A Salt-rejtély

  • L. Zs. / PORT.hu

A Halálos nyugalommal és a Férfias játékokkal ismertté vált rendező, Phillip Noyce A csontember után ismét Angelina Jolie-val dolgozott: Jolie a kőkemény CIA-ügynök és gyengéd feleség Evelyn Salt bőrébe bújt. De vajon hősnőnk valóban az, akinek látszik?

A nevem Salt. Evelyn Salt.
Evelyn Salt (Angelina Jolie) a CIA titkosügynöke, de egy átlagosnak tűnő munkanap végén az irodába besétáló orosz disszidens (Daniel Olbrychski) a KGB által kiképzett kémként nevezi meg. Azt állítja, hogy Salt alvó ügynök, aki már gyerekként alapos spionképzésen esett át, és évek óta arra vár, hogy végrehajtson egy különösen fontos feladatot. Ennek most érkezett el az ideje: likvidálnia kell a hamarosan Amerikába látogató nyugatbarát orosz elnököt. A CIA természetesen szeretne a történet végére járni, ám Salt megszökik, hogy bizonyítsa ártatlanságát és megvédje pókszakértő férjét, Michaelt (August Diehl). Ettől kezdve egyszerre fut versenyt az orosz kémekkel, az amerikai ügynökökkel (Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor) és az idővel.

A női Bourne
A forgatókönyvíró, Kurt Wimmer eredetileg férfi figurára írta meg Salt ügynök alakját, és a szerepet állítólag Tom Cruise-nak szánták. Amikor ez kútba esett, a főhős Edwinből Evelyn lett, a választás pedig az akciófilmekben Lara Croftként és Mrs. Smith-ként már bizonyító Angelina Jolie-ra esett. A film ettől nem nőiesedett el: Evelyn igazán "tökös" ügynök, aki ha kell vállról indítható rakétát gyárt irodai eszközökből, mozgó teherautóra veti magát egy híd tetejéről, sokemeletnyi magasságban ablakpárkányokon egyensúlyoz, templomot robbant, valamint puszta kézzel iktat ki komplett ügyosztályokat és kémhálózatokat.

Tovarisi, konyec
Akcióban tehát nem szenved hiányt az erre éhes néző, és a történet alapötlete is egészen ígéretes: a hajdani Szovjetunióban gyerekeket loptak el a szüleiktől, hogy aztán tökéletes kémeket képezzenek belőlük, akiket később nyugatra helyeztek alvóügynökként. Bár a forgatókönyv megírása idején a hidegháborús orosz ármánykodások és a KGB-ügynökök csillaga már leáldozott, a producerek nagy örömére nem sokkal a bemutató előtt ismét aktualitása lett a témának az Amerikában lefülelt orosz kémhálózat révén. Az alapötlet tehát nem hangzik rosszul, sajnos azonban a történet nem a megfelelő személy kezébe került. Így a végeredmény egy ígéretesen induló, akciójelenetekben bővelkedő film, amit azonban agyoncsap a sok logikai megbicsaklás, a gyenge lábakon álló motivációk és magyarázatok, melyek közül spoiler nélkül nehéz lenne bármit is megemlíteni. Mindenesetre a hihető és összefüggő történet kidolgozása jócskán háttérbe szorult, hogy minél több menekülésre és közelharcra jusson idő. Mintha csak azt gondolták volna az alkotók: a néző úgyis annyi üldözést, lövöldözést és robbantást lát majd, hogy se ideje, se kedve nem lesz gondolkodni közben.

Mr. és Mrs. Pókász
Ami a szereplőket illeti: Angelina dögös és hiteles a szerepében, még csontsoványsága is kapóra jön az észak-koreai fogság-jelenetben. Felfoghatatlan azonban, hogy kinek támadt az a hajmeresztő ötlete, hogy szőke nőt csináljanak Jolie-ból - szerencsére a rejtőzködés idején átfesti a frizuráját. Jellemző egyébként, hogy ő a gyes után nem valamiféle romantikus vígjátékkal tért vissza, mint Jennifer Lopez.
A terrorelhárító ügynököt alakító Chiwetel Ejiofor és a Salt CIA-s főnökét játszó Liev Schreiber sem okoz csalódást, még ha előbbinek nincs is túl sok szerepe, utóbbi pedig jócskán hízott fejre a Sikoly óta. Kellemes meglepetés, hogy a CIA-hoz besétáló titokzatos oroszként a neves lengyel színészt, Daniel Olbrychskit láthatjuk viszont, aki telitalálat volt Orlov szerepére. Ugyanez sajnos nem mondható el az Evelyn férjét alakító átlagos külsejű, kissé feminin, karizmatikusnak semmiképp, de vonzónak is csak nagy jóindulattal nevezhető August Diehlről, aki semmilyen módon nem passzol a Jolie-féle Evelyn Salthoz. Nehéz elhinni, hogy ez a kegyelmet nem ismerő, kőkemény gyilkológép bármire képes érte.

Kinek ajánljuk?
- Angelina Jolie rajongóinak.
- Aki egy pörgős, cselekménydús akciófilmre vágyik.
- Aki örömmel fogadja, hogy végre nem Tom Cruise, vagy egy másik hímnemű a szuperhős.

Kinek nem?
- Akit zavarnak a műélvezetben a forgatóköny logikai bukfencei és hiányosságai.
- Aki szerint a KGB-ügynökös sztorik felett eljárt az idő.
- Aki megbocsáthatatlannak tartja Angelina Jolie szőke parókáját.


6/10