5 ok, amiért meg kell nézni a Vampire Hunter D című animeklasszikust

Ha nem érted, mit esznek a népek a nagyszemű rajfilmfigurákon, akkor azért, ha pedig szereted az animéket, akkor azért kell látnod ezt a filmet. Akár sokadjára is. Minden idők leggyönyörűbb vámpíros animéje olyan, mint egy furcsa álom, amiből nem szeretnénk felébredni.

1. Hol volt még az Alkonyat-sorozat és Robert Pattinson, amikor egy magas és sápadt, de igen sármos D nevű félvámpír rabolta el az animenézők szívét fekete karimás kalapban? A Vampire Hunter D - Vérszomj főszereplője egy magányos és szűkszavú figura, aki ember anyától és vámpír apától született, hogy a távoli apokaliptikus jövőben az embereket védje a felettük uralkodó vámpíroktól.

2. A Vampire Hunter D - Vérszomj egy Japánban nagyon sikeres, huszonhat részes regénysorozat alapján készült. Nem ez az első rajzfilmes feldolgozása, de ez az, ami a legnagyobb hírnévre tett szert, nem véletlenül. Az első feldolgozással maga a szerző sem volt elégedett, és támogatta hogy újabb anime készüljön, amit a rajongók már egyébként is tűkön ülve vártak.

3. A 2000-ben bemutatott Vampire Hunter D rendezője nem kispályás figura, elég komoly animéket rakott le az asztalra, és egyik sem gyerekeknek való darab. Annak ellenére, hogy a neve mifelénk kevésbé ismert, Yoshiaki Kawajiri minden filmjében gyönyörűek a karakterek és egymás követik az olyan jelenetek, amiket érdemes lenne megállítani, kinyomtatni és bekeretezni. Emellett mindig képes egy olyan hipnotikus hangulatot megteremteni, ami teljesen beszippantja a nézőt, és a végén mindig úgy érzi, hogy többet akar. Az egyik első filmje, a Wicked City például egy erőszakkal, erotikával és furcsa démonokkal teli vizuális költemény. Ő rendezte a zseniális Ninja Scrollt, ami a feudális Japánban játszódik, és bár több mint húsz éves, máig minden idők egyik legjobb animéje. Rendezett egy részt az Animátrixból is, azt, amelyikben egy fehér hajú harcosnő küzd meg egy fekete páncélos férfival egy szimulációban.


4. A Vampire Hunter D különleges, apokaliptikus világát is gyönyörűen megteremtette és benépesítette furcsa, de szerethető karakterekkel. Ez nem kis részben köszönhető a film vezető animátorának, Amano Yoshitakának, aki a szakma nagy öregjeként a Speed Racertől a Final Fantasy-n át Neil Gaiman Sandman című képregényéig rengeteg ikonikus anime, videojáték és képregény képi világáért felelt.  

5. Az anime azzal indul, hogy egy rossz hírű vámpír elrabol egy szép fiatal lányt, akiből valószínűleg vámpírt akar faragni. A lány édesapja ezért felbéreli D-t, a vámpírvadászt, hogy szabadítsa ki a lányát, vagy ölje meg, ha már nincs visszaút. Bár az alapsztori egy erős férfiaknak kiszolgáltatott gyenge nőről szól, a történetben fontos szerep jut egy fejvadász nőnek is, aki legalább olyan érdekes és árnyalt figura, mint D. Végül mire eljutunk a látványos zárójelenetig, nemcsak őket, de még a film főellenségét, a lányrabló vámpírt is megkedveljük, vagy legalább vérzik érte kicsikét a szívünk.