A filmtörténelem 5 gyomorforgató kajálása

Nem minden jelenet akar gourmet lenni.

A filmnézés egy jó ideje elválaszthatatlan az étkezéstől: a moziban patikukit majszolunk és kólát szürcsölünk mellé, otthon meg vacsi közben nézzük kedvenc sorozatunk legújabb részét. Azonban vannak olyan filmek, amik nem igazán kedveznek a táplálkozásnak: következzen öt olyan kajálós filmjelenet, ami közben nem járunk jól, ha mi is épp étkezünk.

 

FIGYELEM, KÖVETKEZŐ CIKKÜNKHÖZ ERŐS IDEGZET ÉS GYOMOR SZÜKSÉGES!

 

Monty Python: Az élet értelme (1983)

A Monty Python társulat sosem a kifinomult humoráról volt ismert, utolsó nagyfilmjükben pedig aztán tényleg semmit és senkit nem kímélnek, még a gyomrunkat sem. Az élet szakaszain és nehézségein végigvezető film valójában szkeccsekből áll össze, az egyik ilyen egy éttermi jelenet, melyben egy hatalmas darab férfi érkezik. Jelentős személy lehet, ugyanis láthatóan

a pincéreket nem zavarja, hogy ordenáré módon étkezik (mindent összeturmixolva kér, egy vödörben), és a fogások közt a padlóra okád.

Ám mint tudjuk, a bosszú egy étel, ami hidegen tálalva a legjobb, így természetesen a végén egy utolsó, aprócska, vékony mentaszelettől durran ki – szó szerint.

 

Indiana Jones és a Végzet Temploma (1984)

Van az a kifejezés az étkezésre, hogy tömi a majmot: na, itt szó szerint ez történik. A legsötétebb Indiana Jones-filmben természetesen a lakoma is sokkoló. Van itt minden, ami a helyieknek igazi ínyencség: szemgolyóleves, hatalmas bogarak, kígyók és

desszertnek ínycsiklandó majomagyvelő – egyenesen a koponyából tálalva.

Na, ez az igazi gasztrohorror.

 

Hullajó (1992)

Peter Jackson kultikus horror-komédiájáról azt is szokták mondani, hogy

annyira undorító, hogy azon már csak röhögni lehet.

Természetesen egy pompás ebédjelenet is borzolja a kedélyeket, melynek során az épp zombivírussal fertőzött, zsarnok anyuka vendégül látja a jótékonysági nőegylet elnöknőjét és annak férjét. Anyuka nincs túl jó állapotban, mondhatni éppen darabokra hullik, aminek eredményeként véletlenül a saját fülét is elfogyasztja.

ehhez viszont jó étvágyat!

A legjobb gasztrofilmek - szerintünk

Az majdnem mindegy, hogy a vásznon hagymás babot esznek vagy valami eszeveszetten körmönfont finomságot, a lényeg az, hogy mi nézők is megkívánjuk! Ezek a filmek bőven hozzák mindezt!

Tovább

 

Mi a manó (2003)

Bár vizuálisan ez a jelenet a legkevésbé undorító, de azért nem szép látvány végignézni, ahogy Will Ferrell karácsonyi manóként magába tömi minden idők legelborultabb tésztáját. Odáig oké, hogy spagetti és paradicsomszósz.

Aztán jön még rá: juharszirup, csokiöntet, mályvacukor, töltött keksz és még megannyi édesség.

Majd ezt az egész betolja ez a derék manó, mintha nem lenne holnap. Ezután vércukrot sem érdemes nézni, kiakadna a mérő.

 

Snowpiercer - Túlélők viadala (2013)

Bong Joon-ho disztópiájában a fagyott Földön körbe-körbe kering egy vonat, amin az emberiség maradéka található. Természetesen itt is kialakultak a társadalmi viszonyok: a vonat elejében élnek a tehetősebbek, a végében pedig a csórók, akik fehérjeszeletet kapnak enni. No de, miből is van ez az egyenkinézetű, egyenízű, nyákos étek? A film egyik megdöbbentő pillanata, mikor kiderül, mivel is etetik a gazdagok a szegényeket:

ez bizony nem más, mint ledarált, tömbösített bogarakból készült, ételnek nevezett szemét.

 

(via FarOut)