A legszebb szemek és egyebek - Eva Green portré

Már első filmjében megjegyeztük és megszerettük, és nem csak azért, mert a játékidő jelentős részében meztelen volt, hanem, mert a nagyrészt francia színésznő gyönyörű és tehetséges!

Eva Green 1980. július 5-én látta meg a napvilágot Párizsban, egy svéd származású fogorvos és Marlène Jobert francia színésznő és írónő lányaként - van egy kétpetéjű ikertestvére is, Joy, akit valamiért dugdosnak a világ elől, pedig rá is kíváncsiak lennénk. Apai ágon a híres francia zeneszerző, Paul Le Flem dédunokája, tanulmányait pedig Párizsban, de angol nyelvű iskolákban végezte -  az itt megszerzett nyelvtudás később igen jól jött pályája során. Kezdetben az egyiptológia vonzotta, de 14 éves korában megnézte az Adele H. története című drámát, és a rá sokban hasonlító Isabelle Adjani zseniális játékának hatására döntötte el, hogy színésznő lesz. Bár szülei féltették az egyébként csendes, érzékeny lányt a pályától, látva lelkesedését, végül támogatták céljai elérésében. Eva 17 évesen iratkozott be a párizsi Eva St. Paul Drama Schoolba, de Londonban és New Yorkban is elvégzett egy-egy drámakurzust.

Miután visszatért Párizsba, több színpadon is bizonyíthatta tehetségét, melyet a közönség és a szakma egyaránt elismert - a Jalousie en trois faxban nyújtott alakításáért például Molière-díjra jelölték.Hamarosan a film világába is belecsöppent, miután felfigyelt rá Bernardo Bertolucci rendező, és felkérte az Álmodozók főszerepére – Bertolucci fedezte fel egyébként annak idején Liv Tylert is! Az erotikus jelentekben bővelkedő 2003-as dráma meghozta számára az ismertséget, egy évvel később az Arsene Lupinben játszott, majd 2005-ben a Mennyei Királyságban láthattuk Orlando Bloom oldalán – igaz, csak a film megnézése után tudatosult benne, hogy jelenetei zömét kihagyták a végső verzióból.

A nagy áttörést végül egy réges-régi széria jelentette: a 2006-os Casino Royale-ban ugyanis ő játszotta Vesper Lyndtet, vagyis Daniel Craig, azaz a 007-es ügynök kedvesét – és ő lett hivatalosan is minden idők negyedik legjobb Bond-lánya, ami nagy szó, de a szerepért egy BAFTA-díjat is kapott. 2007-ben Az arany iránytűben boszorkányt játszott, majd a Franklyn című elvont drámában drámában tűnt fel két idősíkban is, 2010-ben pedig ő lett a Womb - Méh Rebeccája, aki megszüli szerelme klónját – mindezt Fliegauf Benedek „kezei között”. 2011-ben a sorozatok világába is belekóstolt, elvállalta ugyanis a Camelot című, finoman szólva sem túl sikeres kosztümös szériában Morgana, a boszorkány szerepét. A Merülésekben leszbikus tanárnő volt, aki beleszeret kihívó tanítványába

Evának valahogy nincs szerencséje szerepeivel: a Tim Burton rendezte Éjsötét árnyék megbukott, pedig szőke volt benne és nagyon kihívó, majd két sikertelen folytatásban is szerepet játszott, a 300 - A birodalom hajnala-ban egy bosszúálló hadvezérnő volt, a Sin City: Ölni tudnál érte-ben (2014) pedig igazi femme fatal, olyan dögösen, hogy még a film plakátjával is problémák akadtak – a cenzorok szerint túl kihívó volt rajta. Nem sokan figyeltek fel a A Megváltás című westernjére sem, és ehhez képest rendkívül sikeres volt a Penny Dreadful, avagy Londoni rémtörténetek című széria, amivel most már tényleg sikerült elkapnia a sorozatgyeplőt – merthogy a sorozat az új film! Gyaníthatóan a szintén Burton rendezte  A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sem lesz óriási siker, pedig hősnőnk most is beleadott apait-anyait a gondjára bízott gyerekeket az élete árán is megvédő címbéli Vándorsólyom kisasszonyként.

Következő filmje az Euphoria lesz, amelyben Alicia Vikander lesz a partnere, majd a Based on a True Story következik Roman Polanski rendezésében. Sokat dolgozik akkor is, ha éppen nem forgat: volt már az Emporio Armani és a Lancome arca, de népszerűsítette a Heinekent vagy Christian Dior Midnight Poison fantázianevű illatát is. Évekig a magyar származású Marton Csokas színésszel járt, akivel még a Mennyei királyság forgatásán jöttek össze, ám 2009-ben szakítottak, azóta pedig szinte teljes a hírzárlat szerelmi élete körül, de legutóbb Johnny Depp-pel hozták hírbe, akivel az Éjsötét árnyakban játszottak együtt. A színésznő az UNICEF támogatója.

.