12 tipp, hogyan élvezd ki az idei nyarat!

Már május végén beköszöntött a kánikula, és a jelek szerint már itt is marad nyár végéig. Ne várj a nyaralásig, élvezd ki most a nyár jó oldalát!

1. Menj ki a Margitszigetre!

 

Tavaly nyáron legfeljebb katasztrófaturistának érezhette magát az ember a feltúrt Margitszigeten, ahol se parkolni, se enni-inni, se közlekedni nem volt egyszerű. Azóta véget ért az átalakítás, és újra működik a szökőkút, ami óránként játszik valamit az új repertoárjából. Emellett lehet ejtőzni az új kültéri bútorokon, játszani a változatos játszótereken és perecet venni az új büfékben, amikhez nyilvános vécék is tartoznak. Csak a pelenkázókat felejtették ki, de ezeket még nem lehetetlen pótolni. A nyári hőségben érdemes megnézni a gyönyörűséges Palatinus Strandot is, ami tavaly kapott egy nagyobb ráncfelvarrást.

 

A post shared by @szamoncsi on

 

 

2. Kirándulj, gombássz, gyűjts gyógynövényt!

 

Kimeríthetetlen ingyenes program az erdei kirándulás, a legtöbben még a közelünkben található erdőket sem térképeztük fel teljesen, pedig a lombok alatt sokkal kellemesebb a levegő. Ilyenkor már javában tart a gombaszezon is, így még finom falatokhoz is juthatunk, csak a gombavizsgálót ne hagyjuk ki. Ráadásul ezidőtájt virágzik a hárs, a bodza de más gyógynövényeket vagy ehető növényeket is gyűjthetünk, és ehhez vezetett gyógynövénytúrákon is részt vehetünk. Többek között a Bükkben és a Mecsekben is taláhatunk ilyen programokat.

A post shared by Porta Vintage (@porta_vintage) on

 

3. Próbáljátok ki az új kutyapancsolót a Városligetben!

 

A Városligetbe sok nem igazán oda való fejlesztést terveznek a Liget projekt keretében, viszont már most elkészült egy értelmes dolog is, aminek az oda járó kutyások örülhetnek. Kutyás élményparknak nevezik, ugyanis nemcsak kutyafuttató, de agility park is tartozik az ötezer négyzetméteres kutyabirodalomhoz, ami idén április végén kezdte a tesztüzemet. Ilyet még biztos nem látott ez a város, mert a hidak és ugratók mellett dombokba rejtett alagutakat és szökőkúttal kombinált pancsolót is kialakítottak.

 

4. Mutánsbicikli felvonulás

 

Nyáron a fojtogató hőség ellenére kicsivel barátságosabb a főváros, mivel sokan elmennek nyaralni, így csökken a tumultus, és lassul a tempó. Az esti órákban ki lehet merészkedni az utcákra is, főleg, ha vicces és meghökkentő mutáns biciklik vonulnak át a belvároson. A garázsban összelegózott műhelyszökevények, kutyautánfutók és nagymamaröptetők vidám menete június 14-én a Kálvin térről indul, és a Dürer kertben ér véget, ahol díjazzák a legkreatívabb és legszebb alkotásokat.

5. Piknikezz a Szabadság hídon!

 

Idén is spontán piknik- bulihelyszínné alakul Budapest legszebb nevű hídja, amit először 2016-ban vettek birtokba a városlakók a Valyo Egyesület kezdeményezésére. Akkor építkezések miatt zárták le a hidat, és a szabad szellemű hídfoglalás akkora sikert aratott, hogy 2018-ban is kapunk négy hétvégét, amikor a forgalom helyett a pihenésé és lazításé a terep. Idén július 14. és augusztus 5. között vehetik birtokba a hidat a zenészek és zenehallgatók, jógázok és minifesztiválozók.

 



6. Menj ki a szabadba sportolni!

 

Persze nem a déli napon kell futni egy árnyékmentes futópályán, de ilyenkor jó kimenni egy közeli fás parkba, ahová a frissítőkön túl vihetünk magunkkal frizbit vagy tollaslabdát, és aki nem szégyenlős, jógázhat is egyet, de vannak szervezett szabadtéri jógás foglalkozások is, amihez csatlakozhatunk.



7. Ülj be egy szabadtéri moziba!

 

Ha az ember a Balatonnál jár, akkor néha nehéz a strandoláson túl jó programot találni, mi a kertmozikat ajánljuk, amiből több ma is üzemel. Van, ahol színes retro székeken ülhetünk a csillagos ég alatt, de akad olyan hely is, ami komoly ráncfelvarrást kapott.

 

 

8. Keverj egy hűsítő italt!

 

Akár alkoholmentes, akár alkoholos verzióban gondolkozunk, érdemes beszerezni otthonra pár tő mentát, citromfüvet, bazsalikomot, és máris készíthetjük a csodás házi limonádékat, szörpöket és koktélokat. Vagy kövesd a törököket, és készíts házilag hűsítő joghurtitalt, azaz ayrant, amihez csak vízre, natúr joghurtra van szükség. A joghurthoz ugyanannyi vizet kell keverni, sóval ízesíteni, és már kész is.



9. Feküdj függőágyba!

 

Ha van kerted vagy egy megfelelő méretű erkélyed, akkor feltétlen szerezz be egy függőágyat, de az se baj, ha nincs, ma már egyre több közparkban látni függőágyban ejtőzőket. Fogj egy jó könyvet, csinálj egy finom limonádét, és lazítsd el magad!


A post shared by Gergely Horváth (@gergely1209) on

 

10. Aludj a szabad ég alatt!

 

Nem kell ehhez kivonulni az erdő közepére. Ha a lakásban túl meleg van, dobd ki a matracot az erkélyre, és aludj ott! Ha pedig kerted van, akkor verj fel sátrat, rakj tüzet, süss szalonnát, és rakj be valami jó zenét hozzá!

 

11. Indul a fesztiválszezon

 

Június végén a Volt Fesztivállal indul a zenei megafesztiválok szezonja. Aki bírja energiával és pénztárcával, az kitombolhatja magát Sopronban, a Szigeten, a Balaton Soundon, a Hegyalja Fesztiválon, a Veszprém Feszten, az EFOTT-on, a B.my.lake-en, a Campus Fesztiválon vagy a SZIN-en.

 

12. Használd ki, hogy a gyógyfürdők országában élsz!

 

Országosan annyira ráfeküdtünk erre a témára, hogy ember legyen, aki számon tudja tartani a sok gyógyfürdőt és hozzá tartozó kültéri medenceparadicsomokat. Az ismert fürdővárosok mellett például Makón, Cserkeszőlőn, Kiskunmajsán, Kisújszálláson és Mezőkövesden is találunk remek kültéri strandokat.

 

A post shared by judit marjai (@judit.marjai) on