7 ikonikus sorozatjelenet, amit improvizáltak a színészek

Néha az lesz a legmaradandóbb pillanat, ami benne sem volt a forgatókönyvben.

1. Ross rossz nevet mond ki az esküvőjén (Jóbarátok, 1994-2004)

Bár Ross (David Schwimmer) és Emily (Helen Baxendale) esküvője meg volt írva, de az alkotók nem egészen tudták még, miként fog végződni a ceremónia, és hogyan viszik tovább a karaktereket. A megoldást végül Schwimmer ügyetlenkedése hozta el, aki a próbán véletlenül Rachelnek (Jennifer Aniston) szólította Emilyt. Innen már csak egy lépés volt, hogy ezt a freudi elszólást a fogadalomra időzítsék, ezzel megpecsételve a friss házasok, valamint Ross és Rachel kapcsolatának további sorsát.

 

2. Marshall megkapja a halálhírt (Így jártam anyátokkal, 2008-2014)

A sorozat egyik legmeghatóbb pillanata, amikor Marshall Eriksen (Jason Segel) megtudja, hogy meghalt az édesapja. A színész olyannyira rögtönözte a jelenetet, hogy ő maga kérte, hogy ne árulják el neki, mikor, és hogyan fogja megtudni a karakter a halálhírt. Így a reakciója a lehető legőszintébb tudott lenni.

 

3. Rue és édesanyja verekszik (Eufória, 2019- )

A szériában több olyan jelenet is van, mikor a szereplők vitája tettlegességig fajul, ám azt a megrázó pillanatot, mikor Rue (Zendaya) az anyjával (Nika King) verekszik a két színész rögtönözte. A forgatókönyvben csak annyi állt, hogy egy anya-lánya veszekedést látunk, miután a nő számonkérte Rue-t a drogfogyasztás miatt. A rendező pedig azt az utasítást adta, hogy a lehető legdrámaibb módon valósítsák ezt meg, minden egyéb instrukció nélkül.

 

4. A kis Holly az édesanyjáért sír (Breaking Bad, 2008-2013)

Ez a szívszorító és hatásos tévés pillanat azért is jelentős, mert itt egy kisbaba improvizációját láthatjuk. Walter White (Bryan Cranston) a széria során jó pár rossz döntést hozott, de talán a legrosszabb az volt, amikor elrabolta a saját kislányát, Hollyt. De nem is emiatt került fel a listánkra, hanem a rablás utáni jelenetben volt egy rögtönzés. Walt ugyanis megáll egy nyilvános mosdónál, hogy tisztába tegye a babát, akinél ekkor eltörik a mécses, és sírva kezdi követelni a anyukáját. Ez azonban nem volt benne a forgatókönyvben, egyszerűen csak annyi történet, hogy a baba meglátta a valódi anyját a forgatáson, és hozzá akart menni. Cranston azonban nem esett ki a szerepből, vitte tovább az jelenetet.

még több improvizáció

A filmtörténelem 10 leghíresebb improvizációja

Van, amikor a színész jobban érzi, mi illik a jelenet hangulatához, mint maga az író vagy a rendező.

Tovább

 

5. Tizenegyes összeomlik (Stranger Things 2016- )

Egy forgatás rendkívül kimerítő tud lenni, pláne a fiatal színészek számára, és ez nem mindig marad következmény nélkül. Ez történt Millie Bobby Brownnal is a Stranger Things harmadik évadjának forgatásán, amikor az általa alakított Tizenegyes Billyvel (Dacre Montgomery) harcolt. A felvétel után Brown összeesett a kimerültségtől, egyenest a Mike-ot alakító Finn Wolfhard karjaiba. Ez a kis rögtönzött kifulladás annyira jól sikerült, és még a történetbe is beleillett, így benne hagyták a végleges verzióban.

 

6. Willow és Oz az állatos kekszekről beszélget (Buffy, a vámpírok réme, 1997-2003)

Willow (Alyson Hannigan) és Oz (Seth Green) a sorozat legemlékezetesebb párosai közé tartozik, pedig kezdetben nem igazán kedvelték őket nézők. Ez a második évad közepén változott meg, amikor a állatfigurákat formázó kekszről beszélgetnek, és Oz felhívja a figyelmet, hogy kizárólag a majom visel nadrágot. A párbeszéd nem volt benne a forgatókönyvben, Green kezdett el improvizálni és Hannigan ment vele.

 

7. Tormund hosszasan bámulja Brienne-t (Trónok harca, 2011-2019)

A sorozat nyolc évadja alatt számtalan szerelmespár volt, de mind közül Tormund (Kristofer Hivju) és Tarth Brienne (Gwendoline Christie) az egyik legemlékezetesebb. Úgy tűnt, hogy az érzelem csak egyoldalú, mivel a férfit teljesen elbűvölte az erős nő, és mindet meg is tett azért, hogy meghódítsa őt. Ebből aztán jó pár komikus helyzet alakult, például az, amikor épp távozni készülnek a Fekete kastélyból, Tormund pedig hosszasan bámulja a nőt, aki meglehetősen zavarban érzi magát emiatt. Aztán a férfi elmosolyodik, ami tökéletes lezárása a jelenetnek, bár nem volt benne a forgatókönyvben.


(via Movieweb)