A Tiszta szívvel a hivatalos magyar nevezés az Oscarra

Till Attila kerekes székes krimije a legjobb idegennyelvű film kategóriában küzdhet jövőre az aranyszoborért Los Angeleseben. Igaz, most még csak Oscar-jelölt-jelölt.

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2016. augusztus 31-i ülésén eldőlt: Magyarországot a 2016. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Till Attila Tiszta szívvel című filmje képviseli - adta hírül a Magyar Filmalap.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 89. alkalommal átadandó Oscar-díjakra az idegennyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2015. október 1. - 2016. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban. A magyar nevezettről idén ők döntöttek: 

  • Havas Ágnes Filmalap igazgató,
  • Kálmán András forgalmazási szakember,
  • Kovács András Bálint egyetemi oktató
  • Andy Vajna kormánybiztos,
  • Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke,
  • Petrányi Viktória producer
  • valamint Ujj Mészáros Károly rendező-forgatókönyvíró.

Az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt Oscar-jelölt filmet. A jelöltek listáját 2017. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-gálára február 26-án kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

Till Attila második játékfilmje, a Tiszta szívvel egy akcióvígjáték, amiben két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatában állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait.

A Tiszta szívvel a Filmalap támogatásával az Oscar-díjas Saul fiá-t gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Stalter Judit producer vezetésével. A filmet a hazai mozik április végén mutatták be, azóta 30 ezren látták, de a nemzetközi premierje is nagy siker volt júliusban a Karlovy Vary-i filmfesztiválon, és a palicsi filmversenyen is elnyerte a közönségdíjat. A film képregényes vonatkozásai miatt az idei 12. Képregényfesztiválon is a díszvendég Till Attilát és stábját ünnepelték a rajongót.

Az Európai Filmakadémia nemrég nyilvánosságra hozott 50 alkotásból álló Európai Filmdíjra nevezett filmek listáján egyetlen magyar alkotásként szerepel a Tiszta szívvel. A Filmalap értékesítési részlege már világszerte több mint 10 területre eladta a Tiszta szívvel különböző forgalmazási jogait, köztük Törökország, Tajvan és Románia forgalmazóinak. Külföldön legelőször a franciaországi mozikban lesz látható, idén ősszel.