A legsokkolóbb filmes csavarok

Íme a filmtörténet 15 legemlékezetesebb csavarja, amiket most SPOILERESEN jól le is lövünk.

A filmvégi csavarok ma már olyan gyakoriak, hogy sokszor meg sem lepődünk rajtuk. Idővel ráadásul minden trükk kiismerhető, pláne, ha valaki az egész karrierjét a váratlan fordulatokkal való zsonglőrködésre húzza fel, mint M. Night Shyamalan. A jó rendező, illetve író azonban mindig képes elaltatni a nézők gyanúját, és váratlan pillanatban sokkolni.

Érkezés (2016)

Forrás: Párbeszéd Háza

 

Az alaphelyzet: Idegenek érkeznek a bolygónkra, az amerikai katonaság pedig az Amy Adams által alakított elismert nyelvészt kéri fel, hogy közvetítsen köztük és a lények között.

A csavar: Louise-nek sikerült megfejtenie az idegenek nyelvét, és a segítségével képes lesz a jövőbe látni. Ekkor derül ki, hogy a múltjából bevillanó flashbackek valójában „flashforwardok”, a még meg sem született lánya jövőjét látta.

Kínai negyed (1974)

Az alaphelyzet: Jake Gittes magándetektívet (Jack Nicholson) egy gazdag és gyönyörű asszony, Evelyn (Faye Dunaway) bízza meg azzal, hogy figyelje meg a férjét és bizonyítsa be hűtlenségét. Menet közben rájön, hogy a nő testvére, Katherine is fontos szerepet játszik az ügyben.

A csavar: Amikor a detektív kérdőre vonja Evelynt, kiderül, hogy Katherine nemcsak a testvére, de a lánya is, Evelynt ugyanis 15 éves korában megerőszakolta az apja.

A tégla (2006)

Forrás: Intercom

 

Az alaphelyzet: Az ír maffia legtehetségesebb fiatal tagja, Colin Sullivan (Matt Damon) felvételizik a Massachusettsi Rendőrakadémiára. Azt a feladatot kapta, hogy legyen tökéletes rendőr, szerezzen magának egyre magasabb rangot a testületben, és jelentsen mindent igazi megbízóinak. Ám egy másik fiatal rendőrtiszt, Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) hasonló feladatot kap: neki Boston nagyhatalmú bűnszövetkezetébe kell jelentkeznie, hogy ott lehetőleg a keresztapa közelébe kerüljön.

A csavar: Egyikük sem éri meg a film végét. Egy brutális jelenetben Sullivan megöli Costigant, vele pedig egy nyomozó (Mark Wahlberg) végez.

Ördöngösök (1955)

Port.hu

 

Az alaphelyzet: Egy szadista iskolaigazgató ellen összefog a felesége és a férfi szeretője, hogy meggyilkolják – csakhogy a holttest eltűnik és egyre több különös esemény történik.

A csavar: A férj csak eljátszotta a halálát a szeretője segítségével.

Star Wars: A birodalom visszavág (1980)

Az alaphelyzet: Luke Skywalker felkészül a gonosz Darth Vader elleni végső küzdelemre Obi Wan Kenobi és Yoda mester segítségével.

A csavar: A nagy leszámolás során derül ki, hogy a főgonosz, vagyis Vader nagyúr valójában Luke apja, ami azt is jelenti, hogy Leia hercegnő, akivel korábban flörtölt is, a húga.

Harcosok klubja (1999)

Az alaphelyzet: Jack (Edward Norton) önismereti terápiás csoportokba jár. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed.

A csavar: A narrátor, azaz Jack és Tyler ugyanannak a személyiségnek a két oldala – vagyis egy és ugyanaz a két ember.

Játsz/ma (1997)

Az alaphelyzet: Egy gazdag és unott bankár (Michael Douglas) eltűnt öccse újra felbukkan a színen. A tékozló fiú (Sean Penn) különleges születésnapi ajándékot talál ki: egy titokzatos játékban való részvételt ajánl bátyjának. A szervező cég egyszerűen felszívódik, mikor a bankár véletlenül megöli a saját testvérét. A játék tétje immár a saját élete.

A csavar: A játék tényleg csak egy játék, és a testvér is életben van.

Tűnj el! (2017)

Az alaphelyzet: Chris (Daniel Kaluuya) és a barátnője, Rose (Allison Williams) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás szüleit, a lány meghívja Christ egy hétvégére a családi birtokra. Chris a család túlzottan előzékeny vendégszeretetét annak tulajdonítja, hogy ezzel próbálják leplezni zavarukat, amiért a lányuk egy fekete sráccal jár. Ám ahogy telik a hétvége, egyre több nyugtalanító dolog történik.

A csavar: Chris balsejtelmei beigazolódnak, az egész család egy szektaszerű szervezet tagja, az a módszerük, hogy Rose segítségével fiatal feketéket csalogatnak a birtokukra, ahol a közösségükhöz tartozó idős vagy beteg emberek agyát beleoperálják a „vendégeik” testébe.

