darfuri menekültekről.