A fekete nőket már pozitívabb szerepekben mutatja Hollywood, de még mindig számít a bőrszín

Egy felmérés alapján inkább a világosabb bőrű fekete nők kapnak fontosabb szerepeket.

Geena Davis 2004-ben alapított egy intézményt (Geena Davis Institute), ami a hollywoodi filmek és tévésorozatok szereposztását vizsgálja gender szempontból, azaz hogy az Álomgyár mennyire képes haladni a korral, és szakít végre azzal a káros hagyománnyal, hogy a nőkre mellékszerepeket osztanak, illetve ha fontosabb is a szerepük, sokszor csak biodíszletnek "használják" őket. A USC Viterbi School of Engineering egyetemmel közös felmérésben 2019 családi filmjeinek szereplőgárdáit elemezték, külön kategóriaként vizsgálva a nők és a feketék reprezentációját.

Az eredmény biztató: a felmérés eredményét publikáló tanulmány szerint az összes szereplő 6,1%-a volt fekete nő (vagy lány), 5,7%-uk pedig főbb szerepet kapott – ezek elég jó számok, ha összehasonlítjuk azzal, hogy az Egyesült Államok lakosságának 6,5%-a fekete nő. Ráadásul jóval többször játszottak vezetőt vagy tudóst, mérnököt, egyéb értelmiségit, mint fehér kollégáik, és alapvetően jóval többször ábrázolták őket "okosnak", mint a fehér, vagy más bőrszínű női karaktereket.

Árnyalja azonban az eredményt, hogy 80%-ban világosabb bőrű fekete színésznők kapták a szerepeket, és általában a frizurájuk, egész megjelenésük olyan, ami megfelel az európai szépségnormának.  Pedig a hajviseletnek fontos szerepe van: ugyanis a fekete nők, hogy megszabaduljanak a társadalmi nyomás okozta szorongástól inkább kiegyenesítik a hajukat, mint hogy természetesen viseljék.

A világosabb bőrszínű színésznők favorizálása azt jelenti, hogy a kolorizmus sajnos még uralja a szereposztást: nem tévesztendő összes a rasszizmussal, leegyszerűsítve a kolorizmus vonzóbbnak találja a világosabb bőrt, és ez afrikai és ázsia kultúrákra is jellemző. Ez általában a nőkre vonatkozik, a férfi szépségideál nem függ a bőr színének tónusától. Mindenesetre, a hollywoodi szereposztásra vonatkoztatva azért ez még mindig nem egészséges hozzáállás.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a fekete nők és lányok az elmúlt évtized száz legsikeresebb filmjében mindössze 3,7%-ban játszottak fő- vagy fontosabb szerepet, bár ezek a számok az utóbbi években rendre javulnak.  Szintén az elmúlt tíz év termését vizsgálva: ennek az alig 4%-nak mindössze 19%-a volt kifejezetten sötét bőrű. További negatívum, hogy általánosságban a fekete nőket többször mutatják részlegesen vagy teljesen pucéran, és több közöttük az erőszakos karakter, mint a fehér nők esetében.

(Forrás: Deadline)