A legnagyobb baj, hogy túl kevés pizzát esznek

A TNMT egy igazi multikulti képregény, amiben a reneszánszt előbb vegyítették a Japán kultúrával és a New York-i undergrounddal, minthogy az napjainkra divatos lett. Bevallom, elfogult vagyok, mert hosszú időn keresztül a teknőcök miatt keltem fel hétvégén, és sokáig csak a világ legviccesebb nevű karatemesterének, Szecskának a tanításaiból tudtam, hogy a teknőcök neveiket olasz sztárfestőkről kapták. Kit érdekel a Sixtusi kápolna, ha Michelangelóról a nuncsaku és a pizza visszaböfögése jut az eszembe?

Mivel a rajzfilm-sorozatot mindenki ismeri, és az elkészült három Tini Nindzsa-filmből is láthatott valamit, ezért a kezdeteket gyorsan ledarálják, hogy rögtön a világot mentsék meg a teknőcök minden idők legdurvább összeesküvésétől: egy elég jól kitalált terrakotta hadsereg tábornokai + egy halhatatlan uralkodó + 13 extrahülyén kinéző szörny veszélyezteti a világot. A zöld nindzsák ezekkel nem nagyon érnek rá foglalkozni, mivel az állandóan okoskodó és kimért Szecska-kedvenc, Leonardo Mexikóban tanulja, hogy legyen még jobb vezető, míg testvérei közül Donatello call centeres lett, Michelangelo szülinapokon teknőcbohóc, az örök forradalmár Raffaello pedig az éjszaka szuperhősévé vált. Szóval nagy a duzzogás és a széthúzás a családban, az öreg szenszei se mond olyan bölcseket már, hiába néz ki eszement jól (neki nagyon jót tett a film: mocsadék patkányból szinte rókaszerű alakká vált) és verekszik úgy, mint Bruce Lee szelleme. A legnagyobb újítás, hogy a teknőcök környékén sertepertélő Aprilt teljesen Lara Croft-osra igazították (keskeny csípő, nagy mell és hatalmas szem), míg barátja, Casey hozza az ütődött, sporteszközökkel felszerelkezett wannabe szuperhőst.

A teknőc-sorozatban mindig sok moralizálás volt, főleg a család szerepe, a jó és a rossz kérdései izgatták az alkotókat és a csapaton belüli széthúzás. Ezek közül mindegyiket megkapjuk most is, de szerencsénkre azért az elég jól megrajzolt akciójelenetek feledtetik velünk a szuperhős-történelem legkínosabb pálfordulását. A legnagyobb baj egyébként a filmmel, hogy kevesebb pizzát esznek ("Egy jó nindzsának egészségeset kell ennie reggelire!" - Szecska). Azét óvatosan az ilyen viccekkel.