6 színész, akit felvettek, aztán kirúgtak

Így nem lett Natalie Portmanből Júlia és Harvey Keitelből az Apokalipszis most sztárja.

Hollywoodban egy aláírt szerződés sem életbiztosítás. A sikeres casting és a forgatás megkezdése közt sok minden történhet. A rendező meggondolhatja magát, a színész meghízhat, de az is előfordulhat, hogy már a forgatás közben derül ki, hogy az ideális jelölt mégsem olyan ideális. Íme néhány híres kirúgás.

 

Julianne Moore (Megbocsátasz valaha?)

Forrás: HBO

 

Már kitűzték a Megbocsátasz valaha? első forgatási napját, Julianne Moore alakította volna a hírhedt irodalomhamisító Lee Israelt, aki olyan híres írók hamis leveleit írta és adta el, mint Noel Coward és Dorothy Parker. De néhány nappal a forgatás kezdete előtt Moore-t kirúgták. Nicole Holofcener, a film társírója és rendezője hozta meg a döntést.

Azt hiszem, nem tetszett neki, amit csináltam. Az ő elképzelése a karakterről nem egyezett az enyémmel, ezért kirúgott"

mondta később a színésznő.

A film végül Melissa McCarthy főszereplésével és egy új rendező, Marielle Heller irányításával készült el. Richard E Grant, aki Israel barátját, Jacket alakította, később azt állította, hogy Moore "kövér jelmezt és mű orrot akart viselni". Amikor a színésznő 2019-ben beszélt erről az incidensről, azt mondta, hogy nem látta a filmet, mert "még mindig eléggé fájdalmas" az élmény.


Ryan Gosling (Komfortos mennyország)

Forrás: Karwai Tang / WireImage / Getty Images

 

Peter Jackson először Ryan Goslingra bízta Jack Salmon, a meggyilkolt, de az ég és a föld között lebegő tinilány, Susie (Saoirse Ronan) apjának szerepét. Gosling szépen rákészült a szerepre, szövegtanulással, és azzal, hogy rengeteg pluszsúlyt szedett magára – konkrétan majdnem 30 kilót, nagyrészt olvasztott Haagen Daz fagyi fogyasztásával. Úgy gondolta ugyanis, hogy egy depressziós középkorú apuka csakis túlsúlyos lehet, de ezt valamiért nem beszélte meg Jacksonnal.

Amikor aztán megjelent a forgatáson meghízva, előnytelen külsővel, a felháborodott rendező egyszerűen kirúgta, és a helyére leszerződtették Mark Wahlberget. Gosling így emlékszik vissza:

Ott álltam tök kövéren és munka nélkül."


Natalie Portman (Rómeó és Júlia)

Forrás: InterCom

 

Ma már nehéz bárki mást elképzelni Leonardo DiCaprio oldalán Baz Luhrmann Shakespere-adaptációjában Claire Danes-en kívül, pedig eredetileg Natalie Portman kapta meg Júlia szerepét több száz jelölt közül.

Portman azonban még csak tinédzser volt, és az első próbák során hamar kiderült, hogy a közte és a 21 éves DiCaprio közötti romantikus jelenetek nem "megfelelőek", ezért a színésznő otthagyta a filmet. Ahogy később mesélte:

Bonyolult helyzet volt. Akkor még 13 éves voltam, Leonardo pedig 21, és ez a filmgyártó cég vagy a rendező, Baz szemében nem volt helyénvaló."

Luhrmann egy 2022-es interjúban elmondta, hogy Portman elképesztően jó volt a próbafelvételeken, de ez túl nagy teher lett volna a számára még akkor.


Stuart Townsend (A Gyűrűk Ura)

Forrás: UIP

 

Amikor Peter Jackson összeállította a Tolkien-adaptációjának szereposztását, az ír Stuart Townsendet szemelte ki Aragorn szerepére. Ám több hónapos felkészülés és próbák után Townsendnek ajtót mutattak - mindössze néhány nappal a forgatás után.

A rendező engem akart, aztán láthatóan meggondolta magát, mert végül egy nálam 20 évvel idősebb, teljesen másmilyen embert akart"

mondta Townsend néhány évvel később az Entertainment Weeklynek, hozzátéve, hogy neheztelt a felelősökre.

A producerek ekkor felhívták a Townsendnél valójában csak 14 évvel idősebb Viggo Mortensent, és megkérték, hogy az utolsó pillanatban repüljön ki Új-Zélandra a forgatásra. "Amikor közölték velem, hogy valakit helyettesíteni fogok, kínosan éreztem magam" mondta később Mortensen. "Szerettem volna találkozni a színésszel, de már nem volt ott, mire odaértem. Egyszerűen beledobtak a mély vízbe, és a lehető legjobban kellett teljesítenem."


Harvey Keitel (Apokalipszis most)

Forrás: Port.hu

 

Az Apokalipszis most megvalósulása hírhedten nehéz szülés volt. Francis Ford Coppola rendező úgy döntött, hogy főszereplője, Harvey Keitel nem alkalmas a Kurtz ezredes (Marlon Brando) meggyilkolásával megbízott katona, Willard szerepére. "Láttam, hogy Keitel nagyon kényelmetlenül érezte magát a dzsungelben uralkodó körülmények miatt" állította Coppola a Coppola’s Monster Film: The Making of Apocalypse Now című könyvében. "És arra gondoltam: »Nemcsak, hogy szerintem nem passzol hozzá a szerep, de milyen lesz hat hónapig ilyen nehéz körülmények között a dzsungelben egy városi srácnak, aki fél tőle?«"

Keitel később vitába szállt a rendező olvasatával, és az Insidernek elmondta: Nos, Harvey Keitel három évet töltött az Egyesült Államok tengerészgyalogságánál a dzsungelben". Keitel helyett végül Martin Sheen kapta a szerepet, aki alaposan megszenvedte a forgatást többek között szívrohamot kapott mindössze 36 évesen.


James Remar (A bolygó neve: Halál)

Forrás: Film+

 

James Remar karakterszínész kapta meg Dwayne Hicks tizedes szerepét Ridley Scott ikonikus sci-fi horrorjának folytatásában. De alig néhány hét forgatás után Remar otthagyta a filmet, és helyére Michael Biehn került. Akkoriban arról számoltak be a lapok, hogy Remarnak azért kellett elhagynia a londoni forgatást, hogy "sürgős otthoni ügyeket intézzen", de a színész később megnyílt távozásának valódi okáról. "Szörnyű drogproblémáim voltak, de túljutottam rajta" árulta el. "Nagyszerű karrierem és magánéletem volt, és elrontottam egy szörnyű drogfüggőséggel [...] Eredetileg Hicks tizedes szerepét kaptam, és néhány hét forgatás után kirúgtak, mert lebuktam kábítószer birtoklásával."

via: Independent