A fegyvertelenek szava - Hacksaw Ridge előzetes

Tíz év után rendezőként tér vissza Mel Gibson egy valós személy életét és megtörtént eseményt feldolgozó világháborús drámával, vérrel és szennyel, ahogy azt tőle megszokhattuk.

 

Mel Gibson utoljára a 2006-as, szerintünk remek Apocalyptóval jelentkezett be rendezőként, majd egy időre nemkivánatos személlyé vált, de a jelek szerint mind színészként, mind rendezőként visszatér, hiszen a hamarosan bemutatásra kerülő Blood Father után, ahol egy, a lánya életét megmentő, bozontos szakállú, kivarrt kőkemény ex-sittest alakít, érkezik új, immár ötödik rendezése, a Hacksaw Ridge, egy felemelő történet egy embert próbáló időszakból – hogy magasztosan fogalmazzunk.

A film Desmond Doss szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén legalább 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Vallási meggyőződése volt, hogy noha hazája igazságos háborút vív, neki magának nem szabad ölnie..Szanitécként több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül vagy a tűz alatt tartott senkiföldjéről, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot, és megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, Amerika legmagasabb katonai kitüntetését.

Az előzetesből kiderül, hogy Dosst először civilként ismerhetjük meg, aki orvos szeretne lenni, majd úgy dönt, nem maradhat tétlen, míg mások a hazájáért harcolnak, és jelentkezik  a seregbe, ám vallási meggyőződésből – hetedik napi adventistaként -nem fog fegyvert a kezébe. A kiképzés alatt bajtársai és tisztje megvetik és lenézik, láthatjuk, hogy jókora verést is kap, majd hadbíróság elé kerül, ám végül engedik, hogy egységével szanitécként ő is partra szálljon Okinawa szigetén – az amerikai szanitécek fegyvert hordtak, mivel a japánok kifejezetten utaztak rájuk és a sebesültekre. A csata során, ahol egységének egy magaslatot kell elfoglalnia, a kudarcot vallott támadás után ő rendre visszatért és kötélen eresztette le a sebesülteket, akiket gyakran közvetlenül az ellenséges állások elől mentett ki, és ezt a hősies tettet napokon át ismételte meg.

Egyes becslések szerint Doss 100 bajtását mentette meg, kiérdemelve hazája legmagasabb katonai kitüntetését – és öt évébe került, mire teljesen felépült a közben szerzett sérülésekből. A heroikus történet vászonra kívánkozott, de 14 évig tartott, mire az elképzelésből film lett, aminek rendezői székébe végül Mel Gibson ült, akihez nagyon is illik az ilyen véres, de magasztos szenvedéstörténet. Dosst a fiatal Andrew Garfield alakítja, maga Gibson színészként nem vállalt szerepet, ám Milo nevű fia egy kisebb szerepben feltűnik.

A nem kifejezetten nagy költségvetésből, mintegy 55 millió készült és Ausztráliában forgatott film bemutatóját idén november 4-én mutatják be Amerikában, és a fontosabb mellékszerepekben is olyan nagy nevek láthatók majd, mint Hugo Weaving, Vince Vaughn, Sam Worthington, Luke Bracey vagy Teresa Palmer – utóbbi a főhős szerelmét alakítja majd nagy átéléssel, mert a trailer szerint ezért egy kis erotika is lesz. Azért megjegyeznénk, hogy láttunk már olyan pocsék háborús filmet, amely Okinawa szigetén játszódott, a John Woo rendezte, Nicolas Cage főszereplésével készült A fegyverek szavat (2002).