15 fotó az 51 éves Sophie Marceau-ról

Még mindig megdöbbentően fiatalos a francia színésznő, akibe a Házibuli című filmben szeretettünk bele kis híján negyven évvel ezelőtt. A kilencvenes években játszott Mel Gibson Rettenthetetlenjében és A világ nem elég című Bond-filmben Pierce Brosnan mellett, azóta viszont újra francia filmekben szerepel elsősorban.

Bár túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a mai napig egész Európa rajong érte, sosem fogott ki olyan szerepet, amiért komoly díjakat gyűjthetett volna be. A házibuli második részéért megkapta a francia César-díjat az év legígéretesebb fiatal színésznőjeként, és később sikeres hollywoodi, lengyel, olasz és angol filmekben is játszott. Magánemberként sokféle filmet szeret, a komoly európai művészfilmektől a vígjátékokon át a Mad Maxig mindent megnéz, ezért örült nagyon, amikor két évvel ezelőtt zsűritagként térhetett vissza a Cannes-i filmfesztiválra. Pont akkor, amikor egy magyar film, a Saul fia is versenyben volt. Így végül a francia színésznő szavazata is hozzájárult ahhoz, hogy Nemes-Jeles László filmje megkapta a zsűri nagydíját. A nagy könyvfaló hírében álló színésznő nem régen fedezte fel magának Szabó Magda könyveit is, és annyira elbűvölte az írónő világa, hogy mindent elolvasott tőle.

Annak ellenére, hogy egyszerű családból származik, édesanyja boltos, édesapja kamionsofőr volt,  és otthon nem kapott könyveket a szüleitől, nemcsak színésznőként, de rendezőként is kipróbálta magát. Jövőre mutatják be a legújabb filmjét, a Mrs Mills című vígjátékot, amiben Pierre Richard mellett játszik. Talán egyszer Szabó Magda egyik regényét is megfilmesíti.

"Színészként látod magad a vásznon, de az mégsem te vagy - nyilatkozta a France Today-nek. - Ha forgatókönyvíróként és rendezőként veszel részt egy filmben, akkor úgy érezheted, hogy létrehoztál valamit, közvetítettél egy üzenetet. Imádok színészként dolgozni, de olyankor az alkotás valójában valaki másé, a színész csak segít megfogalmazni az üzenetét, és a testét és az érzelmeit adja ehhez."

Házibuli - Sophie Marceau (1980)

 

A házibuli folytatódik (1982)

 

A párizsi diáklány (1988)

 

Fanfan (1993)

 

A rettenthetetlen (1995)

 

Anna Karenina (1997)

 

Marquise (1997)

 

James Bond: A világ nem elég (1999)

 

Belphégor - A Louvre fantomja (2001)

 

Anthony Zimmer (2005)

 

Gyerekek vagy egyebek (2008) - Sophie Marceau és Dany Boon

 

Ne nézz vissza! - Sophie Marceau és Monica Bellucci (2009)

 

A boldogság sosem jár egyedül (2012)

 

Elemi szerelem (2014)

 

Szex, szerelem, terápia (2014)

 

+1 Richard Sanderson Reality című száma a Házibuli című filmből