A strandon túl: 5 gyerekbarát program a Balatonnál

Örök kérdés, mit lehet csinálni a Balatonnál a strandoláson kívül, pláne, ha rosszra fordul az idő. Most gyerekeseknek ajánlunk pár lehetőséget, köztük néhány esőben is működő opcióval.

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Balatonfüred

A látogatóközpont nehéz műfaj, mert minek egy épület kitömött állatokkal, ha ki is lehet menni a természetbe. A füredi Bodorkával viszont nehéz vitatkozni, mert egy-egy madarat, rókát vagy őzet kirándulás közben is megfigyelhetünk, de azt mégse mondhatjuk a gyereknek, hogy menj be a Balatonba és nézd meg a halakat! Merthogy a partmenti Tagore sétányon a helyi vízi élet szereplőit nézhetjük meg közelről. Annak ellenére, hogy ezek közel sem olyan látványosak, mint a tengerek lakói, hatalmas élmény közelről megfigyelni őket, és az óriási csukák abszolút lenyűgőző látványt nyújtanak.

Forrás: Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

 

 

Kompozás Tihany és Szántód között

Kompozni önmagában is élmény, főleg autók iránt érdeklődő gyerekkel, ráadásul Tihany környékén általában elég menő a felhozatal, és a fedélzeten jól meg is lehet figyelni a jobbnál jobb járgányokat. A tihanyi Kossuth Lajos kompot ráadásul épp most újították fel 150 millió forintból, és koncerteket is szerveznek rá, augusztus 25-én délelőtt például az Alma zenekar lép fel a vízen. Utána pedig körül lehet nézni a másik parton, mielőtt visszaindulnánk.

Fotó: Fortepan

 

Minimax gyerekhajó

A balatoni hajóutak elég hosszúra tudnak nyúlni, és a vízen nem sok érdekes dolgot lehet csinálni. Ezen segítenek a Minimax gyerekhajók, amik több Balaton-parti városból indulva igazi gyerekszórakoztató-központokként szelik a vizet. A különböző kreatív foglalkozások mellett koncerteken is részt vehetnek az utazók, és az esős idő sem jelent problémát, illetve a pelenkázás is megoldható.

 

Csukás István színház, Balatonszárszó

2011-ben a Süsü, a sárkánnyal és magával Csukás Istvánnal nyitott meg a balatonszárszói színház a gyerekbarát déli parton. A hajdan elfeledett kertmozi felújításával ahhoz szerettek volna hozzájárulni, hogy Szárszó valódi gyerekparadicsommá válhasson. A programokat a Dumaszínház szállítja, például megelevenítik a Pumuklit és Mekk Eleket Romhányi fergeteges szövegeivel.

 

Veszprémi állatkert

A tótól 15 kilométerre kell csak eltávolodnunk, hogy játékos zebracsikót, ifjú indiai antilopokat vagy ormányos medvebocsokat láthassunk. Az állatkert egyik különlegessége az állatbarát kialakítású két hektáros Afrika kifutó, aminek sztárja Pablo, a szélesszájú orrszarvú. Dínórajongó gyerekeknek jó hír, hogy tavaly egy Dínó Park is nyitott az állatkertben, ahol ötven életnagyságú dinoszauruszt lehet megcsodálni. A nézelődésen túl lehet dinó hátán lovagolni és T-Rex szájában fényképezkedni, és ki lehet próbálni, milyen régészként dinoszauruszcsontvázra bukkanni.