8 színész, aki egyenruhásként is szolgálta a hazáját

Tom Sellecktől Clint Eastwoodon át Morgan Freemanig terjed a lista.

Volt, akit besoroztak, volt, aki még a színészi karrierje előtt önként döntött úgy, hogy csatlakozik a fegyveres erők valamelyik ágához. Ami közös bennük, hogy utólag egyikük sem bánta meg ezt az időszakot.

 

R. Lee Ermey (1944-2018) - Tengerészgyalogság

Forrás: Warner Bros.

 

R. Lee Ermey több mint hatvan filmben játszott, de leginkább egy szerepről volt híres, Stanley Kubrick Acéllövedékében ő volt a kegyetlen kiképzőőrmester. A szerephez, amiért Golden Globe-jelölést kapott, az Egyesült Államok tengerészgyalogságánál szerzett tapasztalataiból merített, ugyanis törzsőrmester és tiszteletbeli tüzér őrmester volt.

Ki volt R. Lee Ermey?

Meghalt az a színész, aki, bár több mint hatvan filmben játszott, leginkább egy szerepről volt híres, Stanley Kubrick Acéllövedékében ő volt a kegyetlen kiképzőőrmester. Zseniális volt.

Portré!

 

A 2018-ban, 74 éves korában elhunyt Ermey, aki karrierje nagy részében tekintélyelvű figurákat alakított, mindössze 17 évesen vonult be katonának, miután fiatalkori csínytevések miatt többször is a bíróságon kötött ki. Egy bíró azt mondta neki, hogy vagy belép a hadseregbe, vagy elküldi oda, "ahová soha nem süt a nap". Megpróbált apja nyomdokaiba lépni és csatlakozni a haditengerészethez, de a priusza ezt megnehezítette. Ehelyett 11 évet töltött a tengerészgyalogságnál, ahol törzsőrmesteri rangig jutott. Két „turnust” is letudott a vietnámi háború poklában, majd Japánban állomásozott, amíg sérülések miatt nyugdíjba nem vonult.


Adam Driver - Tengerészgyalogság

Forrás: Rudy Carezzevoli/Getty Images

 

A vallásos neveltetésben részesült Adam Driver a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően döntött úgy, hogy csatlakozik az Egyesült Államok Tengerészgyalogságához. A 2015-ös Ted Talkjában kijelentette, hogy az egyik legnagyobb büszkeség az életében, hogy bevonult. Majdnem három évig szolgált, mielőtt egy mountain bike-os sérülés közben eltörte a szegycsontját. Leszerelése idején őrvezető tizedesi rangban volt.

Színészként sem felejtette el korábbi szolgálatát, megalapította ugyanis az Arts in the Armed Forces nonprofit szervezetet, amely azt vállalta, hogy ingyenes művészeti programokat biztosít az aktív szolgálatot teljesítők, a veteránok, a katonai támogató személyzet és családtagjaik számára.


Ice-T - Hadsereg

Forrás: Film+

 

A Tracy Lauren Marrow néven 1958-ban született Ice-T rapperként vált híressé, de karrierje későbbi szakaszában a színészet felé fordult, ő alakítja például az egyik főszerepet az 1999 óta futó Esküdt ellenségek: Meggyalázott áldozatokban. Nehéz körülmények közt nőtt fel, mindkét szülőjét elvesztette gyerekként, és fiatalon a bűnözésből élt. 1977-ben, a középiskola elvégzése és a lánya születése után jelentkezett az Egyesült Államok hadseregébe. A 25. gyalogsági hadosztályba került, és két év szolgálat után leszerelt, mivel egyedülálló apaként erre lehetősége volt. Az első osztályú közlegény (PFC - E3) rangjáig jutott.

Ice-T-t a katonai szolgálat abból a szempontból nem változtatta meg, hogy utána is követett el bűncselekményeket. A hadseregben töltött időszakáról úgy nyilatkozott, hogy: "Nem szeretem a teljes alávetettséget egy rajtam kívüli vezetőnek."


Morgan Freeman - Légierő

Forrás: Freeman Film

 

Az Oscar-díjas színész, aki olyan filmekben nyújtott felejthetetlen alakításokat, mint A remény rabjai, a Hetedik, a Millió dolláros bébi, már nyolcévesen iskolai darabokban játszott és drámaversenyeket nyert, mégis visszautasította az egyetemi színészi ösztöndíjat, hogy szerelőként csatlakozzon az Egyesült Államok Légierejéhez. Először automata nyomkövető radarok javítójaként dolgozott, és végül első osztályú repülős lett.

Freeman 2023-ban Lloyd Austin védelmi miniszternek elárulta, hogy vadászpilóta szeretett volna lenni, de nem kapta meg a lehetőséget. Amikor később mégis felvételizhetett vadászpilótának, rájött, hogy a pozíció iránti vonzódása "csak filmes dolog".


Bea Arthur - Tengerészgyalogság női tartalékosai

Forrás: Getty Images

 

Az 1922-es születésű, 2009-ben elhunyt színésznő a színpadi karrierjét az 1940-es években kezdte, de legnagyobb sikerét Dorothy szerepével aratta a minden idők egyik legjobb szitkomjának tartott Öreglányokban, amelyért 1988-ban a női főszereplőnek járó Emmy-díjat is elnyerte.

1943-ban, a második világháború kellős közepén jelentkezett az Egyesült Államok tengerészgyalogságának női tartalékosaihoz, ahol gépírónőként képezték ki, de szolgált teherautó-sofőrként és diszpécserként is. Amikor két évvel később leszerelt, már törzsőrmesteri rangban volt.

Arthur, valódi nevén Frankel, a női tartalékosok egyik első tagja volt. Érdekes módon egy 2001-es interjúban tagadta a tengerészgyalogsággal való kapcsolatát, de 2010-ben, egy évvel a halála után nyilvánosságra hozták a beosztását megerősítő hivatalos feljegyzéseket.

 

Clint Eastwood - Hadsereg

Forrás: RTL Klub

 

A legendás western- és rendőrszerepeinek (is) köszönhetően Clint Eastwood a hagyományos maszkulinitás egyik legikonikusabb megtestesítője, aki ráadásul az 1950-es években az Egyesült Államok hadseregében is szolgált.

Eastwoodot a koreai háború idején hívták be a hadseregbe, ahol nem a fronton harcolt, hanem életmentőként tevékenykedett. A későbbi színész egy alakalommal belekeveredett egy nagyon forró helyzetbe, amikor a haditengerészet AD-1Q torpedóbombázója, amelyen ő is utasként ült, motorhiba miatt lezuhant a kaliforniai partoknál. Neki és a pilótának ki kellett úszniuk a partra. Hasonló jelenete színészként is volt a Szökés Alcatrazból című filmben.


Tom Selleck - Kaliforniai Nemzeti Gárda

Forrás: ABC

 

Nemcsak a legendás hawaii magánnyomozó, Magnum szolgált a seregben, de a szerepet megformáló Tom Selleck is. Igaz, amíg Magnum éles bevetésen is volt Afganisztánban, a színész a vietnámi háború idején csak a kaliforniai nemzeti gárdában szolgált 1967 és 1973 között, mielőtt az 1980-as évek elején beindult a színészi karrierje. A Movieguide-nak nyilatkozva Selleck elmondta, hogy büszke arra, hogy veterán. "Ebben az értelemben mindannyian testvérek vagyunk" - mondta a színész a katonatársakról.


Rob Riggle - Tengerészgyalogság

Forrás: Getty Images

 

A listán szereplő színészek közül Rob Riggle jutott el a legtovább az Egyesült Államok tengerészgyalogságánál. A későbbi vígjátékszínész, aki szerepelt a 21 Jump Streetben, a Dumb és Dumber kettyóban, a Tesó tusában és a Modern családban, alezredesi rangig emelkedett.

Riggle a 23 éves katonai karrierjéből kilenc évet töltött aktív szolgálatban olyan helyeken, mint Libéria, Albánia, Koszovó és Afganisztán, és több kitüntetést is kiérdemelt. A People magazinnak azt mondta, hogy a haza szolgálata "mindig is olyasmi volt, amit meg akartam tenni. Úgy gondoltam, hogy a hadseregben szolgálhatok a legjobban.” Riggle azt mondja az ott töltött időszakról, sikerült kitolnia a vélt határait, és a katonaságnak tulajdonítja, hogy kellő magabiztossággal tudta más téren is követni az álmait, beleértve a komédiát és a színészkedést.

10 hollywoodi sztár, akiről nem tudtuk, hogy háborús veteránok

Rengeteg színész szolgált a hadseregben, a légierőnél vagy a haditengerészetnél mielőtt befutott volna, de kevesen voltak olyanok, akik valóban szagoltak lőport igazi harcok során, akik benne voltak a sűrűjében.

De most már tudjuk

 

Via: Collider