7 színész, aki hatalmas gázsit utasított vissza

Nem mindig érvényes a „van az a pénz” frázis.

Utólag könnyű okoskodni, hogy egy-egy filmben miért vállalt szerepet egy színész, vagy miért nem, de amikor még csak a felkérés érkezik, egyáltalán nem lehet tudni, érdemes-e belemenni. Még akkor sem, ha olyan jelentős összeget ajánlanak a szerepért, ami akár az életüket is megváltoztathatja. De nem minden a lóvé, és ezt most a következő hét színész be is bizonyítja, akik báger nagy összegeket utasítottak vissza, amikor nem vállaltak el egy szerepet.

 

Keanu Reeves (Féktelenül 2.)

A visszautasított összeg: 12 millió dollár

Forrás: InterCom

 

Keanu Reeves már jóval azelőtt, hogy magára öltötte volna John Wick karakterét, bebizonyította, hogy remekül helyt áll az akciófilmekben is. A kilencvenes évek egyik kultikus alkotása a Féktelenül, melyben Sandra Bullock oldalán száguld egy buszon, aminek sebessége nem csökkenhet 50 mérföld alá, különben az utasokkal együtt a levegőbe repül. A film 350 millió dolláros bevételt hozott, a nézők és kritikusok is szerették, és még két Oscar-díjat is bezsebelt (legjobb hangvágás, legjobb hangkeverés). Mint minden sikeres film, ez sem kerülhette el, hogy a stúdió folytatásért kiáltson, bár a rendező, Jan de Bont jelezte, hogy szerinte ebben a sztoriban csak egy löket volt – ám őt szerződés kötelezte a Féktelenül 2. megrendezésére. Kezdetben Bullock is húzódozott a folytatástól, ám végül ő elvállata, ellentétben Reeves-szel, akinek hiába ajánlottak 12 millió dollárt, nem játszotta el újra Jack Travent.

A színésznek egész egyszerűen nem tetszett a forgatókönyv, és anyagilag is rendben volt,

valamint „sem mentálisan, sem fizikailag nem érezte magát készen” egy újabb akciófilmre. Jól döntött, ugyanis a Féktelenül 2-t az egyik legrosszabb folytatásként tartják számon.

 

Sean Connery (A Gyűrűk Ura-trilógia)

A visszautasított összeg: 30 millió dollár + 15%-os részesedés

Forrás: Ernesto Ruscio / FilmMagic

 

A legendás színész elég sokrétű pályát futott be, többek közt ő volt az első James Bond is a nagyvásznon, de még egy legendás szerepet eljátszhatott volna, ha nem utasítja vissza. Nevezetesen, mikor Peter Jackson elkezdett dolgozni A Gyűrűk Ura-trilógián,

őt kérte fel először Gandalf szerepére.

Mindezért 30 millió dollárt és 15 százalékos részesedést ajánlott neki, ami utólag nem rossz pénz, hiszen minden idők egyik legjobb franchise-a 2,981 milliárd dollárt hozott világszerte. Connery tehát olyan 447 millió dollárt kaszált volna a trilógiával, de a színész visszautasította azzal, hogy nem érti A Gyűrűk Ura lényegét.

„Elolvastam a könyvet. Elolvastam a forgatókönyvet. Megnéztem a filmet. Még mindig nem értem. De Ian McKellen szerintem csodálatos benne.”

– mondta a színész.

 

Russell Crowe (A Gyűrűk Ura-trilógia)

A visszautasított összeg: 10 százalékos részesedés (kb. 100 millió dollár)

Forrás: UIP-Duna Film

 

Még egy színész bánhatja, hogy kimaradt A Gyűrűk Urából: Crowe azon kevés hollywoodi színész halmazába tartozott, akit Aragorn szerepére szemeltek ki. Ő akkor került képbe, mikor Peter Jackson lecserélte Stuart Townsendet, mert rájött, hogy túl fiatal a szerephez. A producerek ezután azt szerették volna, ha Crowe ír alá a szerepre, aki ha elfogadja, akkor kb. 100 millió dollárt keresett volna, hiszen 10 százalékos részesedést ajánlottak neki a bevételből. A színész végül

azért utasította vissza, mert félt attól, hogy beskatulyázzák,

ugyanis szerinte ez nagyon hasonlított a Gladiátorban játszott szerepére. Mikor Howard Stern egy 2019-es interjúban rákérdezett, hogy nem bánja-e, hogy ekkora összegtől esett el, Crowe így válaszolt:

„nem szoktam erre gondolni – csak bizonyos helyzetekben, mondjuk egy interjún, amikor az emberek elég udvariasak és kedvesek ahhoz, hogy felhozzák nekem ezt a sz*rt”.

