A jó, a rossz és a gyönyörű – Penélope Cruz

Alig pár hét leforgása alatt három filmben és három nagyon különböző szerepben láthattuk Penélope Cruzt, aki megújult erővel tért vissza a filmezéshez, és még mindig csodaszép.

A még most is gyönyörű spanyol színésznő a rettentő idétlen Sacha Baron Cohen filmben, az Agyas és agyatlanban egy kétszínű cselszövőt játszott, aki megszabadítaná a világot a futballhuligánoktól, a Zoolander 2-ben viszont az Interpol divat-divíziójának nem túl okos, de nagyon dögös nyomozójaként láthattuk, a héten bemutatásra kerülő, odahaza készült Mama viszont Cruz drámai oldalát mutatja meg. Julio Medem (Északi-sarkkör szerelmesei, A szex és Lucia) filmjében egy, rákkal diagnosztizált anyát alakít, aki előtt lepereg egész élete, miközben átesik a lelkileg és fizikailag is megterhelő kezelésen és megküzd a szörnyű bizonytalansággal. A három szerep egy nem is annyira hosszú szünet után jött, Cruz 2011-ben, 36 évesen szülte első gyerekét, Leonardo Encinas Cruzt – terhessége alatt is játszott, de a húga, Mónica Cruz volt a testdublőre -, majd 6 hónapra rá már dolgozott a Rómának szeretettel forgatásán. Ezután érkezett második közös gyerekük Javier Bardemmel, Luna Encinas Cruz, de ezúttal egy évig sikerült otthon maradnia a színésznőnek a gyerekkel, de most bepótolta a kimaradást.  

Penélope Cruz Sánchez 1974-ben született Madridban, apja, Eduardo Cruz viszonteladó volt, anyja, Encarna Sánchez fodrász, a kislány pedig eredetileg táncosnőnek készült, és elég komolyan állt a dologhoz. 9 évig tanult klasszikus balettet a Conservatorio Nacionalban, 4 éven át volt a nagynevű Cristina Rota tanítványa és több kurzust végzett New Yorkban is, miközben a jazzel is megbarátkozott. Aztán jött a film. Első szerepajánlatát már 14 évesen megkapta, de visszautasította, mert olyan jelenetek szerepeltek a forgatókönyvben, amit ennyi idősen egyszerűen nem vállalhatott, 15 évesen már szerződése volt egy ügynökséggel, sorozatokban és videóklipekben kapott szerepet. 1992-ben egymás után jött a Sonka, sonka, ahol már együtt játszott későbbi férjével, Javier Bardemmel, és a Belle epoque, és a világ egy csapásra megismerte a filigrán, rendkívül nőies és nagyon tehetséges színésznőt, aki ezután nagyrészt azzal töltötte a karrierjét, hogy elérje, hogy ne csak a külseje alapján ítéljék meg – és, hogy összejöjjön filmbeli partnereivel.

Az olaszul, franciául és angolul is folyékonyan beszélő Cruz hamarosan külföldön is komoly szerepeket kapott, így jött össze Matt Damonnal a Vad lovak (2000) forgatásán, Tom Cruise párja a közösen készített Vanília égbolt (2001) alatt lett – ez a 1997-es Nyisd ki a szemed remake-je volt, amiben szintén Cruz volt a főszereplő – és 2004-ig jártak, majd jött Matthew McConaughey, akivel együtt forgatták a Szaharát (2005). Penélope Cruz ekkor volt a csúcson, és 2006-ban L'Oreal arca lett egy évi 2 millió dolláros szerződéssel, két évre pedig Oscar-t nyert a Vicky Cristina Barcelonával, 2009-ben pedig a Kilenc révén jutott el az Oscar-jelölésig. Előbbi film forgatásán jött végre össze Javier Bardemmel, akivel már két filmje is volt korábban, és azóta is ők a legszebb spanyol pár a világon.