A Szobán túl – Heti bemutatók

A hét legszebb filmje egész biztosan a 4 Oscarra jelölt A szoba, de játszik még a 3 jelöléssel bíró A dán lány, egy erős balkáni vígjáték, egy viharos katasztrófafilm, egy mocskosszájú De Niro komédia, egy könnyed svéd családi film, Kenneth Branagh, egy békás animáció és egy természetgyógyászos doku.

Breki, a békakirályfi 

Nem, nem a Muppet Show Brekijéről van szó, sajnos, hanem egy kevésbé jól megrajzolt, de aranyos figuráról, egy kis békáról, aki nem szeret ugrálni és a vizet sem igazán szívleli. Ahhoz, hogy megtalálja helyét a világban, barátjával, a repülőmókus lánnyal belevetik magukat az Amazonas dzsungelébe. Útjuk során megannyi érdekes és olykor furcsa állattal találkoznak, a dzsungel mélye pedig számos kalandot tartogat számukra, jaguárkölykökkel, egyebekkel.

A dán lány 

Koppenhága, 1926. Einar Wegener és Gerda Wegener művészházaspár, a férfi nagy sikereket arat melankolikus tájképeivel. A kevésbé elismert Gerda köztiszteletben álló polgárok portréfestője. Boldog házasságban élnek, bár a személyes és a művészi megvilágosodás eddig mindkettejüket elkerülte. Mindez változni kezd, mert egy napon Gerdának gyorsan be kell fejeznie egy portrét, ezért megkéri a férjét, hogy öltözzön nőnek és legyen a modellje. Az élmény sorsfordító erejű, Einar rájön, hogy nőként tudja kifejeznie valódi énjét, és elkezd így élni. Gerda váratlanul rádöbben, hogy új múzsája lett, ami kreatív lendületet ad művészetének, de felvet néhány apró problémát. A két főszereplő, Eddie Redmayne és Alicia Vikander is Oscar esélyes, igaz, utóbbi furcsa módon a legjobb mellékszereplőkategóriában. 

Egy tökéletes nap 

Egy háború sújtotta bosnyák faluban méretes holttest lebeg egy kút alján. A kövér férfinak az lett a veszte, hogy gyilkosai vele akarják a helyiek ivóvíz-készletét megmérgezni. A nemzetközi segélyszervezet dolgozói hamarosan megérkeznek a helyszínre, hogy kihúzzák a hullát, de a kötelük elszakad a súly alatt. Versenyfutás indul az idővel, hogy hőseink megszerezzenek minden szükséges engedélyt (és persze egy strapabíró kötelet) a katonák, a háborún nyerészkedők, a bizalmatlan helyiek és a bürokrácia között lavírozva - mielőtt a hulla megfertőzi a kút vizét. A helyzetet bonyolítja, hogy váratlanul egy bombanő (Olga Kurylenko) is csatlakozik a csapathoz, akinek korábban viszonya volt az egyik férfival. Bár spanyol alkotásról van szó, a három főszereplő még közelről sem spanyol Tim Robbins, Olga Kurylenko és Benicio Del Toro közül az utóbbi legalább beszéli a spanyolt, de ő is puerto ricói.

Kenneth Branagh Theatre Company - Shakespeare: Téli rege

Először látható Magyarországon kitűnő Shakespeare-interpretációiról és drámai szerepeiről világszerte ismert Emmy-díjas és Európai filmdíjas színész-rendező, Kenneth Branagh önálló színtársulatának előadása, amelyet a londoni Garrick Színházban rögzítettek. Shakespeare időtlen tragikomédiáját, mely az őrület és megváltás határán játszódik, egészen új megvilágításba helyezi Kenneth Branagh és Rob Ashford közös rendezése. Paulina szerepében az Oscar-díjas Judi Dench, Leontes szerepében Kenneth Branagh látható. Az előadást műfordítás alapján készített magyar felirattal vetítik.

