15 sztár, aki megküzdött a depresszióval

Mel Gibsontól Jim Carrey-n át Emma Thompsonig sokan kénytelenek együtt élni a betegséggel.

A csillogó felszín ellenére, vagy éppen azért, a sztárokat sem kímélik a különféle mentális betegségek. Vannak, aki csendben szenvednek, hogy fenntartsák a külvilág felé a tökéletesség látszatát, mások viszont nyíltan beszélnek a problémáikról, abban a reményben, hogy ezzel másoknak is tudnak segíteni.

David Harbour

Forrás: PORT.hu

 

A Stranger Things marcona sheriffje 2018 júniusában Marc Maron podcastjében nyílt meg bipoláris depressziójáról, amely miatt még egy „elmegyógyintézetbe” is bekerült 25 évesen. Az interjúban arról is beszélt, hogy miként tudja rendbe hozni magát.

"A többség úgy van vele, hogy meditálni akar vagy elkezdeni a jógát, nekem viszont egy sajtburgerre, egy cigarettára és láblógatásra van szükségem. Úgyhogy, ha írnék egy önsegítő könyvet, akkor az lenne benne, hogy ülj le a kanapéra, és videójátékozz egy kicsit.”

Kanye West

A ma már Ye néven futó rapper esetében nincs szükség nyomozói munkára, hogy kiderítsük, komoly mentális problémákkal küzd, elég követni a médiamegjelenéseit. Még 2018-ban beszélt először arról, hogy 39 évesen diagnosztizálták valamilyen „mentális rendellenességgel”, de hogy pontosan mivel, azt nem részletezte. Annyit közölt csak, hogy

ez nem fogyatékosság, hanem szupererő”.

A Yikes című dalában viszont elárulta, hogy bipoláris zavarról van szó, az album borítóján pedig az olvasható, hogy „utálok bipoláris lenni, ez fantasztikus.”

Mariah Carrey

Forrás: Gerry Images

 

Carey-t is bipoláris zavarral diagnosztizálták 2001-ben, amiről csak egy 2018 áprilisi interjúban beszélt. Elmondta, hogy szerencsére elég jól érzi magát a bőrében ahhoz, hogy nyugodtan tudjon ezekről a problémákról beszélni.

Remélem, el tudunk jutni odáig, hogy nem stigmatizáljuk ezt a betegséget. (…) Nem kell, hogy ez határozzon meg téged, és én nem is engedem meg, hogy definiáljon vagy kontrolláljon.”

Az énekesnő azt is elárulta, hogy bipoláris II.-ben szenved, ami abban különbözik az I-től, hogy bár gyakoribb, de kevésbé súlyos, mert hiányzik belőle a mániás epizód.

Demi Lovato

A Disney sztárja 2010-ben került be egy rehabilitációs intézetbe bulimia, bipoláris zavar és önvagdosás miatt. Később úgy nyilatkozott, hogy a kezelés megkezdéséig fogalma sem volt arról, hogy bipoláris depresszióban szenved. „Az egyik pillanatban még ott álltam a világ tetején, a másikban pedig teljesen összeomlottam, és depressziósabb voltam, mint valaha.”

Rene Russo

Forrás: Warner Home Video

 

A Halálos fegyver-filmekkel ismerté vált színésznő 2014-ben, a Queen Latifah show vendégeként árulta el, hogy bipoláris zavarban szenved és emiatt gyógyszereket szed.

Üzenem azoknak, akik hasonló cipőben járnak, és talán szégyellik, hogy gyógyszert szednek, hogy minden oké. Ki fogjátok bírni, nem lesz könnyű, de sikerülni fog.”

Catherine Zeta-Jones

Forrás: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty

 

Az Oscar-díjas színésznő 2011-ben beszélt bipoláris II-es diagnózisáról, amikor bejelentkezett egy mentális egészséggel foglalkozó klinikára – és 2013-ban újra segítséget kért. Egy későbbi interjújában azt mondta, hogy soha nem akart a depresszió plakátarcává válni, igyekezett helyette „méltóságteljesen” kezelni a problémát.

Mel Gibson

A veterán színész Jodie Foster 2011-es rendezésében, A hódkórosban alakított egy depressziós játékgyár-igazgatót, ekkor vallotta be nyilvánosan, hogy ő maga is érintett, hozzátéve, hogy bár enyhe lefolyású a betegsége, azért voltak mélypontjai is bőven. Mint mondta,

Megtanultam vele együtt élni. Azt hiszem, a legtöbb ember ezt teszi.”

