A Halálcsillag makettjét szemetesnek használták - kihajított kellékek

Előfordul, hogy egy-egy film vagy sorozat nevezetes kellékeit nem őrzik meg, és némelyik kalandos utat jár be, míg egy gyűjtő - sokszor elkeserítő állapotban - rátalál. Sőt, egy elsüllyedt Loch Ness-i műszörnyről azt hitték, hogy végre ráleltek az igazira!

Kirk kapitány parancsnoki széke

Miután kaszálták a klasszikus Star Trek sorozatot, a díszleteket és a kellékeket az UCLA-nak (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) ajándékozták, remélvén, hogy legalább a filmszakon használni fogják valamire. Nem így történt, mert az egyetemen köszönettel kihajították az egészet a szemétbe. Évtizedeken keresztül úgy hitték, hogy minden elveszett, míg egy nap a Sulut alakító George Takei találkozott egy nővel, aki elmesélte neki, hogy Kirk kapitány parancsnoki széke náluk van otthon. Elhunyt férje vagy 30 évig abban iszogatott a bárszekrény mellett, és még egy függönyhúzó szerkentyűt is belebütykölt. Takei végül megegyezett a nővel, és 2002-ben 305 ezer dollárért elárverezték a széket - most a Seattle's Museum of Pop Culture-ban látható, egy csomó szőrös tribbli-tetemmel körbevéve. 

 

Obi-Wan Kenobi köntöse

A Csillagok háborújának forgatása végeztével Sir Alec Guinnes Jedi-köntösét nemes egyszerűséggel odaadták egy tekintélyes londoni jelmezkölcsönzőnek. A számtalan szerzetesköntös egyikeként bárki kikölcsönözhette, és a gyanútlan emberek nem is sejthették, hogy egy maszkabálon, születésnapi vagy halloweeni mulatságon épp a legendás Jedi ruháját viselik, ahogy az a statiszta sem, aki A múmia forgatásán öltötte magára a barna csuhát. Végül egy leltározás során derült ki, miféle kincs hányódott évtizedeken keresztül a sok ezernyi ruha között.

 

A Halálcsillag

Nem csak a köntös járt be kalandos utat, hiszen 1977-ben még nem tudhatták, micsoda hatása lesz a Csillagok háborújának - nem csak Hollywoodra, hanem az egész emberi létre. Miután a produkciós munkálatok véget értek, a gyártók nem biztosították a jelmezek és a kellékek tárolását, így amit a stábtagok nem vittek magukkal, az jó eséllyel ebek harmincadjára jutott. Az egyik raktáros hazavitte a Halálcsillag makettjét, és 1988-ig az otthonában állította ki, majd miután 1988-ban elköltözött, Missouriba, az anyja régiségboltjában helyezte el. Egy megrögzött gyűjtő talált rá, és némi nyomozás után meggyőződött róla, hogy nem csak egy rajongói replika, hanem az eredeti, ezért nyilvánvalóan meg akarta vásárolni. Csakhogy a Halálcsillagot közben eladták egy Star World nevezetű country klub tulajdonosának. 1993-ban a hely csődbe ment, és a gyűjtő ekkor talált rá ismét a szemetesnek használt makettre. Végre sikerült megvásárolnia, majd felajánlotta a Lucasfilmnek, de mivel nekik nem kellett, hazavitte a nappalijába. Később egy másik gyűjtőhöz került, aki néhány évvel később kölcsönadta ugyanannak a Seattle-i múzeumnak, ahol James Tiberius Kirk székét is kiállították.

 

A Nyolcadik utas: a Halál űrhajója

1979-ben Bob Burns engedélyt kért a filmet gyártó Foxtól, hogy hazavihessen néhány forgatási kelléket, és legnagyobb meglepetésére meg is kapta. Összeszedett néhány holmit, csakhogy a Nostromo makettje túl nagy volt, és nem fért be a házába, így jobb híján egy daru segítségével kirakta a kocsifeljáróra - az űrhajó ott álldogált húsz éven keresztül, kitéve az időjárás pusztításának. Újabb tíz évig egy raktárban tárolta, és innen került a pocsék állapotban lévő makett a filmes ereklyéket gyűjtő és árusító Prop Store szakembereihez. A jobb sorsra érdemes űrhajót gyönyörűen helyrepofozták.

 

A Loch Ness fenekén heverő kellékszörny, amiről később azt hitték, hogy igazi

Az 1970-es Sherlock Holmes magánélete című filmben a nevezetes detektív testvére, Mycroft még az első világháború előtt a brit haditengerészet közreműködésével részt vesz egy kísérleti tengeralattjáró megépítésében a skóciai Loch Nessnél, és a tesztelés során a járművet történetesen a tó elhíresült szörnyének álcázzák. A forgatáshoz eredetileg egy jókora szörnyet építettek, csakhogy túl nehéz volt és elsüllyedt - és meg is feledkeztek róla. Így történhetett, hogy 2016-ban egy csapatnyi szörnyvadász a tó fenekét pásztázva azt hitték, hogy a legendás Nessie tetemét találták meg. Szegényeknek csalódniuk kellett.

(Források: a Cracked két cikke.)