Menla hagyatéka 

A rák a modern orvostudomány egyik komoly problémájaként évtizedek óta folyamatos kihívások sokaságát jelenti a tudomány és gyógyászat számára. A súlyos betegségben szenvedők közül sokan találtak és találnak menedéket a tibeti gyógyászatban. Menlának, a gyógyító Buddhának szent helye van a tibeti gyógyászat kultúrájában. Miklós Ádám filmjében Dr. Dorjee Rapten Neshar, indiai orvos elkalauzolja a nézőt a tibeti gyógyászat titokzatos és felemelő világába, ahol a reményen túl konkrét tapasztalatait osztja meg az alternatív gyógyászat sikereivel kapcsolatban. Közvetlen közelről ismerhetjük meg a tibeti orvoslást és gyógynövény gyűjtést, amely az évszázadok során szinte semmit sem változott, és megismerhetjük a buddhizmus és a tudomány kapcsolódási pontjait. 

Nagyfater elszabadul 

Robert De Niro már egy jó ideje inkább komédiában, mint drámában utazik, de lássuk be, jól áll neki a dolog: ami máskor modorosság lenne, az most inkább vicces fintor lesz, és öreg róka ő már ahhoz, hogy gyakorlatilag bármit eljátsszon, például Zac Efron kanos nagypapáját, aki kockahasú, mégis kocka unokájából farag férfit egy vad hétvége során. A frissen megözvegyült papa ugyanis fondorlatosan ráveszi unokáját – akit egy hét választ el attól, hogy feleségül vegye főnöke irányításmániás lányát -, hogy utazzon el vele Daytonába, ahová a feleségével jártak el minden évben, és ahol éppen a Tavaszi Szünet nevű vad partijairól híres fesztivál zajlik. És lesz is part meg mindenféle, és a kérdés az, ki csajozik be előbb?

Szeleburdi svéd család kirándul - Majdnem Milliomosok  

A 12 éves Sune izgatottan várja a családi utazást Dél-Tirolba, szülei volt nászutas rejtekhelyére. Zsugori apja azonban nem romantikus okokból választotta ezt a helyet. Egy helyi művész festményét viszi magával, ami egy vagyont érhet, ha sikerül szignáltatnia. A szeleburdi család utazása a szoknyavadász főszereplővel, a rakoncátlan öccsével és a menőző nővérével, sok mulatságos fordulatot tartogat, a balesetek pedig elkerülhetetlenek. A népszerű Szeleburdi svéd család trilógia második része egy különleges film, ami az egész családnak szól, és meglepően kelet-európai kicsengése van.

A szoba 

Az ötéves Jack számára a Szoba maga a világ. Itt született, és Anyával együtt itt eszik, játszik, alszik és tanul. Ám ötödik születésnapja után Anya közli vele, hogy a világ a szobán kívül folytatódik, és ideje megtapasztalni azt, ami a falakon túl van. Ehhez azonban tervre és szökésre van szükség, amit Jack-nek egyedül kell megtennie. Jack pedig kezdi megérteni, hogy a Szoba igazából börtön volt, ők pedig fogvatartottak benne. Amikor pedig végre szabadok lesznek Jack és Anya számára is új élet kezdődik. Olyan, amire egyikük, és családtagjaik sem készültek fel. Lenny Abrahamson filmje négy kategóriában – legjobb film, rendezés, adaptált forgatókönyv és női főszereplő – indul az Oscarért, és legalább  a felében illik győznie!

Viharlovagok

1952. február 18-án óriási vihar pusztította végig az Egyesült Államok keleti partvidékét, nem beszélve a partok közelében tartózkodó hajókról. Így járt a Boston felé tartó SS Pendleton tartályhajó is, amelyet a vihar egyszerűen kettészakított. A hajó gyorsan süllyedő tatban 30 tengerész esett csapdába, és a rangidős tiszt csak nehezen képes a kezébe venni az irányítást és rávenni a rémült embereket, hogy vitatkozás helyett kezdjenek közösen dolgozni. Eközben a parti őrség kapitányának mindössze egy fából készült csónak, egy kis teljesítményű motor áll rendelkezésére a mentéshez, ráadásul a kemény hidegben és a hurrikán erejű szél közepette még a navigációhoz sem kap segítséget.