Holtodiglan (2014)

Az alaphelyzet: Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) ötödik házassági évfordulójukra készülnek. Viszont az ünnepi nap reggelén Amy nyomtalanul eltűnik. Nick a rendőrséghez fordul, de a nyomozás előrehaladtával szinte mindenki arra gyanakszik, hogy Nick az elkövető.

A csavar: A fordulatra itt nem kell a film végéig várni, már féltávnál kiderül, hogy Amy tervelte ki a saját ál-elrablását, bosszúból azért, mert a férje megcsalta.

Jó éjt, anyu! (2014)

Az alaphelyzet: Egy magányos vidéki házban él Lukas és Elias, a kilencéves ikerpár az anyjukkal, aki még nem heverte ki az autóbalesetét követő plasztikai műtéti beavatkozás következményeit. Az arca felpuffadt, és groteszken néz ki bekötözött fejjel. Ahogy egyre szigorúbb a gyerekekkel, a fiúk kételkedni kezdenek abban, hogy valóban az anyjuk van-e a kötések alatt.

A csavar: Az egyik gyerek életét vesztette az autóbalesetben, a másik csak elképzeli őt, miközben bosszút áll az anyján, akit felelősnek tart a tragédiáért.

Azonosság (2003)

Port.hu

 

Az alaphelyzet: Tíz titokzatos idegent kényszerít egy elhagyatott motelbe az ítéletidő. A balesetet okozó Ed (John Cusack), Rhodes (Ray Liotta), a veszélyes fegyencet szállító rendőrtiszt, a gyönyörű Paris (Amanda Peet), egy rejtőzködő szerelmespár, a megsérült család, és a szálló állítólagos tulajdonosa hamar rádöbbennek, hogy egy sorozatgyilkos célpontjaivá váltak. Ahhoz, hogy túléljék az éjszakát, rá kell találniuk a titokra, ami összeköti őket.

A csavar: A 10 idegen valójában egyetlen ember 10 különböző személyisége. A motel álvalóságát az orvosai hozták létre, hogy kiderítsék, a 10 személyiség közül melyik hajlamos a gyilkosságra. Edre gyanakodnak, de valójában a 9 éves Timmy a gyilkos.

Memento (2000)

Az alaphelyzet: Leonard Shelby (Guy Pearce) életét egyetlen cél vezérli: megtalálni azt, aki megölte és megerőszakolta feleségét, és bosszút állni haláláért. Leonard azonban egy furcsa gyógyíthatatlan betegségben szenved. Olyan amnéziás, aki a frissen szerzett élményekre képtelen emlékezni. Egyetlen dologban biztos csupán: bosszút akar állni. Végig Sammy Jankis nevét emlegeti, a férfit, aki véletlenül megölte a feleségét.

A csavar: Nem az a férfi ölte meg a nőt, aki megerőszakolta. Vele Leonard évekkel ezelőtt végzett, csak nem emlékszik rá. A gyilkos valójában ő maga, az igazi neve pedig: Sammy Jankis.

Oldboy (2003)

Port.hu

 

Az alaphelyzet: Oh Dae-soo az elmúlt 15 évet egy privát cellában töltötte, de fogalma sincs arról, ki és miért zárta be. Odabent egyetlen kapcsolata a külvilággal egy televízió volt, így szerzett tudomást róla, hogy feleségét megölték és a rendőrség őt gyanúsítja. Amikor másfél évtizeddel később mindenféle magyarázat nélkül kiszabadul, megpróbálja kinyomozni, hogy ki és miért tette tönkre az életét. Megismerkedik egy fiatal lánnyal, aki segít a nyomozásban, és egymásba is szeretnek.

A csavar: A nő valójában a lánya, az elrablói intézték úgy, hogy találkozzanak.

Más világ (2001)

Port.hu

 

Az alaphelyzet: Grace egyedül, és szigorú erkölcsi normáktól vezérelve neveli fel gyermekeit a viktoriánus házban. Lánya és fia furcsa betegségben szenvednek: nem tehetik ki magukat direkt napfénynek. Amikor három új szolgáló érkezik a házhoz, meg kell tanulniuk a legfontosabb szabályt: a kastélyt mindenkor félhomályban kell tartani; egyetlen ajtót sem szabad kitárni anélkül, hogy a mögötte lévőt be ne zárták volna.

A csavar: Kiderül, hogy tényleg egy szellemsztorit látunk, csak nem úgy, ahogy képzeltük: valójában Grace és a gyerekei a szellemek. A nő ölte meg őket, mielőtt magával is végzett volna.

A tökéletes trükk (2006)

Az alaphelyzet: Két fiatal bűvész vetélkedik egymással, a feltűnő és kifinomult Robert Angier és a kissé bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden. Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak. Ettől kezdve legfőbb vágyuk, hogy legyőzzék a másikat. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a gyilkos versenyt közöttük.

A csavar: Kiderül, hogy mi áll a trükkök hátterében. Bordennek van egy ikertestvére, ezzel csinálják meg a híres „teleportált ember” mutatványt. Angier titka ennél kegyetlenebb, Tesla technológiáját felhasználva minden este megöli a saját klónját.

via: Independent

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a női zenészekről is.