6 érdekesség a 60 éves Michael J. Foxról

Isten éltesse a színészt, aki nemcsak Marty McFlyként hősünk, hanem önmaga is példakép.

Nevében a J nem jelent semmit

Amikor Fox regisztrálni akart a tévés színészek szakszervezetéhez (Screen Actors Guild), kiderült, hogy a rendszerükben már van egy Michael Fox. A színész középső neve Andrew, de nem akarta, hogy Michael A. Fox néven ismerjük, hiszen ez kiváló viccelési lehetőséget nyújtott már korábban is többeknek. A J-t azért választotta, hogy ezzel tisztelegjen egyik kedvence, Michael J. Pollard karakterszínész előtt.

 

Érettségije ugyan nincs, de több diplomája is van

A színészet miatt hagyta ott a középiskolát, amit azóta is bán, de hogy-hogy nem, az évtizedek során számos tiszteletbeli diplomát kapott. Közülük a svéd Karolinska Intézettől (Svéd Királyi Orvostudományi Egyetem) kapottra a legbüszkébb: a Nobel Tanács az intézet 50 professzorából áll, ők határozzák meg a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj győzteseit. Ez az intézet ismerte el a színész munkáját, amit a Parkinson-kór gyógyításáért végzett.

Forrás: Twitter

 

Saját jótékonysági szervezetet alapított

A Michael J. Fox Foundation a Parkinson gyógymódját kutatja. A színész azután hozta létre az alapítványt, hogy 1991-ben diagnosztizálták nála a betegséget, akkor mindössze 30 éves volt. De az alapítvány munkássága mellett személye is sokat segít a Parkinsonos betegeknek, hiszen állapotát pozitívan és derűsen kezeli. Egyszer megkérdezték tőle, hogy szokta-e áltatni magát az állapotával kapcsolatban. "Nem, abszolút nem. Ez egy kerülőút, amit nem terveztem be, de csodálatos helyekre vezetett."

 

Egy utcai telefonfülke számát adta meg a sajátja helyett

Fox a Családi kötelékek című sitcommal lett ismert. Amikor még csak tárgyalt a szerepről, egy Los Angeles-i gyorsétterem előtti nyilvános telefon számát adta meg a produkció castingosainak, mert otthon nem volt telefonja, a mobilok pedig akkoriban még sehol sem voltak. Hogy leplezze, mennyire csóró (és persze ne kelljen egész nap a fülke mellett álldogálnia), azt mondta, hogy csak délután 4 és 5 között tudják hívni, mert máskor nincs otthon. Hívták is időben: megkapta a szerepet.

 

A Vissza a jövőbe forgatását nélküle kezdték el, de megvárták, mert ő volt az igazi Marty McFly

Robert Zemeckis és Bob Gale eleve Foxot szerették volna Marty McFly szerepére, de a Családi kötelékek forgatása miatt a színésznek egyszerűen nem volt ideje egyszerre két produkcióra. A Vissza a jövőbe forgatási ütemterve miatt elővették a B tervet, és Eric Stoltznak adták a főszerepet. A színész azonban nem vált be, nem állt neki jól Marty szerepe, így 6 hét múlva leállították a forgatást, majd megvárták, hogy Fox felszabaduljon annyira, hogy elvállalhassa a filmet.

 

Betegsége miatt hagyott fel a színészettel

A kilencvenes években a Kerge város című, sikeres sitcomban játszott főszerepet, de mintegy 100 rész után erősödő betegsége miatt ki kellett szállnia a sorozatból, mert egyre nehezebben ment neki karakterének megformálása.

(Forrás: 80's Kids)