Emma Thompson

Forrás: HBO

 

Az Oscar-díjas angol színésznő többször is beszélt már arról, hogy időnként komolyan meg kellett küzdenie a klinikai depresszióval. 2010-ben bejelentette, hogy szünetet tart a karrierjében, hogy több időt tudjon a mentális jóllétére fordítani. A közleményében akkor azt írta, hogy érzelmileg nagyon megterhelőnek tartja a munkáját.

 

Brooke Shields

Forrás: Jeff Spicer / Getty Images for BFC

 

A modellből lett színésznő első gyereke 2003-ban született meg, és a szülés utáni depresszió olyan súlyosan érintette, hogy gyógyszerezésre szorult, és legsötétebb pillanataiban az öngyilkosság is felmerült benne.

Azt gondoltam, nem szabadna léteznem és a babának is jobb lenne nélkülem"

– idézte fel ezeket a pillanatokat, mikor később átvette a Hope for Depression Research Foundation (Remény a depresszióra kutatási alapítvány) díját, amelyet azért kapott, mert felhívta a figyelmet a betegségre.

Jim Carrey

Port.hu

 

A komikus a depressziója miatt sokáig Prozac-ot szedett, ami állítása szerint valamennyire segítette, de nem akarta örökké szedni, és egy idő után leszokott róla, mert rájött, hogy „oké minden.”

Vannak csúcsok, és vannak völgyek, de mindegyik le van csiszolva, szóval úgy érzed, mintha a kétségbeesés csökkentett módjában léteznél.”

Azóta már semmilyen stimulánst nem szed, még kávét sem iszik.

 

Zach Braff

Forrás: HBO

 

A Dokik sztárja 2004-ben mutatkozott be rendezőként A régi környékben, és egy 2007-es interjúban elárulta, hogy az általa alakított melankolikus karaktert részben magáról mintázta, mert ő is enyhe depresszióban szenved.

Így aztán az, hogy emberek sokaságától hallottam vissza, hogy ’Megnéztem a filmed, és tudok hozzá kapcsolódni’, a legjobb megerősítése volt annak, hogy nem vagyok dilis.”

Jean-Claude Van Damme

Az akciósztárt 1998-ban diagnosztizálták bipoláris zavarral, amiről először 2011-ben beszélt egy brit valóságshow-ban, ahol elárulta azt is, hogy gyógyszert is szed az állapotára.

Fiatalon hangulatingadozásoktól szenvedtem. Reggel, amikor iskolába indultam, az ég hiába volt kék, én feketének láttam.”

Bryce Dallas Howard

Forrás: Intercom

 

A Jurassic Park sztárja is megtapasztalta a szülés utáni depressziót 2007-ben, amire 18 hónapig nem kért segítséget, mert annyira félt és szégyellte magát. Ahogy egy 2013-as interjújában mesélte, nem tudta, hogy mit jelent ez az egész, és hogy mi történik vele.

Nem lehet egyedül felnevelni egy gyereket, és nem lehet egyedül meggyógyulni - szükséged van egy közösségre.”

Jon Hamm

Forrás: Getty Images

 

A Mad Men főszereplője 20 évesen vesztette el az apját, ez után alakult ki nála krónikus depresszió. A terápiának és az antidepresszánsoknak hála sikerült kikerülnie a gödörből. Szerinte

meg lehet változtatni az agy kémiáját annyira, hogy azt gondold, van értelme reggel felkelni, és nem kell délután 4-ig aludni.”

Halle Berry

Forrás: Freeman Film

 

A színésznő kapcsolata akkori barátjával, David Justice-szal 1997-ben ért véget, ami után öngyilkosságot kísérelt meg.

Az autómban ültem, és tudtam, hogy már jön a gáz, amikor beugrott a kép, ahogy anyám megtalálja a holttestem”

- mesélte 2007-ben a People magazinnak. Ez a kép mentette meg az életét, ekkor jött rá, mennyire önző dolog lenne, ha ezt tenné azzal, aki annyi mindent feláldozott a gyerekeiért.

Megígértem magamnak, hogy soha többé nem leszek gyáva.”

 Via: USmagazine