A PORT.hu ahol tud, segít: röhögni akarok, mit nézzek?

Kérem szépen indítunk egy önsegélyező rovatot kezdő (nem feketeöves) tévéfüggőknek, akik szeretnének hamar képbe kerülni, de nem akarnak sokat klikkolni és vadászni a a tartalomért, mert vagy egész nap a képernyő előtt ülnek, vagy mire hazaérnek, már csak tévézni szeretnének, nem informálódni. Első körben azt nézzük meg, hogy ha valaki röhögni akar, és már unja a Rém rendes családot és a Jóbarátokat, akkor milyen tartalomra ugorjon rá.

Namármost ha én drámát akarnék nézni, tuti, nem egy olyan csatornára szánnám rá az időmet, aminek a nevében benne van a Comedy, azaz komédia szó, ebben azt hiszem mindenki egyetért velem. Ha viszont vígjátékokat néznék…nem ragozom, mert minek, irány a Comedy Central, a hazai vicces sorozattermés javát szállító csatorna. Amellett, hogy itt látható a nagyon kevés (értsd: egy kezemen megszámolom) hazai gyártású, humoros műsorok bizonyos hányada (Comedy Central bemutatja, Magyarok az űrben), a nemzetközi, (értsd: amerikai) sitcomtermésből is bőven merítenek, ezek közül ajánlunk párat.

A hagyományos, többkamerás sitcomokat szokás aláröhögősnek nevezni, pedig konzervnevetést már nem nagyon használnak a tévében, inkább úgy kell elképzelni a felvételt, mint egy színházi előadást: a közönség a nézőtéren élőben látja, ahogy előtte egy, két vagy három berendezett díszletben mókáznak a színészek. És ha vicces, amit lát, röhög - ezt a hangot veszik fel és keverik az epizódok alá. Ilyen például a Joey (minden reggel 7:30), amiben Joey Tribbiani, a Jóbarátok egyik karaktere igyekszik boldogulni Hollywoodban, és kijönni a testvérével és az unokaöccsével. Közepesen vicces, Jóbarátok-fanoknak javalljuk.

Szintén többkamerás vígjáték a Mike & Molly (hétköznap 18:30), amiben egy túlsúlyos pár mókázik, és ha nem Melissa McCarthy lenne a női főszereplője, nem is foglalkoznánk vele, de a nő annyira vicces, hogy nem lehet kihagyni. A Comedy Central legfrissebb többkamerás sitcomja a Modellek közt, amiben egy lúzer kávéházi felszolgálót felfedez egy modellügynökség, de nem az arca vagy a teste miatt, mert még tán az anyja sem rakná ki a vitrinbe, hanem a keze miatt, amivel tökéletesen el lehet adni egy hajsütővasat vagy kávéfőzőt. Tommy beköltözik egy olyan lakásba, ahol rajta kívül két dögös modellcsaj és egy öntelt modellfickó lakik - a viccek forrása innentől egyértelmű. Vasárnap esténként látható, 9-től.

A mai, modern sitcom viszont nem ilyen, hanem ún. egykamerás, avagy filmszerű, pont úgy néz ki, mint egy dráma, sok  külső helyszín és nincs aláröhögés, a lényeg azonban továbbra is a nevettetés. A spektrum egyik végén ott van a Kertvárosba száműzve, amiben egy apa és lánya költözik ki a nyüzsgő nagyvárosból a kertvárosi nyugiba, és immáron harmadik évada nem értik, mit keresnek ott (vasárnap este 8), középen helyezkedik el a tökéletes Jóbarátok-pótlék Happy Endings, amiben hat jóbarát igyekszik boldogulni Chicagóban, a hangsúly pedig a párkapcsolatokon van (hétköznap reggel 7-től el lehet csípni). A skála másik végét a Louie képviseli, az a sitcom, ami úgy vicces, hogy tulajdonképpen iszonyú drámai, és egy Louis CK nevű komikus életéből vett apró kis történetek és szürreális kalandok összessége New Yorkban, ami így elsőre lehet nem hangzik túl jól, pedig nagyon is az, az egyik legjobb sorozat mostanában a tévében. Párkapcsolat, kapuzárási pánik, gyereknevelés, munkahelyi gondok, kiégés, általános frusztráció - Louie mindennel foglalkozik, tessék nézni, érdemes (minden este 00:30-tól).

PORT.hu ajánlja:

Joey, Comedy Central, minden reggel 7:30

Mike & Molly, Comedy Central, hétköznap 18:30

Modellek közt, Comedy Central, vasárnap esténként 21:00

Kertvárosba száműzve, Comedy Central, vasárnap este 20:00

Happy Endings, Comedy Central, hétköznap reggel 7:00