A Smaragdváros románca

  • L. Zs. / PORT.hu

A sötét horrorok, thrillerek és krimik rendezője, Sam Raimi úgy érezhette, a cukormázas családi fantasy még hiányzik a direktori palettájáról, ezért elkészítette az ismert Óz-történet előzményfilmjét.

Vigyázat, csalok!

A kisstílű vándormutatványos és szívtipró, Oscar Diggs (James Franco) épp egy felbőszült, féltékeny erőművész elől menekül, amikor léghajóját beszippantja a tornádó. Halálfélelmében még azt is megígéri a Mindenhatónak, hogy becsszó, jobb emberré válik. Ennek bizonyítására hamarosan lehetősége nyílik, amikor egy mesebeli országban ér földet, melynek neve Oz, és ahol a próféciák megjövendölték, hogy egy égből érkező varázsló vet véget a gonosz boszorkány uralmának. Oscar sármjának a három boszorkány egyike sem tud ellenállni, Theodora (Mila Kunis), nővére Evanora (Rachel Weisz), és Glinda (Michelle Williams) egyaránt őt tekinti a nép megmentőjének, de csak később derül ki, hogy közülük ki a barát és ki az ellenség.

[img id=434840 instance=1 align=left img]Óz, a túl hatalmas

A Smaragdvárosba vezető sárga út és a nagy varázsló klasszikus meséje sokak kedvence, az 1939-es filmfeldolgozás pedig már történelem. A Disney legújabb vállalkozását nagy várakozás előzte meg, hiszen a fantáziadús történet és napjaink technikai vívmányainak találkozása mindenképp sokat ígért. A végeredmény azonban igencsak felemás lett. Az alkotók mindent egy lapra tettek fel: a látványvilág monumentális, fantasztikus, lenyűgöző, különösen 3D-ben. Igaz, a digitális munkások időnként elvetették a sulykot: néha már giccsesnek érezzük a burjánzó tarkaságot, és a 43 éves Rachel Weisz arcából is túlzás volt majdnem húsz évet leradírozni – de bárcsak ez lenne a legnagyobb baj.

A valódi gond az, hogy az alkotók a külsőségekkel akarják eladni a filmet, a tartalom igencsak szegényesre sikeredett. Mintha a kivitelezés költségeit a forgatókönyvíró fizetésén akarták volna megspórolni. A történet minden mozzanatát ezerszer láttuk-hallottuk már, a párbeszédek bugyuták, a poénok erőltetettek, az izgalom elenyésző, a majom idegesítő, a porcelán-lányka cukiságfaktora pedig minden határon túlmegy.

Gyermeteg felnőttek, koravén gyerekek?

Az sem világos, hogy tulajdonképpen kinek szánták ezt a filmet. Némely részek egészen gyerekesek, ezért felnőttek számára sziruposak és/vagy unalmasak. Talán egy 5-6 éves élvezné ezeket, ugyanakkor 12 év a korhatár. Vannak viszont olyan jelenetek, amelyek túlságosan ijesztőek lehetnek egy gyereknek, de a pajzán utalgatások sem hiányoznak. A gyártó talán azt szerette volna, ha a család minden tagja megtalálja a filmben, ami neki való, de ezzel inkább azt érte el, hogy igazán csak a 12-14 éves korosztálynak ajánlható. Mindent egybevetve a külcsín 8 pont, de a belbecs csak 5.

Kinek ajánljuk?
- A "mindent a szemnek" elv híveinek.
- Aki nem szeretne sem izgulni, sem agyalni a moziban.
- James Franco és/vagy Michelle Williams rajongóinak.

Kinek nem?
- Aki azt szeretné, ha nemcsak a látvány kápráztatná el, hanem a történet, a karakterek és a párbeszédek is.
- Aki a klasszikus Óz-történet újrafeldolgozását várja Dorothy-val, a bádogemberrel és a többiekkel.
- Aki könnyen kap cukormérgezést.

6,5/10