 

Jodie Foster (Hannibal)

A visszautasított összeg: 20 millió dollár

Forrás: Orion Pictures

 

Ez egyben a legfájóbb színészcsere is a listánkon, nem mintha Julianne Moore nem lenne jó színésznő, de sajnos az a hálátlan szerep jutott neki, hogy Jodie Fostert kellett helyettesítenie Clarice Starlingként. Jonathan Demme 1991-es kultikus filmje, A bárányok hallgatnak után 10 évvel ugyanis elkészítették a következő Thomas Harris-regény, a Hannibal adaptációját, csak a rendezői székben ezúttal Ridley Scott ült. Anthony Hopkins újra eljátszotta a kannibál sorozatgyilkos és pszichológus Hannibal Lecter karakterét, ám Jodie Foster nem tért vissza Clarice Starling szerepében, pedig A bárányok hallgatnak többek közt a két színész közti kémia miatt olyan erős. Bár az öt Oscar-díjból, amit a film kapott, Fosternek is jutott egy, és korábban még érdeklődött is a folytatás iránt, végül mégsem ismételte meg a szerepet, pedig 20 millió dollárt ajánlottak neki. Ennek

egyik oka az volt, hogy már korábban elkötelezte magát egy másik projekt mellett, a másik, hogy zavarta a regény rendkívül brutális tartalma.

Valamint az is közrejátszott a döntésében, hogy Demme is otthagyta a rendezői széket.

ugye-ugye

Az 5 legzavaróbb színészcsere

Eléggé összekuszálja a dolgokat, ha megváltozik egy szereplő kinézete.

Tovább

 

Michael Keaton (Mindörökké Batman)

A visszautasított összeg: 15 millió dollár

Forrás: Warner Bros.

 

A színész ikonikusnak számít Bruce Wayne-ként Tim Burton két Batman-filmjében (Batman – 1989; Batman visszatér – 1992), ám harmadszorra már nem öltötte fel a denevérruhát. Az első Batman 400 millió dolláros bevételt hozott, pedig a rajongók kezdetben nem voltak elájulva a hírtől, hogy Michael Keaton fogja alakítani a Denevérembert. Keaton a második részben megismételte a szerepet, majd mikor a harmadik rész rendezői posztjáról Burton lemondott, és Joel Schumacher került a helyére,

Keatonnek sem tetszett az új irány.

15 millió dollárt ajánlottak neki, de így sem volt hajlandó szerepelni a Mindörökké Batmanben, így Val Kilmer lett Bruce Wayne.

 

Will Ferrell (Mi a manó 2.)

A visszautasított összeg: 29 millió dollár

Forrás: Warner Home Video

 

A 2003-as karácsonyi sikerfilmben, a Mi a manóban nyújtotta Will Ferrell az egyik legikonikusabb szerepét. Ő alakítja a különc Buddyt, akit manók neveltek fel, és felnőttként New Yorkba utazik, hogy felkutassa a szülőapját. A kritika szerette, a pénztáraknál jól szerepelt, így felröppent a hír egy esetleges folytatásról,

Ferrellt azonban állítólag nem győzte meg a forgatókönyv

és úgy érezte, hogy csak újraforgatnák a korábbi filmet.

„Szerintem kissé szánalmasan nézne ki, ha visszabújnék a manóharisnyába. Buddy, a középkorú manó.”

– mondta. A szerepért 29 millió dollárt ígértek neki, de úgy érezte, az erkölcsei nem engedik, hogy elfogadja a pénzt.

 

Matt Damon (Avatar)

A visszautasított összeg: 10%-os részesedés

Forrás: Kevin Winter/Getty Images

 

Bár a színész számára nem idegen a blockbuster filmek világa, hiszen szerepelt a a Ryan közlegény megmentésében, a Bourne-franchise-ban és az Ocean's-trilógiában, de van egy film, amit valószínűleg örökké bánni fog, hogy visszautasított – James Cameron Avatarja. Pedig Damont maga a rendező kereste meg, hogy legyen a film főszereplője, és 10százalékos részesedést ajánlott a bevételből. Bár a színész érdeklődött a szerep iránt, és szeretett volna együtt dolgozni Cameronnal,

már elkötelezte magát a Jason Bourne-filmek mellett,

és nem akarta otthagyni a franchise-t. Az Avatar végül világszerte több mint 2,9 milliárd dolláros bevételt hozott, aminek elég szép összeg a 10 százaléka.

„Be fogok vonulni a történelembe. Nincs még egy színész, aki ekkora összeget utasított vissza.”

– mondta Damon.

 

(via Movieweb)