7 sci-fi jelenet, ami kikészítette a színészeket a forgatáson

Van, amikor a jelenetben látható rémület valódi.

Azt gondolnánk, hogy forgatási szituációban nem lehet meglepni vagy megijeszteni a színészeket, hiszen minden benne van a szkriptben, és mindent elpróbálnak többször. Ennek ellenére előfordulnak váratlan szituációk, és sok esetben a rendezők mozgatják a szálakat a háttérből.


Prometheus

Ridley Scott Alien-előzményfilmjében, a 2012-es Prometheusban egy tudósokból álló új felfedezőcsoport félelmetes szörnyeket tár fel a galaxis egy távoli részén, és a hátborzongató földönkívüli lények közül láthatunk is párat. Az egyik jelenetben a Sean Harris és Rafe Spall által alakított tudósok szembekerülnek egy kobraszerű idegennel, amely kegyetlenül megtámadja és megöli őket. Amikor a csapat (egyelőre) élve maradt tagjai a helyszínre érkeznek, barátjukat arccal előre a földön fekve találják. Megfordítják a testet, és a kobra váratlanul kilő a szájából, amitől mindenkinek tele lesz a gatyája.

A DVD-n elérhető werkvideó szerint Scott arra kényszerítette a stábot, hogy a storyboardnak ezt a részét ne mutassák be a szereplőknek, hogy hiteles legyen a sokkjuk ebben a pillanatban. Bejött a húzása, Kate Dickie színésznő sikolya 100 szézalékosan valódi.

Harmadik típusú találkozások

Steven Spielberg klasszikusának gyerekszínésze, Cary Guffey korábban sosem szerepelt filmben, így a rendezőnek különféle módszereket kellett kidolgozni, hogy kiváltsa a kisfiúnál a kívánt hatást. Például abban a jelenetben, amelyben az idegenek űrhajója a Guiler-házhoz közeledik a felhőkön át, a rendező ajándékokat bontott ki a képkivágaton kívül a kis Cary szeme láttára. Ezért van, hogy a gyerek mosolyog, és azt mondja: “Játékok! Játékok!”.

Egy másik jelenetben, ahol Guffey az ételmaradékokkal és törött edényekkel teli konyhában botorkál, a kamera egy hosszú, megszakítás nélküli beállításban elidőzik az arcán, miközben a fiú a képen kívüli, láthatatlan idegeneket bámulja. Először ijedtnek és zavarodottnak tűnik. Aztán mosolyogni kezd.

A forgatásról készült dokumentumfilmben Guffey felidézi, hogy látott egy gorillajelmezes és egy bohócjelmezes férfit, amikor bement a konyhába, ez okozta a rémültségét. A gorillajelmezes ember ekkor levette a maszkját, és Guffey felismerte, hogy a barátja, és elmosolyodott.


A mélység titka

James Cameron filmjének hírhedten gyötrelmes forgatásán az egyik főszereplő, Ed Harris majdnem megfulladt egy fontos jelenet közben. A filmben a szereplők oxigénnel töltött perfluor-karbon sisakot viselnek, amely lehetővé teszi számukra, hogy mélyen a víz alá merüljenek. Az űrruhában Harrisnek vissza kellett tartania a lélegzetét, miközben kábelek húzták. A harmadik felvételen majdnem megfulladt egy felfordult szabályozó miatt. Szerencsére egy közelben tartózkodó búvár közbelépett, és megmentette.

Ez az eset érthető módon megrázta Harrist, ami látszik is a jelenetben. Szerencsére mindenki túlélte a fárasztó forgatást, és egy elképesztően hatásos sci-fi lett a végeredmény.


E.T. – A földönkívüli

Minden idők egyik legjobb családbarát sci-fije elindította Henry Thomas és a nagyon fiatal Drew Barrymore karrierjét. Utóbbi a forgatás idején mindössze hatéves volt, és azt hitte, hogy E.T. valódi, sőt, a felvételek között beszélgetett is vele. Spielberg megneszelte ezt, és ragaszkodott hozzá, hogy a bábu mindig működjön, amikor a gyerek közelében volt.

Ez a különös kapcsolat jó pár remek improvizációt eredményezett, többek között a "Nem szeretem a lábát" sort. Hogy kiaknázza az érzelmi hatást, Spielberg kronologikusan forgatta a filmet, így amikor eljött az utolsó jelenet ideje, a szereplőknél eltört a mécses, mivel tudták, hogy ez az utolsó alkalom, amikor együtt dolgoznak. Feltételezhetően ezért tűnik Barrymore olyan szomorúnak a barátjával való utolsó interakciója során - attól fél, hogy soha többé nem látja őt.


Az ötödik elem

Luc Besson akció-sci-fije rengeteg emlékezetes jelenetet tartalmaz, az egyik ilyen pillanat az, amikor Zorg (Gary Oldman) egy hatalmas robbanás elől sétál el rezzenéstelen arccal, miközben a csatlósa (Tricky) riadtan lebukik mögötte. Nos, Tricky reakciója Oldman szerint teljesen természetes volt.

Oldman a BBC rádiónak elmondta, hogy

Azt a robbanást Luc a forgatókönyvben "radikálisnak, totálisnak" írta le. Ez állt a forgatókönyvben. Trickynek viszont nem mondtuk el, hogy mekkora lesz a robbanás. De amikor a lökéshullám elzúgott, és a szél visszahozta, az a műanyag izé a fejemen megolvadt, Tricky pedig bepiszkította a jelmezét.


District 9

Neill Blomkamp provokatív sci-fijében egy űrhajó érkezik a dél-afrikai Johannesburg fölé, fedélzetén egy rakás beteg földönkívülivel, akiket rovarszerű megjelenésük miatt "garnélarákoknak" csúfolnak. Ezek az idegenek nem térhetnek vissza szülőbolygójukra, és a kormány által létrehozott menekülttáborban, a District 9-ben kell élniük. A film az előítéletek, a szegregáció és a vállalati kapzsiság következményeinek témáit járja körül Wikus van de Merwe (Sharlto Copley) szemszögéből.

Blomkamp úgy tette realistává a disztopikus alaphelyzetet, hogy egy kamerastábbal valódi johannesburgi embereket kérdezett meg a városukban élő illegális bevándorlókról. Aztán úgy módosította a felvételeket, hogy úgy tűnjön, mintha kifejezetten az idegenekről beszélnének. Így amikor a 9. körzetről nyilatkoznak az emberek, a félelmeik (és előítéleteik) pontosak.


Mechanikus narancs

Stanley Kubrick híres volt a maximalizmusáról, amit Malcolm McDowell is megtapasztalhatott a Mechanikus narancs forgatásán. Mindenki ismeri a film legendás jelenetét, amikor egy rehabilitációs klinika orvosai fedőzárakkal tartják nyitva Alex (Malcolm McDowell) szemét, és szex és erőszak áradatának teszik ki, hogy megpróbálják elfojtani romboló késztetéseit. Ahogy McDowell elárulta, ennek a jelenetnek a forgatása ugyanolyan fájdalmas volt, mint amilyennek a vásznon látszik.

"Amikor forgattuk, a szemhéjzárak folyton lecsúsztak a szemhéjamról, és megkarcolták a szaruhártyámat. Amikor az érzéstelenítő hatása elmúlt, olyan fájdalmat éreztem, hogy a fejemet a falhoz vertem. De Stanley főleg amiatt aggódott, hogy mikor lesz a következő felvétel."

Vagyis joggal mondhatjuk, hogy valódi fájdalom hatja át McDowell alakítását, amikor a székhez ragasztott Alexként eltorzul az arca a rémülettől.

Via: Slashfilm