A megnyerő zseni - Kevin Spacey

  • Bruti / PORT.hu

Egy színész, rendező, forgatókönyvíró és producer, aki bármit is csinál, képtelen hibázni. Volt már trükkös bűnöző, jólelkű tanár, förtelmes főnök, földönkívüli és az USA elnöke is, de bármihez nyúl, abból siker lesz. Sosem szerepel a bulvárban, mégis arca gyakran a címlapokról köszön vissza, aminek egy oka van: a ragyogó tehetsége.

Kevin Spacey Fowler néven látta meg a napvilágot 1959-ben, a New Jersey-i South Orange.ban. Anyja titkárnő, apja műszaki szerkesztő. Bár ő maga nem szívesen beszél róla, de egy interjúban a bátyja elmondta, hogy apjuk szadista volt és szexuálisan zaklatta a családot. Ráadásul külsejében és öltözködésében Adolf Hitlert másolta, és tagja volt az Amerikai Náci Pártnak. A család sokat költözött, míg végül Kaliforniában telepedtek le. Spacey-t egy katonai akadémiára küldték, de rövidesen kitették, így beiratkozik a San Fernando-i Chatsworth főiskolára. Ekkor már nagyon érdeklődött a színjátszás iránt, be is kerül a Muzsika hangjába. A diploma után ismerkedik össze Val Kilmerrel, aki arra bíztatja, hogy jelentkezzen egy drámaiskolába. Eleinte színdarabokban tűnt fel, később próbálkozott meg a filmezéssel.

Filmes pályafutása természetesen kis szerepekkel kezdődött, de olyan sztárok közelébe kerülhetett, mint Jack Nicholson és Meryl Streep. Szerepet kapott a legendás Vaklárma vígjátékban, majd többször is együtt játszott Jack Lemmonnal. A Glendarry Glen Rossban már komoly szerepet kap, majd a Felelősségünk teljes tudatában következik, ahol a fura szomszéd megformálásáért már a kritikusok is elismerték. A Filmcápák hálójában után jött egy igazi nagy dobás, a Közönséges bűnözők, amiért megkapta az első Oscarját a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. De erre az évre még tartogatott egy meglepetést. A Hetedik című thrillerben olyan zseniálisan alakítja John Doe figuráját, hogy az külön cikket érdemelne, és ezzel végérvényesen bekerül a legnagyobb színészek közé.
És ekkor még nem is volt karrierje csúcsán. Sokat dolgozik, évente átlagosan két-három filmben szerepel, fő és mellékszerepekben egyarán. Az Amerikai szépségért újabb Oscar díj a jutalma, ezúttal már a legjobb férfi főszerepért. Az ezredfordulót olyan filmekkel kezdi, mint a Jövő kezdete, amiben egy lelkiismeretes tanárt alakít, akinek szavai egy kisfiú életét változtatja meg gyökeresen, majd érkezik a szintén zseniális K-Pax –A belső bolygó. Prot a földönkívüli lény szerepe visszafogott játékával együtt is talán egyik legjobb alakítása.

Számtalan filmje készül mai napig, bár már évek óta leigazolt a Netflix csapatához, ahol a Kártyavár című sorozatban, a világ legcinikusabb elnökét játssza, hallatlan sikerrel.

Szívesen vállal zenés szerepet, hiszen kiválóan énekel. A tengeren túlon című film annyira fontos volt neki, hogy maga írta, rendezte és a főszerepet is eljátszotta benne, amiért Golden Globe-ra jelölték és az általa énekelt filmzenei album Grammy–díj jelölést is kapott.

Szerencsénkre ma is aktív, így játékát nem kell nélkülöznünk a jövőben sem. Adatlapja szerint több filmet is készít, legközelebb pedig egy macskának kölcsönzi hangját a Kilenc élet vígjátékban.

A PORT.hu ajánlja:

Förtelmes főnökök 2, HBO, április 6., 18:10

21 - Las Vegas ostromaAMC, április 12., 14:50  és DIGI FILM, április 12., 1:20 

KecskebűvölőkFILM MÁNIA, április 13., 22:40