50 éves lett Mark Wahlberg

Bűnözőnek indult, aztán közepesen tehetséges rapper lett belőle, mára viszont az egyik legjobban fizetett hollywoodi színésznek számít. És nem mellesleg sikeres vállalkozó. Szülinapi portré.

  • A svéd, ír, skót és francia kanadai felmenőktől származó színész terebélyes családba született bele: összesen 8 testvére van. Ezért sem dúskáltak az anyagiakban, a 11 személyes család egy háromszobás lakásban élt, ráadásul a szülők korán elváltak.
  • A kis Mark zűrös gyerek volt. Már 13 évesen otthagyta az iskolát, főállásban terítette a drogot, és fogyasztotta is a kokaint. A komolyabb balhékat sem tudta elkerülni: 1986-ban, 15 évesen a bandájával többször is üldözőbe vett fekete srácokat, és kövekkel hajigálták őket. '86-ban pedig kétszer is megtámadott egy-egy vietnámi férfit. A másodiknak a szemét is megsebezte, és sokáig azt hitte, hogy szerencsétlen akkor arra a szemére elveszítette a látását, de később kiderült, hogy a férfi a vietnámi háború során sérült meg. Wahlberget gyilkossági kísérlettel vádolták, bántalmazásért találták bűnösnek, s két év börtönbüntetésre ítélték, amiből 45 napot ült le. Később, 21 éves korában eltörte egy szomszédja állkapcsát.
  • 2014-ben megpróbálta eltöröltetni a priuszát, mert csatlakozni akart a Los Angeles-i fegyveres szervekhez, de akkora felháborodás fogadta ezt a kísérletét, hogy inkább visszavonta a kérvényét.
  • Wahlberg végül a bűnözés helyett a zenei karriert választotta. Bátyja, Donnie Wahlberg a nagy sikerű New Kids on the Block nevű popcsapat tagja volt. Mark is benne volt az eredeti felállásban, ám kilépett, még mielőtt az együttes befutott. Éneklés helyett rappelni kezdett, Marky Mark & the Funky Bunch néven adta ki első, Music for the People című albumát, amelyről a Good Vibrations azonnal sláger lett.

  • Rapperként valójában nem volt egy őstehetség, inkább a kidolgozott felsőtestével keltett feltűnést. A videóiban és a fellépésein is sokszor villantotta ki az alsónadrágját, és végül a Calvin Kleinnél is felfigyeltek rá, és szerződtették modellként. Készített egy testépítőfilmet is The Marky Mark Workout: Fitness, Form, Focus címmel.
  • Tudatos döntésként váltott a színészi karrierre. Első szerepe A félelmek iskolája című 1993-as tévéfilmben volt, mozis debütjére pedig Danny DeVito oldalán került sor a Reneszánsz emberben. A nagy áttörést a Boogie Nights pornósztár-szerepe hozta meg a számára, ezt követően olyan sikeres produkcióban tűnt fel, mint a Sivatagi cápák, a Viharzóna, Az olasz meló vagy a Négy tesó.
  • 2006-ban Oscarra is jelölték a Scorsese-féle A tégláért. Később úgy nyilatkozott, hogy erre az alakítására a legbüszkébb.
  • Több komolyabb szerepről is lemaradt: felmerült a neve a Halálos iramban kapcsán (Paul Walker lett végül a befutó), és a Mátrix Neóját is szerette volna eljátszani. Linus Caldwell szerepét megkapta az Ocean's Eleven – Tripla vagy semmiben, végül mégis Matt Damon mellett döntöttek a producerek.

  • Ma már a legjobban fizetett sztárok közé tartozik. Tavalyelőtt 58 millió dollárral a 3. helyen végzett a fizetési toplistán Dwayne Johnson (87,5 millió dollár) és Ryan Reynolds (71,5 millió dollár) mögött.
  • Nem elégszik meg a filmsztár státusszal: tucatnyi vállalkozást futtat. Túl azon, hogy a családjával Wahlburger néven burgerhálózatot működtet, bevásárolta magát egy ásványvizes cégbe, és indított egy táplálékkiegészítőket forgalmazó vállalkozást is. Ezen kívül van sportcipőket gyártó cége, és több autókereskedést is a nevére vett. Olyan kiterjedt az üzleti tevékenysége, hogy az HBO Max külön realitysorozatot is szentelt neki Wahl Street címmel.
  • Wahlberg profi nyilatkozó, de egy alkalommal elég látványosan vesztette el a kontrollt. A brit Graham Norton talkshow-jában, Sarah Silverman és Michael Fassbender társaságában a 2013-as Megtört város című filmjét promózta volna, de a műsor előtt spiccesre itta magát, így elég hamar káoszba fulladt az adás. Előbb flörtölni kezdett Silvermannel, majd kihívta egy farokméregető versenyre Fassbendert, és a műsorvezetőt is alaposan megölelgette.

  • Jó barátságban van Leonardo DiCaprióval, Sean 'Diddy' Combs rapperrel és Will Ferrellel. Utóbbival három közös filmje is van: a Pancser police (2010), a Megjött apuci! (2015) és a Megjött apuci! 2.
  • Az érettségi diplomáját 25 évvel azután vehette át, hogy otthagyta a gimnáziumot.
  • Néhány barátjával együtt jegyet vett az egyik olyan repülőgépre, amelyet 2001. szeptember 11-én belevezettek a World Trade Centerbe. Bostonból akartak eljutni Los Angelesbe, de az utolsó pillanatban meggondolták magukat, és inkább egy torontói filmfesztiválra utaztak el. Wahlberg később úgy nyilatkozott, ez a majdnem halálközeli élmény sokáig visszatért az álmaiban, hozzátéve, hogy
ha ő is ott lett volna a gépen, akkor nehezebb dolga lett volna terroristáknak.
  • Habár látszólag mindig tökéletes fizikai állapotban van, saját bevallása szerint állandó küzdelmet folytat a kilókkal. Egy-egy szerep kedvéért azonban hajlandó meghízni. Legújabb, jelenleg is forgó filmjében egy bokszolóból lett papot alakít, és 13 kilót szedett fel 3 hét alatt. Korábban, a 2013-as, Dwayne Johnsonnal közösen leforgatott Pain & Gain kedvéért 40 fontnyi, azaz 18 kilogrammnyi színizmot pakolt magára.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mark Wahlberg (@markwahlberg) által megosztott bejegyzés