A szerencsén múlt, hogy Bruce Willis ma világsztár

Bruce Willis egy viszonylag sikeres tévészínész volt, John McClane szerepében ismerte meg a világ. Viszont mázlija volt, kevesen múlt, hogy Clint Eastwood, Arnold Schwarzenegger, vagy éppen Frank Sinatra játsza el az őt a sztárságig repítő szerepet.

Kevésbé ismert tény, de a Die Hard egy regényadaptáció, Roderick Thorp Nothing Lasts Forever című könyvén alapszik. A mű jogai sokáig Clint Eastwoodnál voltak, aki filmre is akarta vinni a ‘80-as évek elején, a főszereplőt játszva, akit a könyvben amúgy Joe Lelandnek neveztek. Aztán amikor végül Joel Silverhez kerültek a jogok, aki akciófilmet akart készíteni belőle, a fő motívumokat megtartva, de alaposan átgyúrva az alapanyagot, elkezdtek akciósztárokban gondolkodik, viszont egészen hihetetlen, kinek ajánlották fel legelőször a szerepet. A korántsem akciófilmjeiről híres Frank Sinatra volt a legelső, akit megkerestek, aki akkor már 73 éves öregember volt. Na nem azért, mert mindenképpen őt akarták, viszont a Nothing Lasts Forever Thorp egy előző könyvének, A detektívnek a folytatása, amiből 1968-ban film készült ugyanezzel a címmel, Frank Sinatra-val. Akkor viszont olyan szerződést írt alá Sinatra, hogyha egyszer filmet készítenek a regény folytatásából is, akkor neki kell először felajánlani a főszerepet, így Joel Silver producert kötelezte a szerződés.

Mázlijukra az élete alkonyán járó sztár nagyvonalúan visszautasította a megkeresést, így kezdődhetett az érdemi kasztingolás. Így megkeresték rögtön azt, akit a legalkalmasabbnak gondoltak a szerepre: Arnold Schwarzeneggert. Mivel ő nem vállalta, jött a következő jelölt, egy Bruce Willis nevű fickó, aki akkoriban a Simlis és a szende című sorozat egyik főszereplője volt. Viszont őt szerződés kötötte a szériához, de megoldotta. Nappal forgatta a Simlis és szendét, éjszaka pedig a Drágán add az életedet. Pedig ha Schwarzenegger akkor igent mond, jó eséllyel most szegényebbek lennénk egy világsztárral, ugyanakkor nehéz elképzelni mással a figurát, Bruce Willis maga lett John McClane, a nép egyszerű gyermeke, akinek nincs végtelen tölténye, nem egy izomkolosszus, koszolódik az atlétatrikója, szétvgja az üvegszilánk a lábát, és úgy alapvetően tele van a töke folyamatosan a világgal, McClane senki mással nem működött volna ilyen jól. Sőt, olyan jól, hogy benne is ragadt a szerepben, a folytatások mellett ugyanis mind Az utolsó cserkészben, mind a Ponyvaregényben, mind pedig Az ötödik elemben nagyon hasonló, zsörtölődő, nagydumás kisembert játszott, akivel azért nem érdemes packázni. Ezek a filmek mind nem lennének ugyanazok nélküle. 

Az ötödik elem - TV2: Szerda (Május 18.) 21:20