8 dolog, amit nem tudtál a Jack Reacher filmekről!

Tom Cruise kicsit sem hasonlít a Jack Reacher regények hősére, aki egy bizonyos angol focicsapat drukkere, viszont jobban megdolgozik a pénzéért, mint bárki más, de néha a nézőnek van igaza.

Ami a könyvet illeti

A Jack Reacher regények szerzője, az angol Lee Child, bár szeretett írni, nem ápolt komoly regényírói ambíciókat, csak el akarta tartani a családját, miután kirúgták állásából, és így találta ki hősét. Úgy számított, hogy legjobban Amerikában lehet elsütni egy ilyen sztorit, viszont nem ismert egy ottani várost sem elég alaposan, így tette meg Reachert egyik helyről a másikra vándorló nyughatatlan léleknek. Aztán úgy okoskodott, hogy a volt rendőr klisét már elsütötték, akár a háborús veteránt is, így a kettőt összemosta, és katonai rendészt csinált a főszereplőből, akinek számos vonása – termete, ízlése, beszédmódja, véleménye, stb. – őt magát idézik, sőt, a születésnapjuk is egyezik, és Child a regényekben a tréfa kedvéért rengeteg utalást rejtett el kedvenc focicsapatára, a brit Aston Villára – amik érthető módon az inkább amerikai piacra szánt filmekből kimaradtak. Az első Reacher film egyébként a Csak egy lövés című regény történetét dolgozta fel.

Egy kis halasztás

Az első rész, a Jack Reacher amerikai bemutatóját 2012. december 21-re tervezték a nyitógálát pedig december 15-re egy pittsburgh-i filmszínházba – a filmet ugyanis ebben a városban forgatták, számos helyszíne felismerhető a statiszták is mind innen voltak. Csakhogy közbeszólt az élet, és egy őrült 20 diákkal és hat felnőttel végzett a Sandy Hook általános iskolában, majd golyót röpített a saját fejébe. Mivel a film egy olyan jelenettel kezdődik, ahol egy mesterlövész találomra vesz célba embereket, ezért a filmesek úgy döntöttek, érzéketlenség lenne a tragédia után egy nappal ilyesmit mutatni és ünnepelni, így a díszbemutatót elhalasztották.

Ki legyen Reacher?

Nem Tom Cruise volt az első és az egyetlen kiszemelt a címszerepre. Felkérést kapott Brad Pitt és Hugh Jackman is, sőt, meglepő módon a korántsem akcióhős alkatú Vince Vaughn neve is felmerült, de Jamie Foxx és Will Smith is szóba került, noha az eredeti regényekben egyértelműen fehérbőrű a főhős. Cruise ellen szólt termete: a könyvekben a kigyúrt ex katonai rendész Reacher 196 centi magas és úgy 100 kiló, a színész ennél jóval alacsonyabb és könnyebb, de a filmekben az ilyesmi nem szokott látszani. Cruise mellett szólt viszont, hogy mint mindig, most is saját maga csinálta meg a máskor kaszkadőrök által összehozott jeleneteket, amivel gondolom elég sokat spórolt a produkció. A testén egyébként pontosan  „reprodukálták ” a főhős összes olyan sebhelyét, amikről a könyvekben szó esik.

Az előzetesek

A Jack Reacher rövidke, ún. teaser előzetese pontosan Tom Cruise 50. születésnapján jelent meg, kedvességből, bár nem biztos, hogy a színész örült, hogy emlékeztették a korára. Ezzel nem is volt baj, a rendes, úgy nevezett filmszínházi előzetessel azonban akadt egy kis probléma. Ezek a trailerek még a film végső vágása előtt készülnek, és rendszerint akad bennük pár képsor, ami aztán nem kerül bele a végleges verzióba – és rendszerint az alatta futó zene sem kerül bele a filmbe -, és ez történt itt is. Pár villanásra látható egy robbanás, amit aztán végül kivágtak, de egy jó szemű új-zélandi mozinéző, bizonyos J. Congdon kiszúrta a dolgot, fogta magát, és felháborodásában beperelte a forgalmazót, hogy az félrevezette. Az indoklása a következő volt: „A robbanás volt az előzetes meghatározó része, ami rávett, hogy megnézzem a filmet, azon túl, hogy a főszereplő Tom Cruise.” Az illető nem a stúdió pénzére utazott, egyszerűen felháborodott a dolgon, és amikor visszakapta a mozijegy árát, meg is nyugodott.

