A víz az úr! - Vörös teknős előzetes

Ha minden jól megy, az év legszebb animációs filmjébe pillanthatunk most bele. A Cannes-i filmfesztiválon debütáló Vörös teknős, rendezője holland, gyártója francia, szellemi atyja pedig japán, mindhárom nemzet animációs hagyományai megjelennek ebben a kvázi némafilmben.

Hogy milyen nemzetiségű a Vörös teknős (The Red Turtle), bizonyos szempontból szinte mindegy, hiszen a filmben egy szót sem szólnak, ugyanakkor három rendkívül erős animációs nemzeti hagyományt hordoz magában. A gyártó cég ugyanis francia, és Franciaország mindig is az európai animáció fellegvára volt, a rendező holland, az a Michael Dudok de Wit, aki 2000-ben Oscar-díjat nyert Apa és lánya című, szintén dialógusoktól mentes rövidfilmjével, az elkészítés folyamatában pedig fontos részt játszott a japán Studio Ghibli.

A hír sokáig úgy szólt, hogy a zseniális, de pár éve már visszavonult Hayao Miyazaki (A Vándorló palota, A Vándorló palota) által alapított stúdió munkája lesz a Vörös teknős, az első nemzetközi koprodukciójukként és az első európai rendezővel, ám idővel kiderült, hogy a Ghibli inkább afféle konzultánsként működött közre a storyboard megalkotásánál és a későbbi munka bizonyos fázisainál, amikor is a holland rendező egy időre Tokióba költözött. Ez a közös alkotómunka mindenesetre rendkívül erős hatással volt a filmre, amely hangulatában, tempójában, üzenetében és képi világában simán elmenne egy klasszikus japán animénak.

A történet aligha lehetne egyszerűbb: egy hosszú hajú férfi egy elhagyatott sziget partjára vetődik, ahonnan megpróbál elmenekülni. Tutajt ácsol, ám valahányszor a vízre ereszti azt, elsüllyeszti egy titokzatos, vörös teknős. Aztán a hullámok partra vetnek egy lányt is, ők ketten családot alapítanak, kisfiuk lesz, majd együtt néznek szembe a rájuk leselkedő veszélyekkel, mert bár a sziget maga a paradicsom, néha beköszönt például egy-egy szökőár.

Mivel a Cannes-i Filmfesztiválon már megvolt a film premierje, tudjuk, hogy a kritikusok vevők voltak erre az egyszerű, mégis rengeteg jelentéssíkkal rendelkező történetre, és méginkább vevők voltak arra a csodás képi világra, amely a Vörös teknőst jellemzi, és amely valóban magán viseli a Studio Ghibli kézjelét, hiszen a lassú, megfontolt tempó, a csodálatos természeti környezet és a mesebeli állatvilág mind az ő munkáik jellegzetessége. A film forgatókönyvét Dudok de Wit Pascale Ferran francia rendezővel (Lady Chatterley és A holtakkal jobb kiegyezni) közösen jegyezte, a filmet pedig június 29-én hozzák ki Franciaországban - nálunk valamikor az ősszel mutatják be, hiszen már van magyar forgalmazója.

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu