87 éves lenne Leonard Nimoy

Mr. Spock megszemélyesítője ismert fotós és költő is volt, a vulkáni köszöntést pedig a zsidó tradícióból merítette.

Hosszú és eredményes életet!

A vulkániak jellegzetes köszöntő kéztartását maga Nimoy találta ki, zsidó hagyomány alapján. A kohaniták a léviták törzsének egyik ága, eredetileg speciális politikai és vallási feladataik voltak, közülük kerültek ki a Második Templom papjai. A Templom pusztulásával azonban a rabbinikus judaizmus kialakulása eljelentéktelenítette őket. Ma legfőbb szerepük a zsidó istentiszteleteken a papi áldás kiosztása, aminek szövege a Számok könyvéből származik:

"Áldjon meg téged az Örökkévaló
És őrizzen meg téged!
Ragyogtassa rád orcáját az Örökkévaló
és könyörüljön rajtad!
Fordítsa feléd orcáját az Örökkévaló
és adjon neked békességet!”

(Szám 6, 24-26)

Az áldást a héber ábécé sin betűjének kézjele kíséri, ami Saddájra, azaz a Mindenhatóra utal.

A kohanitákra bizonyos szabályok másként vonatkoznak, például nem tartózkodhatnak halottal egy fedél alatt, kivéve a saját családtagjaikat. Emiatt zsidó temetőkben külön részt tartanak fent a kohanita síroknak, amelyeken hagyományosan az áldásra emelt kéz képe látható.

 

Zsákos Bilbo balladája

Nimoy több albumot is kiadott, de énekesi karrierje elég furán alakult. Eleinte Spockként sci-fi témájú dalokat énekelt, és legnagyobb slágere, a The Ballad of Bilbo Baggins sem mondható valami komolynak. 

 

2011-ben Bruno Mars The Lazy Songjának veszettül jó hangulatú klipjében szerepelt, amiben megmutatta, hogy nem veszi magát olyan véresen komolyan, mint ahogy régi harcostársa, William Shatner teszi mind a mai napig.

 

Rendező, költő, fotós

Összesen hat mozifilmet rendezett, köztük a Star Trek harmadik és negyedik részét, illetve a Tom Selleck, Steve Guttenberg és Ted Danson-féle Három férfi és egy bébit. Fiatalkorában fotózást tanult, és több fontos kiállítása is volt, ugyanakkor számos versekötete is megjelent, amelyek egy részét saját fotóival illusztrált. Első önéletrajza 1975-ben jelent meg I am not Spock (Nem vagyok Spock) címmel, ugyanis annyira rátelepedett, hogy szakítani akart a vulkáni figurájával. 1995-ös kötetének címe azonban már I am Spock (Spock vagyok) - a színész ráébredt arra, hogy Spock hogyan befolyásolta a személyiségét, hogyan olvasztotta magába Spock látásmódját és filozófiáját, ami végül sokkal teljesebbé tette őt.

 

És végül egy fura reklám

Nimoy ebben a reklámban a technika legújabb csodájáról, a Magnavox Magnavision VH-8000 Laser Video Disc Playerről beszélget egy csipogó kővel.