Jack a Sakál

Az első Reacher-film számos nyilvánvaló utalást tartalmat A Sakál napja című Frederick Forsyth regényre, és az abból készült klasszikus Fred Zinnemann krimire. Helen és apja családneve Rodin, akárcsak az 1973-as film titokzatos bérgyilkosát megbízó Marc Rodin ezredesé, aki a de Gaulle elleni merénylet egyik kiagyalója. Sem Jack, sem a Sakál nem rendelkezik állandó lakhellyel, mindketten folyton mozgásban vannak, és mindkét filmben speciális, külön gyártott golyókat használnak a merénylethez. A lőtéri jelenet is A Sakál napját idézi: mindkét filmben négy golyót használnak a célbalövésnél a puska beállításához, és mindkét filmben csak a negyedik lövedék éles, ami szétrobbantja a célpontot. Az, hogy Charlie (Jai Courtney) megfojtja Sandy-t, szintén filmes idézet: a Sakál is így tünteti el a nyomait, amikor végez Madame de Montpelier-vel, és itt is kiderül valakiről, hogy információkat szivárogtat ki az ellenségnek.

Kiejtés kérdése

Az ausztrál Jai Courtney és honfitársa, az X-Men filmekből is ismert Josh Helman komoly problémát okozott a rendezőnek, Christopher McQuarrie-nek. A két fiatal színész ugyanis nem tudta vagy nem akarta elsajátítani a megfelelő amerikai kiejtést, és saját ízes akcentusával beszélt – valószínűleg nem vették elég komolyan a munkát. Így végül több jelenetüket is ki kellett hagyni vagy újravágni, az őket érintő párbeszédek nagy része pedig mehetett a kukába, ami egyébként végső soron egész jót tett a film dinamikájának, és talán nem véletlen, hogy Jai Courtneyt a világ egyik legrosszabb színészének szokás nevezni. A fináléban ő és Tom Cruise küzdenek meg egymással, ami nyilván Cruise javára lehetett megerőltetőbb, ugyanis 23 évvel idősebb kollégájánál.

Indul a folytatás!

Az első rész sikerének köszönhetően a stúdió némi habozás után úgy döntött, hogy érdemes elkészíteni a folytatást, aminek készültét 2015 májusában jelentették be. Ehhez bőven volt alapanyag: Lee Child ugyanis 21 Jack Reacher regényt és számos novellát írt. A második film, a Jack Reacher: Nincs visszaút a sorozatban 18. regényből, az azonos című Never Go Backből készült, aminek újra Tom Cruise főszereplője, a forgatás pedig 2015 októberében kezdődött meg New Orleansban és környékén, illetve Los Angelesben, és a munkának ez a része 2016 februárjában le is zárult, ezt követték az utómunkálatok. A rendezést Edward Zwick vette át Christopher McQuarrie-től, akivel Tom Cruise korábban már dolgozott együtt egy sikeres, de szerintünk borzasztó rossz filmen – ez volt Az utolsó szamuráj (2003). Mellesleg ez a negyedik film Cruise karrierje során, amiben egy Jack nevű karaktert alakít – az első három a Legenda (1985), a Feledés (2013) és a Jack Reacher (2012) volt.

Ott a szerző!

Lee Child, a Reacher regények szerzője ebben a filmben egy kisebb, ún. cameo szerepet vállalt, ő az a hivatalnok, aki ellenőrzi azt a lopott személyi igazolványt, amit Jack Reacher használ, és amiben a fotó kicsit sem hasonlít Tom Cruise-ra – és aki nem veszi észre a különbséget. Az író szerint ezt a jelenetet bennfentes viccnek szánták a kritikára, ami szerint Cruise cseppet sem emlékeztet a regények hősére. „Persze, hogy nem ugyanolyan, hiszen a film sem ugyanolyan, mint a könyv” – summázta Child a véleményét.